Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΑντιοξειδωτική σαλάτα

Αντιοξειδωτική σαλάτα

Νόστιμη και υγιεινή αντιοξειδωτική σαλάτα

Αντιοξειδωτική σαλάτα

ΜΑΡΟΥΛΙ: Το μαρούλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου. Το μαρούλι είναι, επίσης, καλή πηγή χρώμιο. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και η ταυτόχρονη παρουσία του β-καροτενίου το καθιστούν ζωτικής σημασίας λαχανικό στον μεταβολισμό της χοληστερόλης. Όταν η χοληστερόλη οξειδώνεται, αρχίζει να επικάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα, η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η παρουσία φυλλικού οξέος δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διαχείριση των υψηλών επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ελαττώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ το περιεχόμενο σε αυτό κάλιο ρυθμίζει την υπέρταση. Η παρουσία των φυτικών ινών βελτιώνει την κατάσταση του παχέος εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο καρκινωμάτων ή τη δημιουργία εκκολπωμάτων, ενώ ο γλυκαιμικός έλεγχος στα διαβητικά άτομα γίνεται ευκολότερος παρουσία αυτών. Επιπλέον, η παρουσία του καλίου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, που είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες. Τέλος, σημαντικός είναι ο ρόλος του χρωμίου στο μαρούλι, καθώς παίζει ρόλο κλειδί μεταξύ του μορίου της ινσουλίνης και του κυτταρικού υποδοχέα για τη σωστή μεταφορά της γλυκόζης στο εσωτερικό των κυττάρων.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

ΚΑΡΥΔΙΑ: Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), λινολεϊκό και α- λινολενικό οξύ, πρωτεΐνες, φώσφορο, φυλλικό οξύ, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, με καλή αναλογία σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, τανίνη και βιταμίνη Ε, πλούσια σε ενέργεια και χαμηλά σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Συγκρίνοντάς τα με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα καρύδια είναι μοναδικά, επειδή είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός καλών λιπαρών, πρωτεϊνών και ινών στα καρύδια βοηθά στην αύξηση του κορεσμού και της πληρότητας. Αυτό τα καθιστά πιο υγιεινά ως σνακ, σε σύγκριση με πατατάκια, κράκερ και άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ: Ένα από τα βασικά συστατικά που μας δίνει το κράνμπερι είναι η βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των συνδετικών ιστών του σώματος και των οστών και ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού ώστε να μας προστατεύσει από τις λοιμώξεις. Το κράνμπερι είναι επίσης πηγή καλής βιταμινών του συμπλέγματος Β και βήτα καροτενίου, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Τα κυριότερα μέταλλα που βρίσκονται στο μούρο είναι το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Περιέχει υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, και ανθοκυανίνες, οι οποίες προστατεύουν από λοιμώξεις του αίματος. Το κράνμπερι εμποδίζει την προσκόλληση βακτηρίων στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και την εξάπλωσή τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Χειμωνιάτικη σαλάτα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

Σάλτσα

1 κουταλιά της σούπας βιολογική μουστάρδα Dijon

3 κουταλιές της σούπας βιολογικό ξύδι μηλίτη

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό μέλι

1/2 φλιτζάνι βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

Σαλάτα

1 κεφάλι βιολογικό ραντίτσιο, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο

2 κεφάλια βιολογικό μαρούλι ρωμάνα, ψιλοκομμένα

1 1/4 κιλό μαγειρεμένα στήθη βιολογικού κοτόπουλου, αφαιρεμένο το δέρμα και τα κόκαλα, κομμένα σε κύβους 1 ίντσας (περίπου 3 φλιτζάνια)

1 βιολογικό μήλο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους 1/4 ίντσας

1 φλιτζάνι βιολογικά αποξηραμένα κράνμπερι

1 φλιτζάνι βιολογικά καρύδια, χοντροκομμένα

1/2 φλιτζάνι θρυμματισμένο βιολογικό μπλε ή φρέσκο κατσικίσιο τυρί

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για να φτιάξετε το ντρέσινγκ: Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί τη μουστάρδα, το ξύδι, το μέλι, το λάδι και αλατοπίπερο για γεύση. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα.
  2. Για να φτιάξετε τη σαλάτα: Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζετε το ραντίτσιο, το μαρούλι, το κοτόπουλο, το μήλο, τα κράνμπερι, τους ξηρούς καρπούς και το τυρί.
  3. Περιχύνετε με το dressing τη σαλάτα και ανακατεύετε να επικαλυφθεί. Πασπαλίζετε με πιπέρι, αν θέλετε, και σερβίρετε.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

image 37

Διαβάστε, επίσης,

Νουντλς με κοτόπουλο και βασιλικό

Γέμιση με κινόα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Νόστιμη κοτόπιτα με πράσο

Νόστιμες και υγιεινές μπάμιες με κοτόπουλο

Σουβλάκια κοτόπουλου με σος γιαουρτιού

Μπουκίτσες κοτόπουλου με λεμόνι και σπαράγγια

Σπιτικό σάντουιτς με κοτοσαλάτα

Νόστιμα και πικάντικα ζυμαρικά με κοτόπουλο

Νόστιμα ρολάκια κοτόπουλου γεμιστά

Νόστιμο κοτόπουλο με noodles

Κοτόπουλο παρμεζάνα

Πικάντικο ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με βασιλικό

Κοτόπουλο piccata

Το κοτόπουλο του στρατηγού Τσο

Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας

Υγιεινό κοτόπουλο ψητό με πατάτες

Τροφές για όσους έχουν καρκίνο

Κοτόσουπα

Θεραπευτικό ρόφημα για το κρύωμα

Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;

Το χρονικό ενός καλοκαιρινού κρυολογήματος

Μπούτι ή στήθος;

Κοτόσουπα για το κρύωμα

Δίαιτα με σούπες

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ

Ζυμαρικά στο φούρνο με κοτόπουλο και λαχανικά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΕκκόλπωμα Meckel
Επόμενο άρθροΒουβωνικό κοκκίωμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ