Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΓέμιση με κινόα για γαλοπούλα και κοτόπουλο

Γέμιση με κινόα για γαλοπούλα και κοτόπουλο

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμη γέμιση με κινόα για γαλοπούλα ή κοτόπουλο

Γέμιση με κινόα για γαλοπούλα ή κοτόπουλο (Ιδανικό και για Χριστουγεννιάτικο τραπέζι)

ΚΙΝΟΑ: Έχει περισσότερες πρωτεΐνες από τα άλλα δημητριακά και είναι πλήρης πρωτεΐνη, δηλαδή περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού κινόα την ημέρα, σας παρέχει οκτώ γραμμάρια πρωτεϊνών. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα φυτικών ινών. Η προσθήκη κινόα στη διατροφή, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών. Έτσι απομακρύνετε τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Η κινόα δεν περιέχει λιπαρά και σάκχαρα, είναι όμως πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που προκαλούν αίσθημα πληρότητας και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης είναι απαραίτητες σε μια διατροφή για απώλεια βάρους. Έρευνες έχουν συνδέσει την τακτική κατανάλωση κινόα με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Εάν πάσχετε από κοιλιοκάκη ή έχετε ευαισθησία στη γλουτένη, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ζυμαρικά με κινόα, η οποία είναι καλύτερη και από το καλαμποκάλευρο ή το ρυζάλευρο, που έχουν χαμηλότερη θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο. Ο σίδηρος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα, ενώ το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη μυϊκή λειτουργία και την υγεία των οστών. Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη, η τακτική κατανάλωση κινόα συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, απομακρύνοντας τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και διαβήτη.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Οι πιπεριές έχουν αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε συχνά. Η κατανάλωση της πιπεριάς μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων, οφθαλμολογικών παθήσεων και γενικότερα, βελτιώνει την υγεία και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πιπεριές έχουν σημαντική θρεπτική αξία, γι’ αυτό αξίζει να τις καταναλώνουμε συχνά, καθώς εξασφαλίζουν στον οργανισμό μας υγεία και ευεξία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Η πιπεριά μπορεί να είναι γλυκιά ή καυτερή. Η πράσινη πιπεριά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και γενικότερα, των λοιμώξεων. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, βιταμίνη Κ, Α, C. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.

Γέμιση με κινόα για γαλοπούλα ή κοτόπουλο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

  • 2/3 φλιτζανιού βιολογικό κινόα
  • 1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κίτρινο βιολογικό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 σκελίδα βιολογικό σκόρδο (τριμμένο)
  • 4 φέτες βιολογική πανσέτα (ψιλοκομμένες)
  • 1 πράσινο βιολογικό μήλο (τριμμένο, ξεφλουδισμένο)
  • 1/3 φλιτζάνι βιολογικά φρέσκα μυρωδικά (ψιλοκομμένα)
  • 1/3 φλιτζάνι καβουρδισμένη βιολογική πιπεριά (κομμένη σε κύβους)
  • Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
  • Σπόροι βιολογικού ροδιού (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεπλύνετε την κινόα. Τοποθετήστε σε μια κατσαρόλα με 1 φλιτζάνι νερό. Αφήστε να πάρει βράση, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά, καλύψτε με ένα καπάκι και σιγοβράστε για 10-12 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό και η κινόα να μαλακώσει.
  2. Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτριο τηγάνι. Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πανσέτα για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Μεταφέρετε τη μαγειρεμένη κινόα σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε με το μείγμα κρεμμυδιού, μήλου, μυρωδικών και πιπεριάς και τους σπόρους ροδιού (προαιρετικά). Αλατοπιπερώνετε καλά.
  4. Γεμίστε την κοιλότητα του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας με τη γέμιση και ψήστε.
  5. Σερβίρετε όση γέμιση έχει περισσέψει στο πλάι.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

3697 ROAST CHICKEN QUINOA STUFFING 108211 1120 1460

Διαβάστε, επίσης,

Κουνουπίδι στο φούρνο για το γιορτινό τραπέζι

Στεφάνι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με κρέμα τυριού και μπέικον

Το ψωμί των Χριστουγέννων

Αληθινό ή πλαστικό χριστουγεννιάτικο έλατο;

Όλα όσα παθαίνετε από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Πολύ καλή συνταγή για μελομακάρονα

Τα χοιροσφάγια των Χριστουγέννων

Το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων τσιγαρίδες

Κουμαριά

Το νόημα των Χριστουγέννων

Χριστουγεννιάτικo δέντρο ή καράβι;

Ήρθαν τα Χριστούγεννα

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ