Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΛαχανοντολμάδες

Λαχανοντολμάδες

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμοι διαφορετικοί λαχανοντολμάδες

Λαχανοντολμάδες

ΛΑΧΑΝΟ: Το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λάχανο, ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών λαχανικών όπως και το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κατσαρό λάχανο και το μπρόκολο. Όπως όλα τα είδη της ίδιας οικογένειας, αποτελεί διατροφικό θησαυρό εξαιτίας, κυρίως, των φυτοχημικών ουσιών, των γλυκοσινολατών, που περιέχει. Με την μάσηση, οι γλυκοσινολάτες μετατρέπονται σε ισοθειοκυανάτες και ινδόλες, εξαιρετικά δραστικές ενώσεις με αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές ενισχύουν την επιδιόρθωση του DNA, απενεργοποιούν τα οιστρογόνα και καθυστερούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Η συχνή κατανάλωσή του έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος, καθώς και από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή προσβολή. Η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε κάλιο, ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνει τη ροή του αίματος συμβάλλοντας στην υγιή αρτηριακή πίεση. Η βιταμίνη Κ και οι ανθοκυανίνες που περιέχει, αποτρέπουν τη βλάβη των νεύρων, προλαμβάνοντας το Αλτσχάιμερ και την άνοια. Ένα φλιτζάνι λάχανο περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με μισό φλιτζάνι γάλα. Καλή πηγή βιταμίνης C, βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και να ενισχύσει την άμυνά του. Το ζουμί βρασμένου λάχανου ενδείκνυται κατά του βήχα και της βρογχίτιδας. Ο χυμός του αντιμετωπίζει τα γαστρικά ή δωδεκαδακτυλικά έλκη. Το σιρόπι από το χυμό του κόκκινου λάχανου που έβρασε με διπλάσια ποσότητας ζάχαρης χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της μέθης. Το κατάπλασμα από τα φύλλα του στο μέτωπο μειώνει τον πονοκέφαλο και το αφέψημά του βοηθά στην καταπολέμηση της κολίτιδας. Χάρη στη διουρητική του δράση, καταπολεμά την κυτταρίτιδα. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε θείο συνίσταται για την αντιμετώπιση της λιπαρότητας και της ακμής του δέρματος, καθώς, επίσης και για υγιή μαλλιά και νύχια. Βοηθά στην απώλεια βάρους και έχει χαμηλά λιπαρά και πολύ λίγες θερμίδες.

ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΡΥΖΙ: Το ρύζι αποτελεί ελαφρά και εύπεπτη τροφή, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο. Οι πρωτεΐνες του είναι λιγότερες των σιτηρών, αλλά ανώτερες ποιοτικά, επειδή το ρύζι είναι πλούσιο στην πολύτιμη για τον άνθρωπο αμινοξύ λυσίνη. Το ρύζι διατροφικά προτείνεται να συνδυάζεται με αρακά, όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, καρότο και ζυμαρικά. Οι συνδυασμοί αυτοί, αυξάνουν τα διατροφικά οφέλη των φυτικών πρωτεϊνών με αποτέλεσμα το τελικό «πρωτεϊνικό φορτίο» στο πιάτο να είναι ισοδύναμο ζωικής πρωτεΐνης, απαλλαγμένης όμως από χοληστερόλη. Το ρύζι επίσης, περιέχει μεγάλες ποσότητες αναστολέων πρωτεάσης, που μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Λαχανοντολμάδες

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ

Γέμιση:

1 μεγάλο βιολογικό κινέζικο λάχανο

1 1/4 φλιτζάνι βιολογικό ρύζι Calrose

500 γραμμάρια βιολογικός μοσχαρίσιος κιμάς

1 βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 κουταλιές της σούπας βιολογικός πελτές ντομάτας

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένη βιολογική πράσινη πιπεριά

1/4 φλιτζάνι βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας βιολογικός χυμός λεμονιού

2 κουταλάκια του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

1/4 κουταλάκι του γλυκού όλα τα μπαχαρικά (προαιρετικά)

1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό κόκκινο πιπέρι

Σάλτσα:

  • 1 κουταλιά της σούπας βιολογικός πελτές ντομάτας
  • 6 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κουταλάκια του γλυκού βιολογικός αποξηραμένος δυόσμος
  • 1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζάνια νερό πηγής
  • 1/2 φλιτζάνι βιολογικός χυμός λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκος βιολογικός ζωμός κοτόπουλου (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προετοιμασία των φύλλων λάχανου: Γεμίζετε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό και αφήνετε να πάρει μια βράση. Κόψτε το κάτω κεντρικό τμήμα του λάχανου και αφαιρέστε τον σκληρό στρογγυλό πυρήνα. Αυτό θα δημιουργήσει μια άδεια τρύπα στο κέντρο του λάχανου. Βουτάτε ολόκληρο το λάχανο στο βραστό νερό και χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια φωτιά. Πιέστε το λάχανο προς τα κάτω με μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα, για να μην ανέβει το λάχανο στην επιφάνεια του νερού. Αφήστε το στο νερό και μετά από λίγα λεπτά τα φύλλα θα τραβήξουν και θα ξεφλουδίσουν. Μόλις μαλακώσουν αρκετά ώστε να τυλιχτούν, τα αφαιρείτε από το βραστό νερό και τα βάζετε σε ένα μπολ. Αυτό το βήμα διαρκεί μόνο ένα ή δύο λεπτά για να ξεκολλήσει κάθε φύλλο. Μην τα παραβράσετε, αλλιώς θα μαλακώσουν πολύ όταν τα ψήσετε με τη γέμιση. Ξεφλουδίστε σιγά σιγά τα υπόλοιπα φύλλα ένα-ένα καθώς γίνονται μαλακά. Χρησιμοποιήστε ολόκληρο το λάχανο. Κρατάτε τα μικρά φύλλα να στρωθούν στον πάτο του ταψιού και να καλυφθούν από πάνω από την ντομάτα.
  2. Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης και αφήνετε στην άκρη.
  3. Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον αποξηραμένο δυόσμο και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου ένα λεπτό. Προσθέτετε το νερό, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το ζωμό κοτόπουλου και αφήνετε το περιεχόμενο να πάρει μια βράση. Αποσύρετε τη σάλτσα ντομάτας από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  4. Τύλιγμα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε μερικά από τα μικρά επίπεδα φύλλα λάχανου σε μία μόνο στρώση στον πάτο. Χρησιμοποιώντας ένα φύλλο τη φορά (αν το φύλλο είναι πολύ μεγάλο, χωρίστε το στα δύο), προσθέστε περίπου 1 κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο και τυλίξτε το φύλλο λάχανου (Αφαιρέστε το σκληρό άκρο στο κέντρο των μεγαλύτερων φύλλων για να διευκολύνετε το τύλιγμα).
  5. Τοποθετήστε τους λαχανοντολμάδες πάνω από τα μικρά φύλλα κυκλικά στην κατσαρόλα. Στρώνετε τα υπόλοιπα μικρά επίπεδα φύλλα πάνω από τους λαχανοντολμάδες Τοποθετείτε από πάνω ένα βαρύ πιάτο για να μην ανοίξουν. Περιχύνετε τη σάλτσα ντομάτας πάνω από τους λαχανοντολμάδες. Αφήνετε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνετε και μαγειρεύετε για 45 λεπτά.
  6. Χρησιμοποιώντας το ένα χέρι για να κρατήσετε το πιάτο κάτω, στραγγίστε τη σάλτσα σε ένα ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ.
  7. Τοποθετήστε τους λαχανοντολμάδες σε μια πιατέλα και περιχύστε λίγη από τη σάλτσα από πάνω.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

vegan stuffed cabbage rolls fb 2

Διαβάστε, επίσης,

Wontons με κιμά

Νόστιμοι υγιεινοί λαχανοντολμάδες

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΛοιμώδης μονοπυρήνωση
Επόμενο άρθροΧαλούμι με σπανάκι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών. Το νευρίνωμα Morton είναι μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ