Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΠαπαρδέλες με μανιτάρια

Παπαρδέλες με μανιτάρια

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμες παπαρδέλες με μανιτάρια

Παπαρδέλες με μανιτάρια

ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς, περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά, σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς, όμως, τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως, θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους. Αποτελούν, ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Το ελάχιστο νάτριο, τέλος, που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι. Από τις βιταμίνες, τα μανιτάρια παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, τα μανιτάρια, αποτελούν το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης το οποίο περιέχει βιταμίνη Β12. Σύμφωνα, με πρόσφατες μελέτες η κατανάλωση μανιταριών ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Αυξάνουν την παραγωγή IL-1 και 2, της ιντερφερόνης, μειώνουν την ανάπτυξη νεοπλασμάτων και παρουσιάζουν αναλγητικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Επιπλέον, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την ολική χοληστερόλη.

ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.

Παπαρδέλες με μανιτάρια

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 κιλό βιολογικές παπαρδέλες

1 κιλό ανάμεικτα βιολογικά μανιτάρια, σε φέτες

4 κουταλιές της σούπας βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μέτριο βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένες

½ φλιτζάνι λευκό βιολογικό ξηρό κρασί

2 κουταλάκια βιολογικό θυμάρι, φρεσκοκομμένο

1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκος βιολογικός χυμός λεμονιού

2 κουταλιές βιολογικός μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

Βιολογικό τυρί Parmigiano Reggiano, φρεσκοτριμμένο, για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να καπνίσει. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε τα σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα κρεμμύδια. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να αφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του νερού τους, περίπου 9-10 λεπτά.
  2. Προσθέστε το κρασί, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι, στη γεύση και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια. Μαγειρέψτε τη σάλτσα για άλλα 5 λεπτά.
  3. Βάλτε 6 λίτρα νερό να βράσει και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας αλάτι. Ρίξτε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και βράζετε μέχρι να γίνουν al dente. Στραγγίστε τα ζυμαρικά, διατηρώντας το νερό μαγειρέματος, προσθέστε τα ζυμαρικά στη σάλτσα και ανακατέψτε.
  4. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και τον μαϊντανό και ανακατέψτε σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό για να καλυφθούν ομοιόμορφα οι παπαρδέλες, προσθέτοντας μια κουτάλα νερό από τα ζυμαρικά αν χρειάζεται. Ελέγξτε το καρύκευμα για αλάτι και πιπέρι και προσαρμόστε, εάν χρειάζεται.
  5. Μοιράζετε τα ζυμαρικά ομοιόμορφα σε τέσσερα ζεστά μπολ ζυμαρικών, συμπληρώνετε κάθε πιάτο με το φρεσκοτριμμένο Parmigiano Reggiano και σερβίρετε αμέσως.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

SH pappardelle ai funghi porcini 1

Διαβάστε, επίσης,

Υγιεινά και σπιτικά λαζάνια με σπανάκι και κολοκύθα

Λαζάνια στο φούρνο με ντομάτες

Υγιεινά και νόστιμα λαζάνια με κολοκύθα

Λαζάνια με μελιτζάνες

Οι χρυσοί κανόνες για μια καλή μακαρονάδα

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΟμελέτα φούρνου με κιμά
Επόμενο άρθροΣούπα με κεφτεδάκια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ