Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΣτριφτή πρασόπιτα με ελιές

Στριφτή πρασόπιτα με ελιές

Νόστιμη και υγιεινή στριφτή πρασόπιτα με ελιές

Στριφτή πρασόπιτα με ελιές

ΠΡΑΣΟ: Ένα μεγάλο πράσο περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, μία βιταμίνη που μας βοηθάει στην όραση και στην καλή λειτουργία των βλεννογόνων μας (πχ στόμα), αλλά και στην υγεία του δέρματός μας. Το πράσο ως ένα πράσινο λαχανικό περιέχει βιταμίνη Κ. Καταναλώνοντας ένα ολόκληρο πράσο, που αντιστοιχεί περίπου σε 1 φλιτζάνι κομμένο ωμό, λαμβάνουμε τη μισή ποσότητα σε βιταμίνη Κ που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα μας. Η βιταμίνη Κ, μην ξεχνάμε ότι είναι μία βιταμίνη που συμβάλει στην καλή λειτουργία και την πήξη του αίματος. Πέρα από τις 2 αυτές βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης φυτικής προέλευσης σίδηρο, μαγγάνιο, και σημαντική ποσότητα μαγνησίου.

ΑΝΗΘΟΣ: Ο άνηθος περιέχει 4% πτητικό έλαιο, το οποίο περιλαμβάνει την καρβόνη, τη λιμονίνη και τη φελανδρίνη. Περιέχει επίσης, φλαβονοειδή, κουμαρίνες, ξανθόνες και τριτερπένια, έχει σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C και του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγγάνιο, άφθονο κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Ακόμη,10-20% φυτικό έλαιο, πρωτεΐνες, αμίνες, μπεργκαπτένη, ουμπελιπρενίνη, σκοπολετίνη, εσκουλετίνη, ουμπελιφερόνη, κοφείνη, χλωρογενικό οξύ κ.ά.

ΕΛΙΕΣ: Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

Στριφτή πρασόπιτα με ελιές

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

500 γραμμάρια βιολογικά πράσα

1 ματσάκι βιολογικός άνηθος

1 ματσάκι βιολογικός δυόσμος

200 γραμμάρια βιολογική φέτα

250 γραμμάρια βιολογική ρικότα

Ξύσμα από 2 βιολογικά λεμόνια

290 γραμμάρια βιολογικές ελιές Καλαμάτας χωρίς κουκούτσι

280 γραμμάρια βιολογικό χωριάτικο φύλλο

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

Εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C.
  2. Κόψτε σε λεπτές φέτες τα πράσα. Ψιλοκόψτε το δυόσμο και τον άνηθο. Ψιλοκόβετε και τις ελιές.
  3. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε μέσα τα πράσα μαζί με μια πρέζα αλάτι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτετε τα πράσα, το δυόσμο, τον άνηθο και τις ελιές Καλαμάτας. Προσθέστε τη φέτα και τη ρικότα, το ξύσμα από τα λεμόνια και μετά αλατοπιπερώστε.
  5. Ανοίγετε τα φύλλα στον πάγκο εργασίας. Λαδώνετε κάθε φύλλο ελαφρά με ένα πινέλο για την στριφτή πρασόπιτα. Στρώνετε με λαδόκολλα κι ένα μεγάλο, ρηχό ταψί. Κατά μήκος του φύλλου απλώνετε με κουτάλι λίγη γέμιση και τυλίγετε χαλαρά σε ρολό. Προσθέστε άλλο ένα φύλλο από πάνω. Τακτοποιήστε το ένα τρίτο του μείγματος πράσου μόνο στη μία πλευρά της ζύμης.
    Στη συνέχεια το στρίβετε ελαφρά και το τυλίγετε σε σχήμα σαλίγκαρου. Το βάζετε στο κέντρο του ταψιού. Όμοια τυλίγετε και τα υπόλοιπα φύλλα, φροντίζοντας να συνεχιστεί ο σαλίγκαρος από εκεί που σταματήσατε. Στο τέλος όλο το ταψί θα έχει την όψη ενός μεγάλου σαλίγκαρου.
  6. Αλείψτε την επιφάνεια με περισσότερο ελαιόλαδο. Ψήνετε για 30 λεπτά.
  7. Αφήστε την πίτα να κρυώσει πριν την κόψετε σε φέτες. Σερβίρετε και απολαμβάνετε.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

december20 vegan spinach filo scroll taste 167621 1

Διαβάστε, επίσης,

Wontons με κιμά

Σπιτικό σάντουιτς με φαλάφελ

Τάρτα με μαραθόριζες και γραβιέρα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καυκαλήθρες

Αραβική πίτα με παντζάρι, πιπεριές και χούμους

Το πιο νόστιμο και υγιεινό σουβλάκι

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜυελοϋπερπλαστικά σύνδρομα
Επόμενο άρθροΠιτάκια με κιμά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών. Ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους ενός Ογκολόγου είναι η ενημέρωσή τους για την ασθένειά τους Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ