Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΠατάτες με σάλτσα

Πατάτες με σάλτσα

Τραγανές και νόστιμες πατάτες με σάλτσα

Πατάτες με σάλτσα

ΠΑΤΑΤΕΣ: Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται σε αρκετή ποσότητα σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και τις λαμβάνουμε από διάφορες τροφές. Μια επιπλέον σημαντική θρεπτική ιδιότητα της πατάτας είναι η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και γενικότερα του γαστρεντερικού συστήματος. Οι βραστές πατάτες περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν και στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και του δέρματος. Είναι εξίσου πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και άρα, για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, για την υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, η πατάτα δεν περιέχει νάτριο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι πλούσια σε κάλιο, καθίσταται σημαντική στην πρόληψη της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βελτιώνει, επίσης, τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.

ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ : Τα φρέσκα κρεμμυδάκια χαρίζουν ιδιαίτερο άρωμα σε σαλάτες και φαγητά και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη μαγειρική. Εκτός από τη γεύση, ενισχύουν και τη διατροφική αξία του γεύματος προσφέροντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Από την άλλη, περιέχουν σημαντικά ποσά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α, καθώς και απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Τέλος, στα φρέσκα κρεμμυδάκια θα βρούμε και πολύτιμα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, τα οποία έχουν συσχετισθεί με οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

CHORIZO: Τσορίθο είναι ένα είδος αλλαντικού και συγκεκριμένα λουκάνικου που φτιάχνεται κυρίως στην Ισπανία (chorizo) και την Πορτογαλία (chouriço). Φτιάχνεται από ψιλοκομμένο κιμά χοιρινού κρέατος, ανακατεμένου με κομματάκια λίπους και αρκετά μπαχαρικά τυλιγμένα όλα μαζί σε χοιρινό έντερο, συνήθως το λεπτό αν και χρησιμοποιείται και το παχύ. Έχει πολύ έντονη γεύση και χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα, το οποίο οφείλεται στην κόκκινη γλυκιά πάπρικα με την οποία είναι καρυκευμένο. Πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί και καυτερή πάπρικα για πιο πικάντικο αποτέλεσμα. Το τσορίθο είναι ένα λουκάνικο που μπορεί να μαγειρευτεί, αλλά συνήθως τρώγεται και ωμό δεδομένου ότι έχει υποστεί κάποια ζύμωση. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη τσορίθο, ανάλογα με την περιοχή που φτιάχνονται, τα οποία μπορεί να έχουν πλήθος διαφορετικών μπαχαρικών, μυρωδικών και βοτάνων. Για παράδειγμα το ισπανικό τσορίθο περιέχει απαραιτήτως πάπρικα και σκόρδο. Επίσης το τσορίθο ήταν το πρώτο ορεκτικό που χρησιμοποιήθηκε στα τάπας στην Ανδαλουσία.

Πατάτες με σάλτσα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

750 γραμμάρια βιολογικές πατάτες

1 ολόκληρο βιολογικό σκόρδο

1 κόκκινο βιολογικό τσίλι

2 επιπλέον σκελίδες βιολογικό σκόρδο

1 κουταλιά της σούπας βιολογική γλυκιά καπνιστή πάπρικα

2 φρέσκα βιολογικά κρεμμυδάκια

100 γραμμάρια βιολογικό λουκάνικο Chorizo

20 γραμμάρια βιολογικό αλεύρι

1 κουταλιά της σούπας βιολογικός πελτές ντομάτας

400 γραμμάρια βιολογική σάλτσα ντομάτας 

150 ml φρέσκος βιολογικός ζωμός κοτόπουλου

4 κουταλιές της σούπας βιολογική μαγιονέζα

Μια χούφτα βιολογικός μαϊντανός

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Βιολογικό φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Έξτρα βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Βάζετε σε ένα ταψί ελαιόλαδο και το τοποθετείτε στο φούρνο να ζεσταθεί.
  2. Κόψτε τις πατάτες σε κύβους 2,5 εκατοστών, αφήνοντας τη φλούδα. 
  3. Βγάζετε το ζεστό ταψί από το φούρνο και προσθέτετε προσεκτικά τις πατάτες. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε και μετά το βάζετε στο φούρνο. Τοποθετήστε το σκόρδο σε ένα χαμηλότερο ράφι για να ψηθεί. Ψήνετε για 45 λεπτά, γυρίζοντας τις πατάτες κατά διαστήματα ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα. 
  4. Ψιλοκόψτε το κόκκινο τσίλι, τις σκελίδες σκόρδου και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. 
  5. Τοποθετήστε τα σε ένα μπλέντερ με την καπνιστή πάπρικα, τον πελτέ ντομάτας και 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια αρκετά λεία πάστα.
  6. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τρίψτε στο chorizo ​​σας και τηγανίστε για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό. Αφαιρέστε από το τηγάνι.
  7. Ρίξτε τη πάστα λαχανικών στο ίδιο τηγάνι και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να μυρίσει. Προσθέστε το αλεύρι και μαγειρέψτε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να έχετε μια λεία πάστα. Ρίξτε σταδιακά τον ζωμό κοτόπουλου, ανακατεύοντας συνεχώς.
  8. Μόλις προστεθεί όλος ο ζωμός, ρίξτε μέσα τη σάλτσα ντομάτας και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά και στη συνέχεια αλατοπιπερώστε.
  9. Μόλις περάσουν 45 λεπτά, αφαιρέστε το σκόρδο από το φούρνο και ψήστε τις πατάτες σας για άλλα 10-15 λεπτά. 
  10. Μόλις το σκόρδο σας κρυώσει αρκετά για να το χειριστείτε, στύψτε το. Το βάζετε σε ένα μπολ μαζί με τη μαγιονέζα και ανακατεύετε να ενωθούν. 
  11. Ψιλοκόβετε λίγο μαϊντανό.
  12. Ρίξτε τις πατάτες σε ένα πιάτο και απλώστε από πάνω τη σάλτσα. Στη συνέχεια, κάντε το ίδιο με τη μαγιονέζα με σκόρδο.
  13. Πασπαλίστε με το θρυμματισμένο chorizo ​​και λίγο μαϊντανό και μετά σερβίρετε.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Smashed Potatoes with Chorizo Jalapenos and Lime Antoine Sicotte Web Res Hero

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμη και υγιεινή πατατοσαλάτα με μουστάρδα

Κοκκινιστό αρνάκι με πουρέ

Σούπα γλυκοπατάτας με κανέλα και καρύδια

Νόστιμη και υγιεινή πατατόπιτα

Πατατοσαλάτα με μπέικον

Μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας

Παραδοσιακός μουσακάς

Υγιεινές πατάτες με σέσκουλα

Σούπα μινεστρόνε

Αγκινάρες με πατάτες

Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας

Υγιεινά φασολάκια με πατάτες

Υγιεινό κρέας ψητό με πατάτες

Υγιεινές μπάμιες με πατάτες

Υγιεινός πουρές πατάτας

Υγιεινή ταραμοσαλάτα

Υγιεινό κοτόπουλο ψητό με πατάτες

Υγιεινός χορτοφαγικός μουσακάς

Υγιεινό χταπόδι με πατατοσαλάτα

Χοιρινό με πατάτες και σπανάκι

Ψαρόσουπα

Κοτόσουπα

Πατάτες ψητές με τυρί ογκρατέν

Κρεατόσουπα

Τελικά πρέπει ή δεν πρέπει να καταναλώνουμε υδατάνθρακες;

Μπιφτέκι ψητό με πατάτες

Πατατοσαλάτα με αγιολί

Κατσικάκι κοκκινιστό

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πατάτες

Σούπα με λαχανικά για όσους είναι άρρωστοι

Μοσχαρίσιο κότσι με πουρέ πατάτας

Οι καλύτερες πατάτες είναι Νάξου

Μην αποθηκεύετε τις πατάτες σε χαμηλές θερμοκρασίες

Σταματήστε να τρώτε προτηγανισμένες πατάτες

Τραγανά σπιτικά πατατάκια

Νόστιμο φαγητό στην κατσαρόλα

Ξινόχοντρος κρητικός με πατάτες

Γλυκοπατάτες για τον καρκίνο

Τηγανητές πατάτες πολύ νόστιμες

Πατάτες

Μια πολύ καλή δικαιολογία για να τρώμε τηγανητές πατάτες

Μπακαλιάρος ψητός με σκορδαλιά

Ταραμοσαλάτα με πατάτες και κρεμμύδια

Μπιφτέκια φούρνου με πατάτες

Οι βιταμίνες που χάνονται από τις πατάτες κατά το μαγείρεμα

Απώλεια των βιταμινών στις πατάτες κατά την αποθήκευση

Μωβ πατάτες

Γλυκοπατάτα

Αρνάκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές

Γεμιστές πατάτες

Ουσίες που εξουδετερώνουν τις βιταμίνες

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών. Ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους ενός Ογκολόγου είναι η ενημέρωσή τους για την ασθένειά τους Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ