Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΜοσχάρι μπουργκινιόν

Μοσχάρι μπουργκινιόν

Νόστιμο μοσχάρι μπουργκινιόν

Μοσχάρι μπουργκινιόν

ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας. Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Μπορείτε σε ορισμένες αγορές να βρείτε καρότα με διαφορετικά χρώματα—τα οποία προέρχονται από διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, ανθοκυανίνες στα μωβ καρότα και λυκοπένιο στα κόκκινα.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς, περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά, σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς, όμως, τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως, θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους. Αποτελούν, ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Το ελάχιστο νάτριο, τέλος, που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι. Από τις βιταμίνες, τα μανιτάρια παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, τα μανιτάρια, αποτελούν το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης το οποίο περιέχει βιταμίνη Β12. Σύμφωνα, με πρόσφατες μελέτες η κατανάλωση μανιταριών ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Αυξάνουν την παραγωγή IL-1 και 2, της ιντερφερόνης, μειώνουν την ανάπτυξη νεοπλασμάτων και παρουσιάζουν αναλγητικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Επιπλέον, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την ολική χοληστερόλη.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.

Μοσχάρι μπουργκινιόν

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

250 γραμμάρια βιολογικό μπέικον, κομμένο σε κύβους

1,5 κιλό βιολογική μπριζόλα τσοκ βοείου κρέατος κομμένο σε κύβους 1 ίντσας

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

1 κιλό βιολογικά καρότα, κομμένα διαγώνια σε κομμάτια 2,5 εκατοστά

2 κίτρινα βιολογικά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο (2 σκελίδες)

1⁄2 φλιτζάνι βιολογικό κονιάκ

750 ml βιολογικό ξηρό κόκκινο κρασί

2 με 2 1⁄2 φλιτζάνια φρέσκος βιολογικός ζωμός βοείου κρέατος

1 κουταλιά της σούπας βιολογικός πελτές ντομάτας

1 κουταλάκι φρέσκο βιολογικό θυμάρι

4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βιολογικό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, χωρισμένο

3 κουταλιές της σούπας βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κιλό μικρά ξερά ολόκληρα βιολογικά κρεμμύδια

1 κιλό βιολογικά μανιτάρια σε χοντρές φέτες

Για το σερβίρισμα:

 Βιολογικό χωριάτικο ψωμί, φρυγανισμένο ή ψητό

1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση

1⁄2 φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος βιολογικός ​​μαϊντανός (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μαντεμένια κατσαρόλα. Προσθέστε το μπέικον και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 8 με 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει ελαφρά το μπέικον. Βγάζετε το μπέικον με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο πιάτο.
  2. Στεγνώστε τους κύβους του βοείου κρέατος με απορροφητικό χαρτί και μετά πασπαλίστε τους με αλάτι και πιπέρι. Σε μονές στρώσεις, σοτάρετε το βόειο κρέας στο καυτό λάδι για 3 έως 5 λεπτά, να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Βγάζετε στο πιάτο με το μπέικον και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει όλο το μοσχάρι. Αφήστε στην άκρη.
  3. Ρίξτε τα καρότα, τα κρεμμύδια, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και 2 κουταλάκια του γλυκού πιπέρι στο λίπος στο τηγάνι και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 10 έως 12 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα κρεμμύδια. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε το κονιάκ, και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ξαναβάζετε το κρέας και το μπέικον στην κατσαρόλα με τους χυμούς που έχουν μαζευτεί στο πιάτο. Προσθέστε το κρασί συν αρκετό ζωμό βοδινού για να σκεπάσει σχεδόν το κρέας. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και το θυμάρι. Αφήνετε να πάρει μια βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα με ένα κλειστό καπάκι και τη βάζετε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι το κρέας και τα λαχανικά να είναι πολύ τρυφερά όταν τρυπηθούν με ένα πιρούνι.
  4. Βγάζετε από το φούρνο και ανακατεύετε με ένα πιρούνι 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και το αλεύρι, πάνω στο μάτι σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε τα κρεμμύδια. Σε ένα μέτριο τηγάνι σοτάρετε τα μανιτάρια, τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και μετά τα προσθέτετε στο στιφάδο.
  5. Αφήνετε το στιφάδο να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε ακάλυπτο για 15 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση. Τρίψτε κάθε φέτα ψωμί σκόρδο στη μία πλευρά. Πασπαλίζετε με μαϊντανό.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

food 0131449162073

Διαβάστε, επίσης,

Πικάντικη σούπα με κεφτεδάκια

Μοσχαρίσιος κιμάς με φασόλια

Καλοκαιρινή μακαρονάδα μπολονέζ

Wontons με κιμά

Σούπα τσίλι με κιμά και λαχανικά

Υγιεινά κολοκυθάκια στο φούρνο

Υγιεινά μακαρόνια με κιμά

Υγιεινά γιουβαρλάκια

Κεφτεδάκια ούζου

Κολοκύθια γεμιστά

Τα πιο νόστιμα γιουβαρλάκια

Μπιφτέκια φούρνου με πατάτες

Κοκκινιστό μοσχαράκι με αρακά

Σούπα στρογγανόφ με μοσχαράκι

Καλοκαιρινή μακαρονάδα μπολονέζ

Μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας

Πεντανόστιμο ιταλικό οσομπούκο

Υγιεινό στιφάδο με μοσχαράκι

Υγιεινό κρέας ψητό με πατάτες

Υγιεινό κρέας βραστό με κριθαράκι και λαχανικά

Νόστιμο φαγητό στην κατσαρόλα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ