Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΚοτόπιτα με πράσο

Κοτόπιτα με πράσο

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμη κοτόπιτα με πράσο

Κοτόπιτα με πράσα

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης  καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΠΡΑΣΟ: Ένα μεγάλο πράσο περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, μία βιταμίνη που μας βοηθάει στην όραση και στην καλή λειτουργία των βλεννογόνων μας (πχ στόμα), αλλά και στην υγεία του δέρματός μας. Το πράσο ως ένα πράσινο λαχανικό περιέχει βιταμίνη Κ. Καταναλώνοντας ένα ολόκληρο πράσο, που αντιστοιχεί περίπου σε 1 φλιτζάνι κομμένο ωμό, λαμβάνουμε τη μισή ποσότητα σε βιταμίνη Κ που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα μας. Η βιταμίνη Κ, μην ξεχνάμε ότι είναι μία βιταμίνη που συμβάλει στην καλή λειτουργία και την πήξη του αίματος. Πέρα από τις 2 αυτές βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης φυτικής προέλευσης σίδηρο, μαγγάνιο, και σημαντική ποσότητα μαγνησίου.

ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ: Το εστραγκόν περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά ελάχιστες θερμίδες και υδατάνθρακες και περιέχει μαγγάνιο, σίδηρο και κάλλιο που είναι ωφέλιμα για την υγεία. Βοηθά στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Βελτιώνει τον ύπνο.  Αυξάνει την όρεξη μειώνοντας τα επίπεδα της λεπτίνης. Βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο που συνδέεται με καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και αποτρέπει την τροφική δηλητηρίαση.

Κοτόπιτα με πράσα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

750 γραμμάρια βιολογικά μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς πέτσα

2 βιολογικά πράσα

1 βιολογικό κρεμμύδι

400 γραμμάρια βιολογικό καπνιστό μπέικον

1 ποτήρι (500 ml) βιολογικό πλήρες γάλα

1 ματσάκι βιολογικό εστραγκόν

500 γραμμάρια βιολογικά φύλλα σφολιάτας

2 γεμάτες κουταλιές της σούπας απλό βιολογικό αλεύρι

1 βιολογικό αυγό

Βιολογική μουστάρδα Ντιζόν (Για το σερβίρισμα)

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

Εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
  2. Κόψτε το κοτόπουλο σε κύβους. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και ροδίστε το κοτόπουλο. Βγάζετε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το αφήνετε στην άκρη.
  3. Ψιλοκόβετε τα πράσα, το μπέικον και τα κρεμμύδια σας.
  4. Προσθέστε το μπέικον στο τηγάνι και τηγανίστε μέχρι να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε τα πράσα και το κρεμμύδι. Τηγανίζετε μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας λίγο νερό αν αρχίσουν να πιάνουν τα λαχανικά στο τηγάνι.
  5. Μόλις μαλακώσει, προσθέστε το κοτόπουλο. Ανακατεύετε και προσθέτετε μια μεγάλη χούφτα ψιλοκομμένο εστραγκόν. Ανακατεύετε ξανά και αλευρώνετε.
  6. Το ανακατεύετε, φροντίζοντας να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Ρίχνετε γάλα, σιγά-σιγά. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια πηχτή γέμιση πίτας. Αλατοπιπερώνετε. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
  7. Γεμίζετε ένα ταψί για πίτα με τη γέμιση. Στρώστε από πάνω τη σφολιάτα σας. Κόβετε τα πλαϊνά και αλείφετε τη ζύμη με κρόκο αυγού. Προσθέστε λίγο αλάτι και βάλτε το στο φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η ζύμη. 
  8. Κόψτε την πίτα σας σε φέτες και σερβίρετε με μουστάρδα Ντιζόν. 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

chicken and leek pie recipe 506555 1

Διαβάστε, επίσης,

Wontons με κιμά

Τάρτα με μαραθόριζες και γραβιέρα

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Νόστιμη και υγιεινή πατατόπιτα

Νόστιμη και υγιεινή ψαρόπιτα

Τορτίγιες με βόειο κρέας και αβοκάντο

Η νόστιμη πίτα του βοσκού

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών. Το νευρίνωμα Morton είναι μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ