Νόστιμο ψάρι με σκόρδο και κάρυ
Ψάρι με σκόρδο και κάρυ
ΨΑΡΙΑ: Τα ψάρια περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, οι οποίες αυξάνουν τη θερμογένεση και ενισχύουν τις καύσεις. Τα πιο παχιά ψάρια είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη δραστικότητα της ινσουλίνης. Επίσης, αυξάνουν το σήμα της λεπτίνης στον εγκέφαλο η οποία προκαλεί την καύση λίπους και την μείωση της όρεξης. Τέλος, το λίπος των ψαριών περιέχει βιταμίνη D, η οποία είναι λιποτροπική.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ: Αυτό το φωτεινό πορτοκαλί μπαχαρικό της Ινδίας, βοηθά στη διάσπαση του λίπους και ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματος. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη. Ταιριάζει στο κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, ψητά λαχανικά, πατάτες, ομελέτες, σούπες και dressings για σαλάτες. Δοκιμάστε το στα noodles και το ρύζι και βάλτε μικρές ασιατικές πινελιές στο καθημερινό σας γεύμα.
Ψάρι με σκόρδο και κάρυ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
1 βιολογικό κρεμμύδι
6 βιολογικές σκελίδες σκόρδο
400 γραμμάρια βιολογικά ντοματίνια
2 κουταλάκια του γλυκού σπόροι βιολογικού κύμινου
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικοί σπόροι μαύρης μουστάρδας
Μια χούφτα φύλλα βιολογικού κάρυ
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό τσίλι σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού βιολογικός κουρκουμάς σε σκόνη
4 φιλέτα βιολογικό άσπρο ψάρι
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό γκαράμ μασάλα ή Garam Masala
2 βιολογικά λάιμ
1 ματσάκι βιολογικός κόλιανδρος
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Βιολογικό ελαιόλαδο
Βιολογικό ρύζι (αν θέλετε)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ψιλοκόβετε τις σκελίδες, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κόψτε τα ντοματίνια στη μέση.
- Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τους σπόρους κύμινου, τους σπόρους μαύρης μουστάρδας και τα φύλλα κάρυ και στη συνέχεια τηγανίστε για 1 λεπτό.
- Ρίξτε τα κρεμμύδια στο τηγάνι και τηγανίστε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς και να αρχίσουν να καραμελώνουν. Προσθέστε το σκόρδο, τη σκόνη τσίλι και τον κουρκουμά και στη συνέχεια μαγειρέψτε για 2 λεπτά ακόμη.
- Ρίξτε τα ντοματίνια στο τηγάνι και μαγειρέψτε για 5 λεπτά, πιέζοντάς τα με το πίσω μέρος του κουταλιού για να σκάσουν λίγο.
- Κόψτε το ψάρι σε μεγάλα κομμάτια. Προσθέστε τα στο τηγάνι μαζί με 200 ml νερό, το γκαράμ μασάλακαι μια καλή πρέζα αλάτι. Σκεπάζετε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήνετε σε ήπια φωτιά για 6 λεπτά.
- Κόψτε το ένα από τα λάιμ στη μέση και μετά κόψτε το άλλο σε φέτες. Ψιλοκόψτε τον κόλιανδρο.
- Προσθέστε το χυμό από το 1 λάιμ στο ψάρι. Ελέγξτε το, προσθέτοντας περισσότερο αλάτι και σκόνη τσίλι εάν χρειάζεται.
- Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο και μετά σερβίρετε.
- Αν θέλετε σερβίρετε με μαγειρεμένο ρύζι…
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Υγιεινή καλοκαιρινή σαλάτα με χταποδάκι
Νόστιμη σαλάτα με μπριζόλες τόνου
Δροσερή και νόστιμη σαλάτα με σολομό
Υγιεινός και νόστιμος σολομός με μέλι και σκόρδο
Υγιεινή και νόστιμη πέρκα με λαχανικά
Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια
Υγιεινό χταπόδι με πατατοσαλάτα
Σαρδέλες στο φούρνο με γκρεμολάτα
Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα
Να ψάχνετε για φρέσκο ψάρι ελεύθερης αλιείας
Τα πιο νόστιμα ψάρια είναι τα εποχιακά
Φαγκρί ψημένο με μυρωδικά στη λαδόκολλα
Πώς αναγνωρίζουμε το φρέσκο ψάρι
Μπακαλιάρος ψητός με σκορδαλιά
Τα παχιά ψάρια προστατεύουν από τον καρκίνο νεφρού
Ταραμοσαλάτα με πατάτες και κρεμμύδια
Υπάρχουν κίνδυνοι από τα θαλασσινά;
Χρήσιμες πληροφορίες για τα ψάρια
Να τρώτε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα
Η δίαιτα του σολομού και των λαχανικών