Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΓλυκόξινες γαρίδες με ρύζι

Γλυκόξινες γαρίδες με ρύζι

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμες γλυκόξινες γαρίδες με ρύζι

Γλυκόξινες γαρίδες με ρύζι

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ: Τα θαλασσινά ανήκουν στις πηγές πρωτεΐνης που ταυτόχρονα διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και ειδικότερα κορεσμένα, γεγονός που τα καθιστά πιο υγιεινή επιλογή, συγκριτικά με το κρέας. Παράλληλα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα βιταμίνη Β12, η οποία περιέχεται στα θαλασσινά σε υψηλές συγκεντρώσεις-, βιταμίνες Α, D και Ε, καθώς και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Οι πιπεριές έχουν αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε συχνά. Η κατανάλωση της πιπεριάς μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων, οφθαλμολογικών παθήσεων και γενικότερα, βελτιώνει την υγεία και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πιπεριές έχουν σημαντική θρεπτική αξία, γι’ αυτό αξίζει να τις καταναλώνουμε συχνά, καθώς εξασφαλίζουν στον οργανισμό μας υγεία και ευεξία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Η πιπεριά μπορεί να είναι γλυκιά ή καυτερή. Η πράσινη πιπεριά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και γενικότερα, των λοιμώξεων. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, βιταμίνη Κ, Α, C. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.

ΡΥΖΙ: Το ρύζι αποτελεί ελαφρά και εύπεπτη τροφή, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο. Οι πρωτεΐνες του είναι λιγότερες των σιτηρών, αλλά ανώτερες ποιοτικά, επειδή το ρύζι είναι πλούσιο στην πολύτιμη για τον άνθρωπο αμινοξύ λυσίνη. Το ρύζι διατροφικά προτείνεται να συνδυάζεται με αρακά, όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, καρότο και ζυμαρικά. Οι συνδυασμοί αυτοί, αυξάνουν τα διατροφικά οφέλη των φυτικών πρωτεϊνών με αποτέλεσμα το τελικό «πρωτεϊνικό φορτίο» στο πιάτο να είναι ισοδύναμο ζωικής πρωτεΐνης, απαλλαγμένης όμως από χοληστερόλη. Το ρύζι επίσης, περιέχει μεγάλες ποσότητες αναστολέων πρωτεάσης, που μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκίνου.

ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Γλυκόξινες γαρίδες με ρύζι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

2 βιολογικά κρεμμύδια

2 κόκκινες βιολογικές πιπεριές

200 ml βιολογικό χυμό ανανά

90 ml βιολογικό μηλόξυδο

80 γραμμάρια ζάχαρη καστανή 

90 ml βιολογικό κέτσαπ

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική σάλτσα σόγιας

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό κορν φλάουρ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ

50 γραμμάρια κορν φλάουρ

400 γραμμάρια βιολογικές γαρίδες

¼ κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστη ζάχαρη

¼ κουταλάκι του γλυκού βιολογικό λευκό πιπέρι

1 βιολογικό αυγό

ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ

400 γραμμάρια βιολογικό ρύζι μακρύκοκκο

3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο

3 φρέσκα βιολογικά κρεμμυδάκια

1 βιολογική κόκκινη πιπεριά τσίλι

3 βιολογικά αυγά

2 κουταλιές της σούπας βιολογική σάλτσα σόγιας

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό σησαμέλαιο

½ κουταλάκι του γλυκού βιολογικό λευκό πιπέρι σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένετε το ρύζι και το βάζετε σε ένα τηγάνι. Σκεπάζετε με κρύο νερό και μαγειρεύετε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίζετε το ρύζι και αφήνετε να κρυώσει.
  2. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια. Ψιλοκόβετε το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κόκκινο τσίλι.
  3. Χτυπάτε τα τρία αυγά σε ένα μπολ. Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ με 2 κουταλιές της σούπας νερό σε ένα φλιτζάνι για να γίνει πολτός.
  4. Προσθέστε τον χυμό ανανά, το μηλόξυδο, τη ζάχαρη, τη σάλτσα σόγιας και την κέτσαπ σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους σε μέτρια φωτιά. Αφήστε να πάρει μια βράση και μετά αφήστε το να σιγοβράσει για 2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνετε μέσα τον πολτό κορν φλάουρ και μαγειρεύετε μέχρι να πήξει, περίπου 3 λεπτά.
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τις γαρίδες, τη λευκή ζάχαρη, το λευκό πιπέρι σε σκόνη και μια πρέζα αλάτι. Στη συνέχεια σπάστε το αυγό και ανακατέψτε το καλά. Προσθέτετε 50 γραμμάρια κορν φλάουρ, ανακατεύετε καλά και αφήνετε στην άκρη.
  6. Ζεσταίνετε ένα καλό λάδι σε ένα γουόκ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζετε τις γαρίδες σας για 1 λεπτό ή μέχρι να γίνουν τραγανές και να αρχίσουν να καμπυλώνουν. Βγάζετε από το τηγάνι και στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας.
  7. Ζεσταίνετε ένα μεγάλο γουόκ και προσθέτετε μέσα λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά σας και ανακατέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ρίξτε τις γαρίδες και τη σάλτσα σας. Μαγειρέψτε για 3 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί. Βάλτε σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. 
  8. Για το ρύζι, ζεσταίνετε ένα μεγάλο γουόκ μέχρι να αρχίσει να καπνίζει. Ρίχνετε ένα μεγάλο κουτάλι λάδι και προσθέτετε το σκόρδο. Τηγανίζετε για 30 δευτερόλεπτα. Ρίξτε μέσα τα αυγά σας και ανακατέψτε μέχρι να αφρατέψουν για 1 λεπτό.
  9. Σπρώξτε τα αυγά στο πλάι και προσθέστε το μαγειρεμένο ρύζι σας. Σπρώξτε το ρύζι προς τα κάτω για να ξεχωρίσετε τους κόκκους. Προσθέστε τη σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο και το λευκό πιπέρι. Ανακατεύετε καλά για να καλυφθεί καλά το ρύζι. 
  10. Τέλος προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το τσίλι. Τηγανίζετε για 1 λεπτό ώστε να διασκορπιστούν καλά στο ρύζι. 
  11. Ρίχνετε σε ένα μπολ το αυγοτηγανισμένο ρύζι, περιχύνετε τις γλυκόξινες γαρίδες σας και απολαμβάνετε.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

o 1523799951

Διαβάστε, επίσης,

Ριζότο με θαλασσινά

Ζυμαρικά με γαρίδες και κάπαρη

Τα ελληνικά όστρακα

Κριθαρότο με γαρίδες

Σπαγγέτι με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί

Σπαγγέτι με θαλασσινά

Γαρίδες με μακαρόνια – emedi.gr

Μύδια με μαϊντανό – Emedi

Σουπιές με χόρτα – Emedi

Χρήσιμες πληροφορίες για την ασταξανθίνη

Αγγούρια με γαρίδες

Σπαγγέτι μαρινάρα

Καλή Σαρακοστή!

Χιτοζάνη

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Γαρίδες ψητές

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΚοτόπιτα με πράσο
Επόμενο άρθροΠεπτικό έλκος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ