Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΚαρυδόπιτα

Καρυδόπιτα

Νόστιμη και υγιεινή καρυδόπιτα

Καρυδόπιτα

ΚΑΡΥΔΙΑ: Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), λινολεϊκό και α- λινολενικό οξύ, πρωτεΐνες, φώσφορο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, με καλή αναλογία σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, τανίνη και βιταμίνη Ε, πλούσια σε ενέργεια και χαμηλά σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Συγκρίνοντάς τα με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα καρύδια είναι μοναδικά, επειδή είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός καλών λιπαρών, πρωτεϊνών και ινών στα καρύδια βοηθά στην αύξηση του κορεσμού και της πληρότητας. Αυτό τα καθιστά πιο υγιεινά ως σνακ, σε σύγκριση με πατατάκια, κράκερ και άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες.

ΚΑΝΕΛΑ: Η κανέλα περιέχει ίχνη βιταμινών Β και Κ και αντιοξειδωτικά, β-καροτένιο, άλφα-καροτένιο, βήτα-κρυπτοξανθίνη, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 και πολλών άλλων καταστάσεων.

Καρυδόπιτα

ΥΛΙΚΑ

  • 7 μεγάλα βιολογικά αυγά
  • 1 φλιτζάνι εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι βιολογικό γάλα
  • 2 κούπες ακατέργαστη ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας βιολογικό κονιάκ
  • Ξύσμα από 1 βιολογικό λεμόνι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένη βιολογική  κανέλα
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο βιολογικό γαρύφαλλο
  • 3 1/2 φλιτζάνια βιολογικό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουταλάκια του γλυκού βιολογικό μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική μαγειρική σόδα
  • 1 φλιτζάνι βιολογικά καρύδια, χοντροαλεσμένα (συν περισσότερο για επικάλυψη αν θέλετε)
  • βιολογική σαντιγί (προαιρετικό)

Για το σιρόπι:

  • 2 κούπες ακατέργαστη ζάχαρη
  • 2 1/2 φλιτζάνια νερό πηγής
  • 1 μικρό κομμάτι βιολογικό ξυλάκι κανέλας
  • Χυμό από 1/2 βιολογικό λεμόνι, στραγγισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180℃. Λαδώνετε και αλευρώνετε ένα ορθογώνιο ταψί 9×12 ή ένα στρογγυλό ταψί παρόμοιου μεγέθους.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με ηλεκτρικό μίξερ τα αυγά μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτετε το λάδι, το γάλα και τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Προσθέστε το κονιάκ, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Σε ξεχωριστό μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Με το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, ενσωματώνετε το μείγμα του αλευριού στο κουρκούτι. Ανακατεύετε τα αλεσμένα καρύδια και σβήνετε το μίξερ μόλις ενωθούν τα υλικά.
  4. Ρίξτε τη ζύμη του κέικ στο ταψί και ψήστε για 35 έως 40 λεπτά, έως ότου μια συσκευή δοκιμής κέικ στο κέντρο του κέικ βγαίνει στεγνή.
  5. Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζετε το σιρόπι. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι κανέλας και αφήνετε να πάρουν μια χαμηλή βράση. Σιγοβράζετε ακάλυπτα για 10 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς το σιρόπι. Αποσύρετε από τη φωτιά, αφαιρείτε το ξυλάκι κανέλας και ανακατεύετε με το χυμό λεμονιού. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  6. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και περιχύνετε προσεκτικά το ζεστό σιρόπι.
  7. Αυτό το κέικ παραδοσιακά καλύπτεται με περισσότερα ψιλοκομμένα καρύδια, αλλά αυτό είναι προαιρετικό.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

pumpkin dump cake final resize 1

Διαβάστε, επίσης,

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας. Η ριμεγκεπάντη, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθάει στη μείωση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων. Η ριμεγκεπάντη (rimegepant) προσδένεται εκλεκτικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ