Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΚότσι αρνιού με ρόδι

Κότσι αρνιού με ρόδι

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμο κότσι αρνιού με ρόδι

Νόστιμο κότσι αρνιού με ρόδι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

ΑΡΝΙ: Το αρνί είναι από τις καλύτερα απορροφήσιμες πηγές σιδήρου η οποία και αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν το καταναλώσουμε με λεμόνι. Επίσης είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με προστατευτική δράση απέναντι σε τυχόν ιώσεις. Επιπλέον, τα αρνί είναι πλούσιο σε σελήνιο, σε χαλκό και σε μαγγάνιο. Μια φυσιολογική μερίδα αρνιού αρκεί για να καλύψει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε Β12 η οποία είναι μια ζωτικής σημασίας βιταμίνη καθώς βοηθάει κυρίως στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Ακόμα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας του συμπλέγματος Β και ανόργανα συστατικά και μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας. Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Μπορείτε σε ορισμένες αγορές να βρείτε καρότα με διαφορετικά χρώματα—τα οποία προέρχονται από διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, ανθοκυανίνες στα μωβ καρότα και λυκοπένιο στα κόκκινα.

ΠΡΑΣΟ: Ένα μεγάλο πράσο περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, μία βιταμίνη που μας βοηθάει στην όραση και στην καλή λειτουργία των βλεννογόνων μας (πχ στόμα), αλλά και στην υγεία του δέρματός μας. Το πράσο ως ένα πράσινο λαχανικό περιέχει βιταμίνη Κ. Καταναλώνοντας ένα ολόκληρο πράσο, που αντιστοιχεί περίπου σε 1 φλιτζάνι κομμένο ωμό, λαμβάνουμε τη μισή ποσότητα σε βιταμίνη Κ που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα μας. Η βιταμίνη Κ, μην ξεχνάμε ότι είναι μία βιταμίνη που συμβάλει στην καλή λειτουργία και την πήξη του αίματος. Πέρα από τις 2 αυτές βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης φυτικής προέλευσης σίδηρο, μαγγάνιο, και σημαντική ποσότητα μαγνησίου.

ΣΑΦΡΑΝ: Το σαφράν περιέχει μια εντυπωσιακή ποικιλία φυτικών ενώσεων που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά – μόρια που προστατεύουν τα κύτταρά σας από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Τα αξιοσημείωτα αντιοξειδωτικά κρόκου περιλαμβάνουν κροκίνη, κροκετίνη, σαφρανάνη και καμπεφερόλη. Η κροκίνη και η κροκετίνη είναι καροτενοειδή και είναι υπεύθυνα για το κόκκινο χρώμα του σαφράν. Και οι δύο ενώσεις μπορεί να έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, να προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου από προοδευτική βλάβη, να βελτιώνουν τη φλεγμονή, να μειώνουν την όρεξη και να βοηθούν στην απώλεια βάρους. Η σαφρανάλη δίνει στο σαφράν την ξεχωριστή γεύση και το άρωμά του. Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης, της μνήμης και της ικανότητας μάθησης, καθώς και στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου σας από οξειδωτικό στρες. Τέλος, η καμπεφερόλη βρίσκεται στα πέταλα λουλουδιών σαφράν. Αυτή η ένωση έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένη φλεγμονή, αντικαρκινικές ιδιότητες και αντικαταθλιπτική δράση.

ΡΟΔΙ:  Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, Κ και φυλλικού οξέος, καλίου και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών. Το ρόδι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό αλλά και ενάντια στα καρκινικά κύτταρα, δίνοντάς του και αντικαρκινικές ιδιότητες. Το ρόδι περιέχει ελλαγιταννίνες, οι οποίες είναι βιοδραστικές πολυφαινόλες. Στις ελλαγιταννίνες ανήκουν και οι μοναδικές πουνικαλαγίνες, οι μεγαλύτερου μοριακού βάρους πολυφαινόλες. Εκτός από τις πουνικαλαγίνες, το ρόδι περιέχει και άλλες πολυφαινόλες όπως οι ανθοκυανίνες και οι φλαβονόλες. Συνολικά, τα συστατικά του ροδιού τα οποία φέρουν τις κυριότερες αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι οι ελλαγιταννίνες του ελλαγικού οξέος (συμπεριλαμβανομένων των πουνικαλαγινών), το πουνικικό οξύ, τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανιδίνες, οι ανθοκυανίνες και οι οιστρογονικές φλαβονόλες και οι φλαβόνες.

Κότσι αρνιού με ρόδι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικοί σπόροι κόλιανδρου

½ τσαγιού βιολογικοί σπόροι κύμινου

½ τσαγιού βιολογικοί σπόροι μάραθου

¼ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες βιολογικής κόκκινης πιπεριάς

Μία πρέζα βιολογικό σαφράν (προαιρετικά)

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

2 βιολογικά κότσια αρνιού (περίπου 2½ κιλά)

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό άμυλο καλαμποκιού

1 σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

1 μέτριο βιολογικό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες 2, 5 εκατοστά

2 μέτρια βιολογικά καρότα, κομμένα σε κομμάτια 5 εκατοστών

1 μεγάλο βιολογικό πράσο, κομμένο σε κομμάτια 5 εκατοστών

1 ξυλάκι βιολογική κανέλα

8 κλωνάρια βιολογικό θυμάρι

1½ φλιτζάνια βιολογικός χυμός ροδιού

1½ φλιτζάνια φρέσκος βιολογικός ζωμός κοτόπουλου

¼ φλιτζάνι βιολογικοί σπόροι ροδιού

¼ φλιτζάνι φύλλα βιολογικού δυόσμου 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Χοντροαλέστε τους σπόρους κόλιανδρου, τους σπόρους κύμινου, τους σπόρους μάραθου και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς στον μύλο μπαχαρικών ή με γουδί και γουδοχέρι. Θρυμματίστε το σαφράν και ανακατέψτε με 1 κουταλιά αλάτι συν μαύρο πιπέρι για γεύση.
  2. Πασπαλίστε τα κότσια με το μείγμα σπόρων και αφήστε τα να ξεκουραστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά ή όλη τη νύχτα.
  3. Τριάντα λεπτά πριν θελήσετε να τα μαγειρέψετε, βυθίστε τα κότσια σε άμυλο αραβοσίτου, απομακρύνοντας κάθε περίσσεια. Ζεσταίνετε λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε τα κότσια και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές, 10-12 λεπτά. Μεταφέρετε τα σε πιατέλα ή ταψί.
  4. Προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα και το πράσο στο τηγάνι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και ξύνοντας τυχόν καφέ κομμάτια που έχουν συσσωρευτεί, για 1 λεπτό. Προσθέτετε την κανέλα και το θυμάρι και περιχύνετε με το χυμό και το ζωμό ροδιού. Ξύστε ξανά τη κατσαρόλα και μετά αφήστε το μίγμα να σιγοβράσει. Επιστρέψτε τα κότσια στη κατσαρόλα και καρυκεύστε με αλάτι και μαύρο πιπέρι.
  5. Αδειάζετε την κατσαρόλα και το μεταφέρετε στη γάστρα. Ψήστε στο φούρνο για 1 ½ ώρα και, στη συνέχεια, ελέγξτε τη στάθμη του υγρού, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει τουλάχιστον 2,5 εκατοστά ζωμός. Εάν όχι, προσθέστε νερό ή ζωμό για να φτάσει μέχρι εκείνο το σημείο. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας και να πέσει από το κόκαλο, περίπου 2½ ώρες.
  6. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε το κρέας και τα μεγάλα κομμάτια λαχανικών σε ένα πιάτο. Πετάξτε το θυμάρι και το ξυλάκι κανέλας.
  7. Για να σερβίρετε, βάλτε το υγρό να σιγοβράσει και μαγειρέψτε το κρέας και τα λαχανικά μέχρι να ζεσταθούν, αν χρειάζεται.
  8. Σερβίρετε τα κομμάτια αρνιού με λίγη σάλτσα και από πάνω προσθέτετε σπόρους ροδιού, φύλλα δυόσμου και λίγο θαλασσινό αλάτι.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

image 41

Διαβάστε, επίσης,

Γεμιστά ρολάκια με κρέας και σαλάτα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Καρυδόπιτα

Γέμιση με κινόα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ