Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΚουνουπίδι στο φούρνο

Κουνουπίδι στο φούρνο

Κουνουπίδι στο φούρνο

Κουνουπίδι στο φούρνο

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ: Μια κούπα ώμο κουνουπίδι αποδίδει μόλις 25 θερμίδες και περιέχει 5 γρ υδατανθράκων ενώ καλύπτει σχεδόν το 77% της πρόσληψη βιταμίνης C που απαιτείται σε έναν ενήλικα, το 20% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Κ, και περίπου 10% της βιταμίνης Β6 και φυλλικό οξύ. Επιπλέον αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΚΑΡΥΔΙΑ: Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), λινολεϊκό και α- λινολενικό οξύ, πρωτεΐνες, φώσφορο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, με καλή αναλογία σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, τανίνη και βιταμίνη Ε, πλούσια σε ενέργεια και χαμηλά σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Συγκρίνοντάς τα με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα καρύδια είναι μοναδικά, επειδή είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός καλών λιπαρών, πρωτεϊνών και ινών στα καρύδια βοηθά στην αύξηση του κορεσμού και της πληρότητας. Αυτό τα καθιστά πιο υγιεινά ως σνακ, σε σύγκριση με πατατάκια, κράκερ και άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες.

Κουνουπίδι στο φούρνο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12 ΑΤΟΜΑ

  • 1 κουνουπίδι 1200 γραμάρια περίπου
  • 2 κούπες βιολογική κρέμα γάλακτος
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο βιολογικό τυρί τσένταρ
  • 3 κουταλάκια του γλυκού βιολογικοί κόκκοι μπουγιόν κοτόπουλου
  • 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη βιολογικής μουστάρδας 
  • 1/4 φλιτζάνι βιολογικό βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι βιολογικό μείγμα γέμισης
  • 3/4 φλιτζανιού βιολογικά καρύδια ψιλοκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Βράστε το κουνουπίδι μέχρι να μαλακώσει.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε την κρέμα γάλακτος, το τυρί, το μπουγιόν και τη μουστάρδα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατέψτε με το κουνουπίδι και μεταφέρετε σε λαδωμένο ταψί.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το μείγμα γέμισης και τα καρύδια.
  4. Μαγειρεύετε και ανακατεύετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  5. Πασπαλίζετε πάνω από το ταψί.
  6. Ψήνετε, ακάλυπτα, μέχρι να ζεσταθεί και να ροδίσει η επικάλυψη, 17-20 λεπτά.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

image 32

Διαβάστε, επίσης,

Στεφάνι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με κρέμα τυριού και μπέικον

Το ψωμί των Χριστουγέννων

Αληθινό ή πλαστικό χριστουγεννιάτικο έλατο;

Όλα όσα παθαίνετε από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Πολύ καλή συνταγή για μελομακάρονα

Τα χοιροσφάγια των Χριστουγέννων

Το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων τσιγαρίδες

Κουμαριά

Το νόημα των Χριστουγέννων

Χριστουγεννιάτικo δέντρο ή καράβι;

Ήρθαν τα Χριστούγεννα

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ