Νόστιμο ριζότο με λεμόνι και μασκαρπόνε
Ριζότο με λεμόνι και μασκαρπόνε
ΡΥΖΙ: Το ρύζι αποτελεί ελαφρά και εύπεπτη τροφή, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο. Οι πρωτεΐνες του είναι λιγότερες των σιτηρών, αλλά ανώτερες ποιοτικά, επειδή το ρύζι είναι πλούσιο στην πολύτιμη για τον άνθρωπο αμινοξύ λυσίνη. Το ρύζι διατροφικά προτείνεται να συνδυάζεται με αρακά, όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, καρότο και ζυμαρικά. Οι συνδυασμοί αυτοί, αυξάνουν τα διατροφικά οφέλη των φυτικών πρωτεϊνών με αποτέλεσμα το τελικό «πρωτεϊνικό φορτίο» στο πιάτο να είναι ισοδύναμο ζωικής πρωτεΐνης, απαλλαγμένης όμως από χοληστερόλη. Το ρύζι επίσης, περιέχει μεγάλες ποσότητες αναστολέων πρωτεάσης, που μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκίνου.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυσικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Κ, Β1, Β3, Β5, Β6, Β7 και βιταμίνης C. Έχει, επίσης, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, χρώμιο, χολίνη, ψευδάργυρο και φώσφορο.
ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΣΑΛΤΣΑ NDUJA: Η σάλτσα nduja φτιάχνεται από τα πιο ταπεινά κομμάτια του χοίρου: Από τα μάγουλα, τα κομμάτια της σπάλας και του μπουτιού (που περισσεύουν όταν φτιάχνουν το βραστό ζαμπόν και το προσούτο), από την κεφαλή, το πάνω μέρος της κοιλιάς με το υπογάστριο και κομματάκια από το λαρδί της. Όλα αυτά ψιλοκόβονται και πολτοποιούνται μαζί με μια γερή δόση αποξηραμένου και φρέσκου πεπεροντσίνο της Καλάμπρια. Το μείγμα αυτό δουλεύεται τόσο πολύ που αποκτά κρεμώδη υφή και ζωηρό κόκκινο χρώμα. Το σημαντικό είναι ότι, χάρη στη δαιμονισμένα καυτερή πιπερίτσα της περιοχής, η σάλτσα nduja συντηρείται, χωρίς να χρησιμοποιούν πρόσθετα (χρωστικές ή συντηρητικά). Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία γεμίζουν τα έντερα του χοίρου, τα λεγόμενα «τσέκι» (ciechi), με το μείγμα του κρέατος. Στη συνέχεια η nduja καπνίζεται και κρεμιέται σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος. Εκεί μένει να στεγνώσει, το λιγότερο για 3 μήνες και 6 το περισσότερο, σύμφωνα πάντα με το μέγεθος και το βάρος της. Τρώγεται απλωμένη πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί ή ως άρτυμα στην πίτσα και τα ζυμαρικά. Στην Καλάμπρια τη χρησιμοποιούν στις σάλτσες τομάτας ή στο ραγκού τους και σε ομελέτες. Τη σερβίρουν, επίσης, μαζί με παλαιωμένα κατσικίσια ή πρόβεια τυριά.
Ριζότο με λεμόνι και μασκαρπόνε
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
1 βιολογικό κρεμμύδι
2 Σκελίδες βιολογικό σκόρδο
Μια χούφτα βιολογικό μαϊντανό
50 γραμμάρια βιολογική σάλτσα Nduja
400 γραμμάρια βιολογικά ντοματίνια
350 γραμμάρια βιολογικό ρύζι Arborio
1 λίτρο βιολογικός φρέσκος ζωμός κοτόπουλου
3 κουταλιές της σούπας βιολογικό μασκαρπόνε
40 γραμμάρια παρμεζάνα
1 βιολογικό λεμόνι
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
Βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδο και το μαϊντανό.
- Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε απαλά για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει εντελώς, αλλά να μην πάρει χρώμα. Προσθέστε τη σάλτσα Ndujaκαι το σκόρδο και μαγειρέψτε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να σκουρύνει ελαφρώς.
- Ρίξτε τα ντοματίνια στο τηγάνι και μαγειρέψτε για 5 λεπτά, συνθλίβοντάς τα με την ξύλινη κουτάλα ώστε να δημιουργηθεί μια πηχτή σάλτσα. Ρίξτε το ρύζι arborio στο τηγάνι και φρυγανίστε τους κόκκους για 2 λεπτά μέχρι να γίνουν ελαφρώς διάφανοι.
- Χαμηλώστε τη θερμότητα. Ρίξτε τον ζεστό ζωμό κοτόπουλου στο τηγάνι, με μια κουτάλα, ανακατεύοντας μέχρι το ρύζι να απορροφήσει πλήρως τα υγρά πριν προσθέσετε κι άλλο. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 25 λεπτά, αλλά προσθέστε περισσότερο ζεστό νερό εάν χρειάζεται.
- Ελέγξτε αν οι κόκκοι του ρυζιού σας είναι τρυφεροί. Προσθέστε το μασκαρπόνε σας, 30 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα και αλατοπίπερο. Κατεβάστε το ριζότο από τη φωτιά και σκεπάστε το με ένα καπάκι. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
- Προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το ξύσμα ενός λεμονιού στο ριζότο και, στη συνέχεια, προσθέστε και άλλο ζεστό νερό για να του δώσετε την επιθυμητή υφή.
- Σερβίρετε το ριζότο σε μπολ και ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και παρμεζάνα.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,