Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓαστρεντερολογίαΔυσάρεστη οσμή στα κόπρανα

Δυσάρεστη οσμή στα κόπρανα

Μήπως τα κόπρανά σας έχουν δυσάρεστη οσμή;

Τα κόπρανα μυρίζουν εξαιτίας των βακτηρίων και των υποπροϊόντων της πέψης τους. Εάν υπάρχει μια απόκλιση στη μυρωδιά, τότε μπορεί να οφείλεται σε κάτι που φάγατε ή ήπιατε.

Αλλά αν είναι σταθερά μη φυσιολογικά (όπως, διαφορετικό από αυτό που μυρίζουν συνήθως τα κόπρανά σας), τότε μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο.

Οι αλλαγές της οσμής των κοπράνων που συνοδεύονται από άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως κοιλιακές κράμπες, γαστρεντερικός πόνος, απώλεια βάρους ή αλλαγές στην εμφάνιση των κοπράνων σας σας (σκεφτείτε: αιωρούμενα, κολλώδη, αιματηρά) απαιτούν αξιολόγηση από το γιατρό σας.

Αιτίες που τα κόπρανα μυρίζουν άσχημα

Έχετε φάει τροφές πλούσιες σε θείο.

Τροφές πλούσιες σε θείο: κρέας, τυρί και σταυρανθή λαχανικά (λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι). Αυτά τα τρόφιμα είναι πιο δύσκολα αφομοιώσιμα από άλλα, επομένως το έντερό σας πρέπει να δουλεύει περισσότερο για να ολοκληρώσει τη δουλειά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, πιο πολλά αέρια απελευθερώνονται-εξ ου και η πιο έντονη μυρωδιά. Αν η διατροφή σας περιέχει τρόφιμα που είναι πλούσια σε θείο,  συρρικνώστε μερίδες σας, ή αποφύγετε να  συνδυάζονται πολλά τρόφιμα πλούσια σε θείο σε μεμονωμένα γεύματα.

Μια τροφική δυσανεξία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα.

Εάν διαπιστώσετε ότι ορισμένες τροφές προκαλούν δύσοσμα αέρια ή χαλαρά, δύσοσμα κόπρανα, μπορεί να έχετε μια υποκείμενη δυσανεξία. Μια συχνή είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά οι άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν δυσανεξία στη φρουκτόζη και άλλους υδατάνθρακες. Τα σάκχαρα του τροφίμου δε διασπώνται από το έντερο. (Σκεφτείτε πώς μυρίζει κάτι αν μείνει στον πάγκο της κουζίνας και σαπίσει.) Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ορισμένα συστατικά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πεπτική σας υγεία και μπορεί να χρειαστεί να τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας. Ορισμένα πεπτικά ένζυμα μπορούν να βοηθήσουν το έντερό σας.

Ήπιατε πολύ αλκοόλ.

Το είδος του αλκοόλ και το πόσο από αυτό πίνετε μπορεί να επηρεάσουν και τα δύο τα κόπρανά σας. Το ίδιο το αλκοόλ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θειικά άλατα, τα οποία τα βακτήρια στο έντερο σας μετατρέπουν σε δύσοσμα θειούχα αέρια. Αλλάζει, επίσης, το πόσο γρήγορα λειτουργεί η πέψη σας. Μερικές φορές, όταν έχετε καταναλώσει πάρα πολύ αλκοόλ, το παχύ έντερο εργάζεται πολύ σκληρά για να αποβάλλει τα υπερβολικά απόβλητα. Η περίσσεια αλκοόλ, σε συνδυασμό με τυχόν άπεπτα απόβλητα που εξέρχονται μαζί με αυτό, είναι αυτό που δημιουργεί αυτή την δυσοσμία. Εκτός από το να πίνετε λιγότερο φροντίστε να πίνετε πολύ νερό, καθώς η αφυδάτωση από το ποτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την κατάτασταση των κοπράνων σας.

Καταναλώνετε πρόχειρο φαγητό.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα είναι όλα δύσκολα στην πέψη. Ως αποτέλεσμα, η διαδικασία της πέψης διαρκεί περισσότερο, η τροφή παραμένει στο γαστρεντερικό σύστημά σας περισσότερο και το σώμα παράγει περισσότερα αέρια. Επιπλέον, το πρόχειρο φαγητό είναι, συνήθως, πλούσιο σε λίπος και μερικές φορές το σώμα δε μπορεί να διασπάσει και να απορροφήσει σωστά την περίσσεια. Στη συνέχεια, το λίπος περνά μέσα στο έντερο από άπεπτο και προκαλεί δύσοσμα περιττώματα. Συμπληρωματικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν αρκετές βαριές χημικές ουσίες και πρόσθετα που μπορούν να προκαλέσουν στάση του πεπτικού σας συστήματος, οπότε καλύτερα να περιορίσετε την πρόσληψή σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Είναι παρενέργεια των φαρμάκων ή των συμπληρωμάτων σας.

Πολλά φάρμακα είναι επικαλυμμένα με ουσίες, όπως η σορβιτόλη, που μπορούν να ζυμωθούν στο έντερό σας, προκαλώντας δυσοσμία κοπράνων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα. Η κατανάλωση έστω και ελαφρώς μεγαλύτερης από τη συνιστώμενη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές.

-Έχετε δυσκοιλιότητα.

Όσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να περάσουν οι ουσίες τροφών στο παχύ έντερο, τόσο περισσότερο θα πρέπει να ζυμωθεί και θα προκαλέσει δυσοσμία. Για περιστασιακή δυσκοιλιότητα (ας πούμε, λόγω ταξιδιού ή μη ύπνου), δοκιμάστε να αυξήσετε την πρόσληψη νερού και να τρώτε εύπεπτες τροφές. Υπάρχουν, επίσης, μαλακτικά κοπράνων, συμπληρώματα φυτικών ινών και καθαρτικά.

Μια πρόσφατη αλλαγή στη διατροφή σας μπορεί να φταίει.

Για άτομα που ακολουθούν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή λιπαρά, όπου καταναλώνονται πολλά κρέατα και τυριά, η μυρωδιά των κοπράνων σα σας αναπόφευκτα θα ενταθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να παίρνουν φυτικές ίνες μέσω των υδατανθράκων στη διατροφή τους, αλλά όταν αυτοί εξαλειφθούν, πολλοί αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα. Επειδή το σώμα παράγει περισσότερα δύσοσμα αέρια όσο περισσότερο μένουν τα κόπρανα χωρίς να αποβάλλονται, η μυρωδιά είναι ασυνήθιστα άσχημη όταν τελικά το άτομο αφοδεύσει. Μια άλλη παρενέργεια της κατανάλωσης κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι ότι το σώμα δε μπορεί να αντιμετωπίσει το υπερβολικό λίπος και προκαλείται δυσοσμία από σάπια διάρροια. Δοκιμάστε να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που θεωρούνται επίσης φιλικές προς την κετογενική δίαιτα, όπως μη αμυλούχα λαχανικά, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς (και μην ξεχάσετε να πίνετε περισσότερο νερό καθώς αυξάνετε το όριο των ινών σας για να συνεχίσουν να κινούνται.)

Έχετε (ή είχατε) λοίμωξη.

Οι λοιμώξεις του εντέρου μπορεί να είναι ιογενούς, βακτηριακής ή παρασιτικής φύσης και προκαλούν φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα – τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, έμετο και δύσοσμη διάρροια. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει τα κακά σας για να προσδιορίσει ακριβώς τον τύπο της λοίμωξης που έχετε και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή. Λάβετε υπόψη σας όμως: Εάν σας συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δύσοσμα περιττώματα. Τα φάρμακα συνήθως διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ των καλών και των κακών βακτηρίων στο έντερο, οπότε φροντίστε να ζητάτε τρόπους για να διατηρήσετε τη χλωρίδα του εντέρου σας υγι κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Η γενική υγεία του εντέρου σας χρειάζεται δουλειά.

Τα προβλήματα δυσοσμίας κοπράνων προέρχονται από τρόφιμα που προκαλούν δυσαπρρόφηση, όπου το σώμα δε μπορεί να απορροφήσει σωστά ορισμένα θρεπτικά συστατικά (όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες ή λίπη) και κάνει τα άπεπτα θρεπτικά συστατικά να μυρίζουν αρκετά άσχημα κατά την έξοδο. Ορισμένες από τις ασθένειες που μπορεί να υποδηλώνουν αυτά τα συμπτώματα είναι η κοιλιοκάκη, η παγκρεατίτιδα, η νόσος του Crohn και κάθε φλεγμονώδης διαταραχή του εντέρου.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το έντερο

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το έντερο

stool 2

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Υπακτικών κατάχρηση

Μικροβιακή τροφική δηλητηρίαση

Χρήσιμες πληροφορίες για τη χολέρα

Πλατυελμινθιάσεις

Χολεστυραμίνη

Χρόνια διάρροια

Χοληδοχολιθίαση

Χρήσιμες πληροφορίες για την ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα

Χρήσιμες πληροφορίες για την υδροθεραπεία παχέος εντέρου

Σιγκέλλωση

Ασκαρίδες εντέρου

Εντερικά παράσιτα

Εγκόπριση

Χρήσιμες πληροφορίες για τη δυσκοιλιότητα

Εντερική απόφραξη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα θρεπτικά συστατικά

Η βιταμίνη Κ έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Τροπικό sprue

Τεστ για να ελέγξετε τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Υγρή παραφίνη

Η δυσκοιλιότητα είναι αιτία πολλών ασθενειών

Πώς αποβάλλονται οι τοξίνες από το έντερο

Πώς αποβάλλονται οι τοξίνες από το ανθρώπινο σώμα

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε χολολίθους

Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες

Αδυνατίστε με αποτοξίνωση του εντέρου

Σύνδρομο βραχέος εντέρου

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Έμφραγμα μεσεντερίου

Η κοιλιοκάκη

Γαστρεντερίτιδα

Σύνδροµο δυσαπορρόφησης εντέρου

Η νόσος Πάρκινσον ξεκινά στο έντερο

Η αφυδάτωση προκαλεί πολλές ασθένειες

Μην χρησιμοποιείτε υλικά με μέταλλα για να φτιάξετε τα δόντια σας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Κετογενική δίαιτα

Πόσο υγιεινό είναι το γάλα που πίνουμε

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Εξατομικευμένα προβιοτικά για τη δική σας ασθένεια

Να παίρνετε τα προβιοτικά μόλις τελειώσει η αντιβίωση

Τα κρυφά συστατικά τροφίμων επιδεινώνουν τις χρόνιες παθήσεις

Πώς το έντερο επηρεάζει το δέρμα σας

Ποιοι πρέπει να παίρνουν προβιοτικά

Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο

Συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις του πεπτικού

Τα καλύτερα προβιοτικά

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Τι είναι τα προβιοτικά

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης

Θεραπεία ασθενειών ανάλογα με το μικροβίωμα του εντέρου

Η λίστα με τα φιλικά βακτήρια

Χρήσιμες συνταγές με μηλόξυδο

Μεταμόσχευση κοπράνων

Αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο

Οξεία αιμορραγία κατώτερου πεπτικού

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Οι καλύτερες εξετάσεις για τις παθήσεις του παχέος εντέρου

Παρασίτωση από Blastocystis hominis

Ο καταλληλότερος τρόπος για αφόδευση

Ενσφήνωση κοπράνων

Αποτελεσματικές θεραπείες για το ευερέθιστο έντερο

Να πίνετε πολύ νερό

Δυσκοιλιότητα σε ογκολογικούς ασθενείς

Συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις του πεπτικού

Βιοανάδραση ορθού

Ραγάδα δακτυλίου

Πρόπτωση του ορθού

Δυσκοιλιότητα

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Η δυσανεξία στη λακτόζη

Δυσκοιλιότητα σε ογκολογικούς ασθενείς

Να τρώτε παντζάρια κάνουν καλό

Η κοιλιοκάκη

Λοίμωξη από σαλμονέλα

Γαστρεντερίτιδα

Σύνδροµο δυσαπορρόφησης εντέρου

Μήπως έχετε πολλά αέρια;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αν έχετε ημικρανίες

Αν έχετε ημικρανίες. Οι τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις για τις ημικρανίες με μονοκλωνικά αντισώματα και αν είναι αποτελεσματικά Αν έχετε ημικρανίες Ημικρανίες είναι οι κρίσεις ισχυρού πονοκεφάλου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ