Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΨωμί Χριστουγέννων

Ψωμί Χριστουγέννων

Print Friendly, PDF & Email

Ψωμί Χριστουγέννων

Το ψωμί των Χριστουγέννων

ΚΑΡΥΔΙΑ: Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), λινολεϊκό και α- λινολενικό οξύ, πρωτεΐνες, φώσφορο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, με καλή αναλογία σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, τανίνη και βιταμίνη Ε, πλούσια σε ενέργεια και χαμηλά σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Συγκρίνοντάς τα με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα καρύδια είναι μοναδικά, επειδή είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός καλών λιπαρών, πρωτεϊνών και ινών στα καρύδια βοηθά στην αύξηση του κορεσμού και της πληρότητας. Αυτό τα καθιστά πιο υγιεινά ως σνακ, σε σύγκριση με πατατάκια, κράκερ και άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες.

ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ: Το κουκουνάρι αποτελείται από 50% λίπος, 30% πρωτεΐνη και 11% υδατάνθρακες. Το υπόλοιπο αποτελείται από νερό, ανόργανα άλατα και βιταμίνες, οι οποίες αξίζει να αναφερθούν ιδιαίτερα η βιταμίνη Β1 και Ε, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο, αλλά και ο ψευδάργυρος. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητες για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού και ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, ασβεστίου και σιδήρου. Είναι θρεπτική τροφή για να έχουμε νεανικό και υγιές δέρμα. Είναι εδώ και χρόνια αντικείμενο εκτεταμένων μελετών καθώς εκδηλώνει οιστρογονική δράση με προφυλακτικές δράσεις συντελώντας έτσι στην υγεία του μαστού.

ΣΤΑΦΙΔΕΣ: Οι σταφίδες περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες ενώ είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Από σελήνιο, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, (όπως βιταμίνη Β6, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη) αλλά και ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο.

ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ: Το μοσχοκάρυδο έχει αποδεδειγμένα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει παθογόνα βακτήρια του στομάχου, ενώ έχει και αντικαταθλιπτική δράση. Επιπλέον, το μοσχοκάρυδο συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης του αίματος και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Το ψωμί των Χριστουγέννων

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας βιολογική ξηρή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό πηγής, 40 βαθμούς C
  • 8 φλιτζάνια βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ζεστό βιολογικό κόκκινο κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζάνι χυμός βιολογικού πορτοκαλιού
  • 1/4 φλιτζανιού βιολογικό κονιάκ
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα βιολογικού πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζάνι βιολογικές σταφίδες
  • 1 1/2 φλιτζάνι βιολογικά καρύδια χοντροκομμένα
  • 1/3 φλιτζάνι βιολογικό κουκουνάρι
  • 1 κουταλιά της σούπας σπόροι βιολογικού γλυκάνισου, θρυμματισμένους ή 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη βιολογική μαστίχα Χίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη βιολογική κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο βιολογικό γαρύφαλλο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο βιολογικό μοσχοκάρυδο

Για την επικάλυψη:

  • 1 με 2 κουταλιές της σούπας βιολογικό γάλα
  • 2 ολόκληρα βιολογικά καρύδια (με κέλυφος)
  • σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανακατεύετε τη μαγιά με 1/2 φλιτζάνι από το χλιαρό νερό και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και αφήνετε στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλάτι με τα 2/3 του αλευριού. Κάνετε μια λακούβα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνετε μέσα το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το κρασί. Ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη, σκεπάζετε με χαρτί και μια υγρή πετσέτα και αφήνετε στην άκρη να φουσκώσει για 1 1/2 με 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
  3. Ζυμώστε για αρκετά λεπτά μέχρι να φύγουν τυχόν θύλακες αέρα. Τρυπήστε τη ζύμη προς τα κάτω. Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτετε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και την τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού.
  4. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τα καρύδια, το κουκουνάρι, τη μαστίχα ή τον γλυκάνισο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο μέχρι να ομογενοποιηθούν και τα προσθέτετε στη ζύμη. Ζυμώνετε καλά μέχρι να σφίξει η ζύμη και να μην κολλάει (περίπου 10 λεπτά), σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσει για 1/2 ώρα.
  5. Σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ταψί, πλάθετε το ψωμί σε δύο κυκλικά καρβέλια, διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών. Σκεπάζετε με ένα στεγνό πανί και ένα υγρό πανί από πάνω και το βάζετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει ξανά, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  6. Χρησιμοποιώντας ένα αλευρωμένο μαχαίρι, χαράξτε ένα σταυρό στην κορυφή των καρβελιών και τοποθετήστε ένα ολόκληρο, χωρίς κέλυφος καρύδι στο κέντρο. Αλείφετε το ψωμί με γάλα και το πασπαλίζετε με σουσάμι. Τοποθετήστε ένα τηγάνι με τουλάχιστον 2,5 εκατοστά νερό στο κάτω μέρος του φούρνου και προθερμάνετε στους 230 βαθμούς C.
  7. Τοποθετήστε το ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε το τηγάνι με το νερό, μειώστε τη φωτιά στους 200 βαθμούς C και ψήνετε για άλλα 25 με 30 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο, αλείφετε ελαφρά με νερό και κρυώνετε σε σχάρα.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

CzuAvJSUoAEHCoq 1

Διαβάστε, επίσης,

Αληθινό ή πλαστικό χριστουγεννιάτικο έλατο;

Όλα όσα παθαίνετε από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Πολύ καλή συνταγή για μελομακάρονα

Τα χοιροσφάγια των Χριστουγέννων

Το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων τσιγαρίδες

Κουμαριά

Το νόημα των Χριστουγέννων

Χριστουγεννιάτικo δέντρο ή καράβι;

Ήρθαν τα Χριστούγεννα

www.emedi.gr

 

Προηγούμενο άρθροΣύφιλη
Επόμενο άρθροΚεφτεδάκια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών. Το νευρίνωμα Morton είναι μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ