Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΣαρδέλες με λαχανικά

Σαρδέλες με λαχανικά

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμες και υγιεινές σαρδέλες στη λαδόκολλα με λαχανικά

Σαρδέλες στη λαδόκολλα με λαχανικά

ΣΑΡΔΕΛΕΣ: Οι σαρδέλες έχουν υψηλή διατροφική αξία αφού είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, όταν καταναλώνεται με το κόκαλο αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D. Η προσφορά της σαρδέλας δε τελειώνει εδώ, περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο. Περιέχουν επίσης μεγάλη ποσότητα ω-3 και ω-6 λιπαρών, που η κατανάλωση τους έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά οφέλη. Έρευνα που ασχολήθηκε με την κατανάλωση σαρδέλας από θηλάζουσες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 100γρ σαρδέλας 2-3 φορές την εβδομάδα, οδήγησαν σε αύξηση της περιεκτικότητας του μητρικού γάλατος σε ω-3 λιπαρά οξέα.

ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας. Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Μπορείτε σε ορισμένες αγορές να βρείτε καρότα με διαφορετικά χρώματα—τα οποία προέρχονται από διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, ανθοκυανίνες στα μωβ καρότα και λυκοπένιο στα κόκκινα.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ: Περιέχουν βιταµίνη C, µαγγάνιο, µαγνήσιο, βιταµίνες Α και Β, κάλιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, ενώ, είναι και πλούσια σε νερό. Έτσι, βοηθάνε στη µείωση της χοληστερόλης, μειώνουν την οµοκυστεΐνη (ουσία υπεύθυνη για την εµφάνιση εµφράγµατος) και δρουν κατά της αρτηριακής πίεσης.

ΤΖΙΝΤΖΕΡ: Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Επίσης, βοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Επιπλέον, έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων και είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.

Σαρδέλες στη λαδόκολλα με λαχανικά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 ΑΤΟΜΟ

  • 3 φιλέτα σαρδέλες (περίπου 75 γραμμάρια το καθένα)
  • 1 βιολογικό καρότο ξεφλουδισμένο
  • ½ βιολογικό κολοκυθάκι ξεφλουδισμένο
  • ½ βιολογικό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • ½ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες βιολογικό κόκκινο τσίλι
  • 5 βιολογικά ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 10 γραμμάρια φρέσκος βιολογικός κόλιανδρος χοντροκομμένο
  • Μίσχοι βιολογικού λεμονόχορτου
  • Βιολογικό τζίντζερ τριμμένο
  • 20 γραμμάρια βιολογικός μαϊντανός, χοντροκομμένος
  • 3 κουταλιές της σούπας βιολογική σάλτσα σόγιας
  • Χυμός και ξύσμα 1/2 βιολογικού λεμονιού
  • Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
  • Βιολογικό φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
  2. Τυλίγετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο χαρτί ψησίματος με το ψάρι από πάνω. 
  3. Αλατοπιπερώστε.
  4. Πιέζετε σφιχτά τα πλαϊνά και πασπαλίζετε με λάδι.
  5. Ψήνετε στο φούρνο για 8 λεπτά.
  6. Σερβίρετε με μια απλή σαλάτα ή βιολογικό ρύζι.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

786556 1 eng GB tomato and sardine salad

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμο ψάρι με σκόρδο και κάρυ

Σολομός βουτύρου Ουέλινγκτον

Η διατροφική αξία των ψαριών

Δροσερή και νόστιμη σαλάτα με σολομό

Υγιεινός και νόστιμος σολομός με μέλι και σκόρδο

Μακαρονάδα με σαρδέλες και μανιτάρια

Ζυμαρικά με καπνιστό σολομό και σπαράγγια

Υγιεινοί γαύροι παστοί

Σαρδέλες στο φούρνο με γκρεμολάτα

Αλμυρίκια

Σαρδέλες με ξινήθρα

Οι καλύτερες βιταμίνες για τα οστά

Να τρώτε τροφές που έχουν πολλά ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

Τα πιο νόστιμα ψάρια είναι τα εποχιακά

Τα οφέλη από τις σαρδέλες

Σαρδέλες παντρεμένες

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΣχιζοειδείς διαταραχές
Επόμενο άρθροΣύνδρομο Turner
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ