Νόστιμο και υγιεινό χαλούμι με σπανάκι
Χαλούμι με σπανάκι
ΣΠΑΝΑΚΙ: Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές, καθώς, περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ, παράλληλα έχει λίγες θερμίδες, τρώγεται δε τόσο μαγειρεμένο, όσο και ωμό. Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΤΖΙΝΤΖΕΡ: Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Επίσης, βοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Επιπλέον, έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων και είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ: Αυτό το φωτεινό πορτοκαλί μπαχαρικό της Ινδίας, βοηθά στη διάσπαση του λίπους και ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματος. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη. Ταιριάζει στο κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, ψητά λαχανικά, πατάτες, ομελέτες, σούπες και dressings για σαλάτες. Δοκιμάστε το στα noodles και το ρύζι και βάλτε μικρές ασιατικές πινελιές στο καθημερινό σας γεύμα.
ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.
Χαλούμι με σπανάκι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
- 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
- 250 γραμμάρια βιολογικό χαλούμι, κομμένο σε κύβους 2 εκ.
- 1 βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κομμάτι φρέσκο βιολογικό τζίντζερ 4 εκ., ψιλοτριμμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος βιολογικός κόλιανδρος
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο βιολογικό κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος βιολογικός κουρκουμάς
- ½ κουταλάκι βιολογικό τσίλι σε σκόνη
- 200 γραμμάρια βιολογικά ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 3 κουταλιές της σούπας νερό πηγής
- 250 γραμμάρια φύλλα βιολογικό σπανάκι baby
- Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάλτε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και βάλτε το σε δυνατή φωτιά. Μόλις ροδίσει το λάδι, προσθέτετε το χαλούμι και τηγανίζετε, ανακατεύοντας συχνά, για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει πολύ το τυρί.
- Ρίξτε το χαλούμι σε ένα μπολ στρωμένο με χαρτί κουζίνας και βάλτε ξανά το τηγάνι στη φωτιά μαζί με το υπόλοιπο λάδι και το κρεμμύδι. Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει κάπως, περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και τα μπαχαρικά στο τηγάνι και τηγανίστε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό, στη συνέχεια ρίξτε τα ντοματίνια και το νερό.
- Σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε τις ντομάτες να φουσκώσουν και να σπάσουν, για περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύετε συχνά για να μην πιάσει. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και ρίχνετε μέσα και το χαλούμι. Προσθέστε το σπανάκι (συνήθως σε μία ή δύο παρτίδες, αφήνοντας να μαραθεί πριν προσθέσετε το επόμενο). Μόλις μαραθεί το σπανάκι, αποσύρετε από τη φωτιά, δοκιμάστε και αλατοπιπερώστε. Σερβίρετε αμέσως.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμο και υγιεινό πλιγούρι με χαλούμι