Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΓεμιστή μοσχαρίσια μπριζόλα

Γεμιστή μοσχαρίσια μπριζόλα

Νόστιμη γεμιστή μοσχαρίσια μπριζόλα

Γεμιστή μοσχαρίσια μπριζόλα

ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΕΣΚΟΥΛΑ: Πλούσια σε βιταμίνες Κ, C και β-καροτίνη, τα σέσκουλα διαθέτουν τις περισσότερες φυτικές ίνες από οποιοδήποτε άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό. Οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές διαταραχές συγκριτικά με εκείνες που δεν καταναλώνουν. Το ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα σέσκουλα περιέχουν περισσότερα 3,7 γρ. φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Tα σέσκουλα είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, σε β-καροτένιο, λουτεϊνη και ζεαξανθίνη και φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητες για τα μάτια. Τα σέσκουλα έχουν μοναδικά οφέλη στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Οι μελέτες δείχνουν ότι το συριγγικό οξύ, ένα φλαβονοειδές που περιέχεται στα σέσκουλα, έχει την ικανότητα να αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που ονομάζεται α-γλυκοσιδάση. Η άλφα-γλυκοσιδάση είναι ένα ένζυμο (γλυκοσιδάση) που χρησιμοποιείται για την διάσπαση των υδατανθράκων σε απλά σάκχαρα. Όταν το ένζυμο αυτό αναστέλλεται, μειώνεται η διάσπαση των υδατανθράκων, με αποτέλεσμα το σάκχαρο στο αίμα να παραμένει πιο σταθερό. Αυτή η διαδικασία σταθερότητας του σακχάρου στο αίμα φαίνεται να λειτουργεί ιδιαίτερα μετά από ένα γεύμα.

ΕΛΙΕΣ: Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και συναγωνίζονται με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και καροτενοειδών και σε μικρές ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Οι μαύρες ελιές είναι πλουσιότερες σε συνολικές τοκοφερόλες σε σχέση με τις πράσινες και είναι οι μόνες που εμπεριέχουν β-τοκοφερόλες και α-τοκοτριενόλες. Τα ιχνοστοιχεία των ελιών είναι κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ αυτά που συντηρούνται σε άλμη περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας. Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Μπορείτε σε ορισμένες αγορές να βρείτε καρότα με διαφορετικά χρώματα—τα οποία προέρχονται από διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, ανθοκυανίνες στα μωβ καρότα και λυκοπένιο στα κόκκινα.

Νόστιμη γεμιστή μοσχαρίσια μπριζόλα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

  • 1 βιολογική μοσχαρίσια μπριζόλα 2½ κιλών
  • Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι βιολογικό γάλα
  • 2 φλιτζάνια βιολογικά φύλλα κόκκινα σέσκουλα, καλά ξεπλυμένα και χοντροκομμένα
  • 2 βιολογικά καρότα, ψιλοκομμένα
  • 3 μεγάλα σφιχτά βιολογικά αυγά, ξεφλουδισμένα και κομμένα στα τέσσερα κατά μήκος
  • ½ φλιτζάνι μεγάλες βιολογικές πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση κατά μήκος
  • ½ μικρό βιολογικό κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1∕3 φλιτζάνι μικρές βιολογικές καυτερές πιπεριές τουρσί, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  • ¼ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη βιολογική παρμεζάνα
  • 1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι βιολογικό κόκκινο κρασί
  • 1 φλιτζάνι βιολογικός ζωμός βοείου κρέατος
  • 1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε 4 φέτες
  • ¼ φλιτζανιού φρέσκος ​​πλατύφυλλος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κεφάλι βιολογικό σκόρδο, κομμένο στη μέση
  • 6 κλωναράκια φρέσκο βιολογικό ​​θυμάρι
  • 6 κλωναράκια φρέσκια βιολογική ρίγανη
  • 2 φύλλα βιολογικής δάφνης
  • 3 κουταλιές της σούπας βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ φλιτζάνι νερό πηγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τοποθετήστε τη μπριζόλα σε ένα ξύλο κοπής. Κρατώντας ένα λεπτό κοφτερό μαχαίρι παράλληλα με τη σανίδα και ξεκινώντας από τη μια μακριά πλευρά, κόψτε τη μπριζόλα και ανοίξτε τη σαν βιβλίο. Χτυπάτε απαλά με σφυρί ή πλάστη μέχρι το κρέας να γίνει ομοιόμορφο.
  2. Καρυκεύστε με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Τοποθετήστε το κρέας σε ένα μικρό ρηχό ταψί και ρίχνετε μέσα το γάλα. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.
  3. Χύστε το γάλα και στεγνώστε τη μπριζόλα με χαρτί κουζίνας. Τοποθετήστε το κρέας σε μια επιφάνεια εργασίας. Διασκορπίστε ομοιόμορφα τα σέσκουλα στην κορυφή, αφήνοντας ένα κενό 2,5 εκατοστών. Πασπαλίζετε ομοιόμορφα τα καρότα πάνω από τα σέσκουλα. Ρίξτε ομοιόμορφα τα αυγά, τις ελιές, τις φέτες κρεμμυδιού, τις τουρσί πιπεριές και το τυρί.
  4. Από μια κοντή πλευρά τυλίγετε προσεκτικά το ρολό κρέατος. Δέστε με σχοινί κουζίνας με διαστήματα 2,5 εκατοστά.
  5. Ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα ή χύτρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το ρολό κρέατος και μαγειρέψτε, γυρίζοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το κρασί, το ζωμό, τις φέτες κρεμμυδιού, το μαϊντανό, το σκόρδο, το θυμάρι, τη ρίγανη και τα φύλλα δάφνης και αφήστε τα να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια χαμηλή και σκεπάζετε. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το κρέας, περίπου 1 ½ ώρα. 
  6. Μεταφέρετε το κρέας σε ξύλο κοπής. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και λαδόχαρτο και αφήνετε να σταθεί για 15 λεπτά. 
  7. Με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρέστε και πετάξτε το σκόρδο, τους μίσχους βοτάνων και τα φύλλα δάφνης από το ζουμί μαγειρέματος. Αφήνετε να σιγοβράσει.
  8. Χτυπάτε μαζί το αλεύρι και το νερό σε ένα μικρό μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χτυπάτε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο ζουμί που σιγοβράζει και το αφήνετε να σιγοβράσει.
  9. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι η σάλτσα να μην έχει γεύση αλευριού, για 3 με 4 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε.
  10. Αφαιρέστε το σχοινί κουζίνας και κόψτε το ρολό σε φέτες πάχους 1 εκατοστού περίπου.
  11. Σερβίρετε το ρολό με τη σάλτσα.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

010

Διαβάστε, επίσης,

Μοσχαρίσιος κιμάς με φασόλια

Μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας

Πεντανόστιμο ιταλικό οσομπούκο

Παραδοσιακός μουσακάς

Υγιεινό στιφάδο με μοσχαράκι

Βόειο κρέας με μακαρόνια και σπανάκι

Σούπα τσίλι με κιμά και λαχανικά

Υγιεινό κρέας ψητό με πατάτες

Υγιεινό κρέας βραστό με κριθαράκι και λαχανικά

Υγιεινά μακαρόνια με κιμά

Υγιεινά γιουβαρλάκια

Κεφτεδάκια ούζου

Σουβλάκια χοιρινά με μάραθο και βερίκοκα

Συκώτι με τσιγαριαστό σπανάκι

Μπιφτέκι ψητό με πατάτες

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Κολοκύθια γεμιστά

Νόστιμοι υγιεινοί λαχανοντολμάδες

Συκώτι μαριναρισμένο με κρέμα βαλσάμικο

Μοσχαρίσιο κότσι με πουρέ πατάτας

Μοσχαρίσιο φιλέτο με διάφορα πιπέρια

Σουβλάκια με μοσχαρίσιο κεμπάπ

Νόστιμο φαγητό στην κατσαρόλα

Το πιο νόστιμο κοκκινιστό μοσχάρι

Το πιο νόστιμο και υγιεινό σουβλάκι

Τα πιο νόστιμα γιουβαρλάκια

Τα πιο νόστιμα μπιφτέκια σχάρας

Το πιο νόστιμο χάμπουργκερ

Τα πιο νόστιμα και υγιεινά λουκάνικα

Το νοστιμότερο ψητό συκώτι

Κόκορας με μακαρόνια

Μπιφτέκια φούρνου με πατάτες

Κόκκινο κρέας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Ο νοστιμότερος πατσάς

Σουτζουκάκια σμυρναίικα

Κερκυραϊκή παστιτσάδα

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚουνουπίδι στο φούρνο
Επόμενο άρθροΤέτανος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ