Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΧωριάτικη σαλάτα με βασιλικό

Χωριάτικη σαλάτα με βασιλικό

Νόστιμη και υγιεινή χωριάτικη σαλάτα με βασιλικό

Χωριάτικη σαλάτα με βασιλικό

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.

ΕΛΙΕΣ: Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΑΓΓΟΥΡΙΑ: Έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας καθώς την προστατεύει και την βελτιώνει, ενώ την ίδια στιγμή έχει πολύ λίγες θερμίδες. Τα αγγούρια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, που είναι το κλειδί για την υγεία των οστών. Αυτή η θρεπτική ουσία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των οστών. Τα αγγούρια περιέχουν άπειρα αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή, που προστατεύουν την καρδιά από τις ασθένειες. Ακόμη, λίγες φέτες αγγουριού μπορούν να σε κάνουν να αυξήσεις την ημερήσια πρόσληψή σου σε νερό. Τα αγγούρια έχουν μερικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Είναι χαμηλά σε θερμίδες, ενώ περιέχουν φυτικές ίνες και υγρά. Τα αγγούρια περιέχουν μια φυσική ουσία που λέγεται λιγνάνες. Τα βακτήρια στο έντερο μετατρέπουν τις λιγνάνες σε χημικές ενώσεις που συνδέονται σε υποδοχείς οιστρογόνων. Κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να προστατεύουν από καρκίνους που σχετίζονται με οιστρογόνα, όπως του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας και του προστάτη. Τέλος, η κακοσμία του στόματος προκαλείται από βακτήρια, εγκλωβισμένα σε σωματίδια τροφών. Το υγρό των αγγουριών και το σάλιο που παράγεται από το μάσημα, βοηθά στον καθαρισμό του στόματος, καθώς ξεπλένει αυτά τα σωματίδια που μυρίζουν άσχημα.

Χωριάτικη σαλάτα με βασιλικό

Καρβέλι ciabatta

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μπούκοβο

2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο

2 κόκκινα βιολογικά κρεμμύδια

1 βιολογικό λεμόνι

1 βιολογικό αγγούρι

600 γραμμάρια βιολογικές ντομάτες

3 κουταλιές της σούπας βιολογικό ξύδι βαλσάμικο

1 κουταλιά της σούπας βιολογική ρίγανη

210 γραμμάρια βιολογικές ελιές Καλαμάτας

200 γραμμάρια βιολογική φέτα

1 ματσάκι βιολογικός βασιλικός

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

Εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Κόβετε το τσιαπάτα ή τσιαμπάτα σε κύβους και το βάζετε σε ένα ταψί με ένα μεγάλο κουτάλι ελαιόλαδο. Πασπαλίστε από πάνω μπούκοβο, μια μεγάλη πρέζα αλάτι και πιπέρι. Θρυμματίστε τις σκελίδες σκόρδου πριν τις προσθέσετε στο δίσκο και ανακατέψετε καλά τους κύβους τσιαμπάτα. Τοποθετήστε στο φούρνο για 30 λεπτά.
  2. Ξεφλουδίστε και κόψτε τα κόκκινα κρεμμύδια σε ημικυκλικούς δίσκους, πριν τα προσθέσετε σε ένα μεγάλο μπολ με το χυμό μισού λεμονιού και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύετε καλά τα κρεμμύδια, αφήνοντάς τα στην άκρη για 20 λεπτά να μαριναριστούν.
  3. Ξεφλουδίστε το αγγούρι, πριν το κόψετε στη μέση και αφαιρέσετε τη μέση. Στη συνέχεια, κόψτε κάθε μισό σε ημικύκλια και αφήστε το στην άκρη. Ψιλοκόβετε τις ντομάτες σε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ με μια πρέζα αλάτι. Στύψτε το περιεχόμενο του νερού έτσι ώστε να μείνει κυρίως η σάρκα ντομάτας. Αυτό βοηθά να μην έχει υδαρή σύσταση η σαλάτα.
  4. Ρίξτε 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα βάζο μαζί με το βαλσάμικο, τη ρίγανη και μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Βιδώστε καλά το καπάκι, πριν δώσετε ένα καλό κούνημα στο βάζο.
  5. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα τοποθετήστε τις στραγγισμένες ντομάτες, το ψιλοκομμένο αγγούρι, τις ελιές Καλαμάτας και το κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες. Τρίψτε και τα δύο τρίτα φέτας, πριν προσθέσετε τα σπιτικά κρουτόν. Ψιλοκόβετε το βασιλικό, πριν τον πασπαλίσετε. Περιχύστε το ντρέσινγκ και στη συνέχεια ανακατέψτε καλά.
  6. Σερβίρετε με λίγο βασιλικό, θρυμματίζοντας την υπόλοιπη φέτα από πάνω.
  7. Μια τελευταία δόση λαδιού και άλλη μια πρέζα πιπέρι και είστε έτοιμοι!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

greek panzanella1200

Διαβάστε, επίσης,

Kαλοκαιρινή και νόστιμη σαλάτα με κοραλάκι

Καλοκαιρινή σαλάτα με ζυμαρικά

Νόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα με κινόα και κουσκούς

Σαλάτα με γαλοπούλα, blue chesse και αχλάδι

Σαλάτα vegan με κινόα και κόκκινο λάχανο

Δροσερή σαλάτα με καπνιστό σολομό και πορτοκάλι

Σαλάτα Καλύμνου

Σαλάτα με σπανάκι ωμό

Πολύ νόστιμη ψιλοκομμένη σαλάτα

Οι καλύτερες σαλάτες στην υγιεινή διατροφή

Υγιεινή χωριάτικη σαλάτα

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΠατατοσαλάτα με μουστάρδα
Επόμενο άρθροΚοτόπιτα με πράσο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ