Υγιεινό και νόστιμο κέικ καρύδας με γιαούρτι
Κέικ καρύδας με γιαούρτι
ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
ΚΑΡΥΔΑ: Είναι καλή πηγή σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνες υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές. Λόγω της καλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο και μαγνήσιο, δυο μικροθρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την καλή υγεία, συμβάλουν στη διατήρηση γερών οστών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ως εκ τούτου βοηθά στη καλύτερη πεπτική λειτουργία με άλλα συναφή οφέλη. Εξαιρετική πηγή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς περιέχει αντιμυκητιασικές, αντιπαρασιτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της «καλής»(HDL) χοληστερόλης, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Βοηθά επίσης στη διατήρηση των υγιών μαλλιών και λαμπερού δέρματος.
ΑΜΥΓΔΑΛΑ: Τα αμύγδαλα, αν και πρόκειται για υψηλής θερμιδικής αξίας τροφή αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
ΓΙΑΟΥΡΤΙ: Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες, μέταλλα, προβιοτικά και μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη γενικότερη κατάσταση υγεία σας. Το γιαούρτι συνεισφέρει στην πεπτική υγεία, στον έλεγχο του βάρους, σε γαστρεντερικές διαταραχές, όπως φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα, στην οστεοπόρωση και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κέικ καρύδας με γιαούρτι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10 ΑΤΟΜΑ
200 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοτριμμένο ξύσμα βιολογικού λάιμ, συν επιπλέον για σερβίρισμα
3/4 φλιτζανιού βιολογική ζάχαρη άχνη
3 βιολογικά αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
60 γραμμάρια ψιλό βιολογικό σιμιγδάλι
1/2 φλιτζάνι βιολογικά αμύγδαλα
1 1/2 φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
3/4 φλιτζάνι τριμμένη βιολογική καρύδα
180 γραμμάρια βιολογικό γιαούρτι
120 ml χυμό βιολογικό λάιμ
βιολογική σαντιγί, για το σερβίρισμα
αν θέλετε κράνμπερι, μύρτιλα, σμέουρα για πάνω από το κέικ
ΣΙΡΟΠΙ:
370 γραμμάρια βιολογική ζάχαρη άχνη
Ψιλοτριμμένο ξύσμα από 2 βιολογικά λάιμ, συν 1 φλιτζάνι χυμό βιολογικού λάιμ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί 25 εκ. και στρώνετε τη βάση και την πλευρά με χαρτί ψησίματος.
- Βάλτε το βούτυρο, το ξύσμα λάιμ και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε για 5-6 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέστε τα αυγά, 1 κάθε φορά, και ανακατέψτε να ενωθούν.
- Συνδυάστε το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο, το αλεύρι και την καρύδα μαζί σε ένα μπολ και ανακατέψτε απαλά στο μείγμα των αυγών.
- Προσθέστε το γιαούρτι και το χυμό λάιμ, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίξτε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί και ψήστε για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά από πάνω. Βγάζετε από το φούρνο, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και αφήνετε για 10 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, για το σιρόπι, ανακατεύετε τη ζάχαρη και το χυμό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σιγοβράζετε ακάλυπτα για 5 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί ελαφρώς, ανακατεύετε με το ξύσμα.
- Με ένα ξύλο για σουβλάκι τρυπήστε το κέικ και μετά ρίξτε το μισό ζεστό σιρόπι από πάνω – θα απορροφηθεί από τις τρύπες. Αφήστε το να σταθεί για 1 ώρα πριν το αφαιρέσετε και το μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
- Πάνω από το κρυωμένο κέικ αλείφετε με σαντιγί και με επιπλέον με ξύσμα λάιμ.
- Αν προτιμάτε βάζετε κράνμπερι, μύρτιλα, σμέουρα πάνω από το κέικ
- Σερβίρετε μαζί με το υπόλοιπο σιρόπι.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Τα επικίνδυνα τεχνητά γλυκαντικά
Τα καλύτερα γλυκά για επιδόρπιο