Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιατροφήΚουνουπίδι στο φούρνο

Κουνουπίδι στο φούρνο

Κουνουπίδι στο φούρνο. Μια νόστιμη και υγιεινή συνταγή, κατάλληλη και για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σα συνοδευτικό

Κουνουπίδι στο φούρνο

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ: Μια κούπα ώμο κουνουπίδι αποδίδει μόλις 25 θερμίδες και περιέχει 5 γρ υδατανθράκων, ενώ καλύπτει σχεδόν το 77% της πρόσληψη βιταμίνης C που απαιτείται σε έναν ενήλικα, το 20% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Κ και περίπου 10% της βιταμίνης Β6 και φυλλικό οξύ. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως, στο δίκτυο της καζεΐνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι, στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΚΑΡΥΔΙΑ: Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), λινολεϊκό και α-λινολενικό οξύ, πρωτεΐνες, φώσφορο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, με καλή αναλογία σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, τανίνη και βιταμίνη Ε, πλούσια σε ενέργεια και χαμηλά σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Συγκρίνοντάς τα με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα καρύδια είναι μοναδικά, επειδή είναι πλούσια σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός καλών λιπαρών, πρωτεϊνών και ινών στα καρύδια βοηθά στην αύξηση του κορεσμού και της πληρότητας. Αυτό τα καθιστά πιο υγιεινά ως σνακ, σε σύγκριση με τα πατατάκια, τα κράκερ και άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες.

Κουνουπίδι στο φούρνο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12 ΑΤΟΜΑ

  • 1 βιολογικό κουνουπίδι 1200 γραμάρια περίπου
  • 2 κούπες βιολογική πλήρης κρέμα γάλακτος
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο βιολογικό τυρί τσένταρ
  • 3 κουταλάκια του γλυκού βιολογικοί κόκκοι μπουγιόν κοτόπουλου
  • 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη βιολογικής μουστάρδας 
  • 1/4 φλιτζάνι βιολογικό βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι βιολογικό μείγμα γέμισης της αρεσκείας σας (έτοιμο στα βιολογικά προϊόντα)
  • 3/4 φλιτζανιού βιολογικά καρύδια ψιλοκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Βράστε το κουνουπίδι μέχρι να μαλακώσει.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε την κρέμα γάλακτος, το τυρί, το μπουγιόν και τη μουστάρδα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατέψτε με το κουνουπίδι και μεταφέρετε σε λαδωμένο ταψί.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το μείγμα γέμισης και τα καρύδια.
  4. Μαγειρεύετε και ανακατεύετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  5. Πασπαλίζετε πάνω από το ταψί.
  6. Ψήνετε, ακάλυπτα, μέχρι να ζεσταθεί και να ροδίσει η επικάλυψη, 17-20 λεπτά.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά τρόφιμα

image 32

Διαβάστε, επίσης,

Στεφάνι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με κρέμα τυριού και μπέικον

Το ψωμί των Χριστουγέννων

Αληθινό ή πλαστικό χριστουγεννιάτικο έλατο;

Όλα όσα παθαίνετε από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Πολύ καλή συνταγή για μελομακάρονα

Τα χοιροσφάγια των Χριστουγέννων

Το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων τσιγαρίδες

Κουμαριά

Το νόημα των Χριστουγέννων

Χριστουγεννιάτικo δέντρο ή καράβι;

Ήρθαν τα Χριστούγεννα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι αντκαρκινικές ιδιότητες της ελληνικής ρίγανης

Οι αντκαρκινικές ιδιότητες της ελληνικής ρίγανης. Η ρίγανη έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση Καρκίνος και ριγανέλαιο Η ρίγανη ή Ορίγανον το κοινόν ή Origanum...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ