Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΣούπα με κεφτεδάκια

Σούπα με κεφτεδάκια

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμη πικάντικη σούπα με κεφτεδάκια

Πικάντικη σούπα με κεφτεδάκια

ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.

ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ : Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Από την άλλη, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Τέλος, στα φρέσκα κρεμμυδάκια θα βρούμε και πολύτιμα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΟΣΠΡΙΑ: Τα όσπρια αποτελούν μία ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα όσπρια είναι βραδείας απορρόφησης και για τον λόγο αυτό τα όσπρια χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη που φτάνει το 20-25% και σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυλλικό οξύ μπορούν να υποκαταστήσουν εν μέρη τη ζωική πρωτεΐνη. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της έλλειψής τους στο απαραίτητο αμινοξύ μεθειονίνη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το κρέας. Επίσης, τα όσπρια αποτελούν καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

Πικάντικη σούπα με κεφτεδάκια

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

Κεφτεδάκια

500 γραμμάρια εξαιρετικά άπαχος μοσχαρίσιος βιολογικός κιμάς

1 κονσέρβα βιολογικό καλαμπόκι στραγγισμένο

1/3 φλιτζάνι ζεστή βιολογική πικάντικη σάλτσα

1/2 φλιτζάνι φρέσκα βιολογικά κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες με τις κορυφές

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος βιολογικός κόλιανδρος

1/2 σε 1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό κύμινο

1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο βιολογικό σκόρδο

1 ασπράδι βιολογικού αυγού

Σούπα

1 κονσέρβα ολόκληρες βιολογικές ντομάτες

1 κονσέρβα σκούρα ή ανοιχτόχρωμα βιολογικά κόκκινα φασόλια, στραγγισμένα

1 φλιτζάνι βιολογικός φρέσκος ζωμός βοδινού

2/3 φλιτζάνι ζεστή βιολογική σάλτσα πικάντικη

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη πράσινη βιολογική πιπεριά

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό κύμινο

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό τσίλι σε σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο βιολογικό σκόρδο

1/4 φλιτζάνι φρέσκος βιολογικός κόλιανδρος ψιλοκομμένος

1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα βιολογικά κρεμμυδάκια με κορυφές

1/4 φλιτζάνι γαλακτοκομική βιολογική κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τον κιμά, το μισό καλαμπόκι και τα υπόλοιπα υλικά του κεφτέ. Ανακατέψτε καλά. Δώστε σχήμα σε μπάλες 2,5 εκατοστών. Βάλτε τα στο ψυγείο για 30 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθούν.
  2. Σε κατσαρόλα 5 λίτρων, συνδυάστε το υπόλοιπο καλαμπόκι και όλα τα υλικά της σούπας. Αφήστε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό. Προσθέτετε προσεκτικά τα άψητα κεφτεδάκια.
  3. Σιγοβράστε ακάλυπτο 45 έως 60 λεπτά ή μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα κεφτεδάκια να μην είναι πλέον ροζ στο κέντρο. 
  4. Σερβίρετε σε ατομικές μερίδες με γαρνίρισμα της επιλογής σας.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

08f93321 5870 433e 823d 4865bbab64aa

Διαβάστε, επίσης,

Μοσχαρίσιος κιμάς με φασόλια

Καλοκαιρινή μακαρονάδα μπολονέζ

Wontons με κιμά

Σούπα τσίλι με κιμά και λαχανικά

Υγιεινά κολοκυθάκια στο φούρνο

Υγιεινά μακαρόνια με κιμά

Υγιεινά γιουβαρλάκια

Κεφτεδάκια ούζου

Κολοκύθια γεμιστά

Τα πιο νόστιμα γιουβαρλάκια

Μπιφτέκια φούρνου με πατάτες

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ