Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΚοτόπουλο με λευκό κρασί και πολέντα

Κοτόπουλο με λευκό κρασί και πολέντα

Νόστιμο κοτόπουλο με λευκό κρασί και πολέντα

Κοτόπουλο με λευκό κρασί και πολέντα

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

ΠΟΛΕΝΤΑ: Η πολέντα περιέχει πρωτεΐνες και ίνες τα οποία αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας. Οι ίνες συνιστώνται επίσης για την διατήρηση της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, την τροφοδότηση των υγιεινών βακτηρίων του εντέρου και την αποτροπή της δυσκοιλιότητας. Για τους ανθρώπους που αναζητούν πιάτα χωρίς γλουτένη, η πολέντα είναι μια καλή επιλογή. Η πολέντα είναι συνήθως ασφαλής για κατανάλωση από άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία σε γλουτένη. Ωστόσο,  οι άνθρωποι πρέπει να ελέγξουν τον κατάλογο συστατικών για άλλα πρόσθετα. Η πολέντα είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες στην πολέντα διασπόνται αργά, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευθούν. Αυτή η αργή διάσπαση μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Η πολέντα περιέχει βιταμίνη Α που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των νεφρών, των πνευμόνων και της καρδιάς. Η πολέντα περιέχει αλεσμένο καλαμπόκι, το οποίο αποτελεί καλή πηγή καροτενοειδών. Τα καροτενοειδή μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, όπως μερικών τύπων παθήσεων των ματιών και κάποιων τύπων καρκίνου. Η πολέντα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και μπορεί να καταναλωθεί ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος είναι όλα βασικά μέταλλα. Αν και η πολέντα δεν παρέχει μεγάλες ποσότητες αυτών των ορυκτών, εξακολουθούν να υπολογίζονται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Η πολέντα παρέχει λίγες θερμίδες, όπως και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως που μαγειρεύονται σε υγρό. Τα ολόκληρα τρόφιμα που έχουν λίγες θερμίδες, όπως η πολέντα, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΕΛΙΝΟ: Το σέλινο, όπως, συμβαίνει με όλα τα λαχανικά αποτελείται σε μεγάλο του ποσοστό από νερό, ενώ περιέχει και φυτικές ίνες. Πολύ σημαντικά συστατικά του σέλινου είναι τα φλαβονοειδή, συστατικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα συστατικά αυτά προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μερικά από αυτά είναι η απιγενίνη, η λουτεολίνη, το λιμονένιο, η καμπεφερόλη, το p-κουμαρικό οξύ. Τέλος στο σέλινο συναντάμε και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμίνης C. Το σέλινο είναι λιποδιαλυτικό.

ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας. Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Μπορείτε σε ορισμένες αγορές να βρείτε καρότα με διαφορετικά χρώματα—τα οποία προέρχονται από διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, ανθοκυανίνες στα μωβ καρότα και λυκοπένιο στα κόκκινα.

Κοτόπουλο με λευκό κρασί και πολέντα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 ολόκληρο βιολογικό κοτόπουλο

1/2 κουταλάκια του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι, συν περισσότερο για γεύση

3 κουταλιές της σούπας βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένες

1 βιολογικό καρότο, κομμένο σταυρωτά στα τέσσερα

1 κοτσάνι βιολογικού σέλινου, κομμένο σταυρωτά στα τέσσερα

1 μεγάλο βιολογικό κρεμμύδι κομμένο στη μέση κατά μήκος

1/4 φλιτζάνι βιολογικό ξηρό λευκό κρασί

1 1/2 φλιτζάνι φρέσκος βιολογικός ζωμός κοτόπουλου

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι 

1 κουταλιά της σούπας κρύο βιολογικό ανάλατο βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος ​​πλατύφυλλος βιολογικός μαϊντανός

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκος βιολογικός ​​χυμός λεμονιού

Μαγειρεμένη πολέντα:

Συνταγή για πολέντα

3 φλιτζάνια κρύο νερό πηγής

1 φλιτζάνι χοντρή βιολογική πολέντα (καλαμποκάλευρο)

1/2 φλιτζάνι βιολογική κρέμα γάλακτος

1/4 φλιτζάνι βιολογική παρμεζάνα ψιλοτριμμένη

40 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΟΛΕΝΤΑΣ

  1. Βάλτε το νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Χρησιμοποιήστε ένα σύρμα για να ανακατέψετε το νερό. Προσθέστε σταδιακά την πολέντα σε μια σταθερή ροή, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί όλη η πολέντα στο νερό (το χτύπημα διασφαλίζει τη διασπορά της πολέντας στο υγρό όσο το δυνατόν γρηγορότερα). Μην προσθέτετε την πολέντα πολύ γρήγορα γιατί θα δημιουργηθούν σβόλοι.
  2. Χαμηλώνετε τη φωτιά (μαγειρεύετε την πολέντα σε χαμηλή φωτιά γιατί διαφορετικά θα ψηθεί πολύ γρήγορα και θα χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον νερό). Σιγοβράζετε, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, για 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει το μείγμα και να μαλακώσει η πολέντα. (Για να ελέγξετε αν η πολέντα είναι μαλακή, ρίξτε λίγο από το μείγμα πολέντας σε ένα μικρό πιάτο και αφήστε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά. Τρίψτε λίγο από το μείγμα πολέντας ανάμεσα σε 2 δάχτυλα για να δείτε αν έχουν μαλακώσει οι κόκκοι. Αν οι κόκκοι είναι ακόμα σφιχτοί, συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνεχώς, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει η πολέντα).
  3. Αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, την παρμεζάνα και το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε. Σερβίρετε αμέσως.

360230 grilled mustard chicken 1x1

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  1. Τοποθετήστε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα επάνω, σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε προσεκτικά το κοτόπυλο σε κομμάτια.
  2. Πασπαλίστε το κοτόπουλο με αλάτι και αφήνετε στην άκρη.
  3. Ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κομμάτια κοτόπουλου. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν, για 8 με 10 λεπτά. Προσθέστε το καρότο, το σέλινο και το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, για 3 έως 4 λεπτά. Προσθέστε το κρασί. Μαγειρέψτε, ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού για να φύγουν τυχόν ροδισμένα κομμάτια, μέχρι να μειωθεί σχεδόν τελείως το υγρό, 1 με 2 λεπτά. Αφήνετε να πάρει μια βράση σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή. Μαγειρέψτε, ξεσκέπαστο, μέχρι το μίγμα να μειωθεί σε περίπου 3/4 του φλιτζανιού, 25 με 30 λεπτά. 
  4. Ζεστάνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Τοποθετήστε τα κομμάτια κοτόπουλου στο τηγάνι. Πασπαλίζετε ομοιόμορφα τις πλευρές του κοτόπουλου με πιπέρι. Σφραγίστε με καπάκι. Μαγειρέψτε, περίπου, 20 λεπτά. Αφαιρέστε το καπάκι από το κοτόπουλο. Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να ροδίσει, για 5 με 8 λεπτά. Αναποδογυρίστε τα κομμάτια κοτόπουλου. Μαγειρέψτε 1 έως 4 λεπτά. Αφήστε να ξεκουραστεί 10 λεπτά. 
  5. Επιστρέψτε το μείγμα ζωμού στο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή τιμή. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι περίπου 2 λεπτά. Ανακατεύετε με μαϊντανό και χυμό λεμονιού. Προσθέστε αλάτι για γεύση. Κρατήστε τη σάλτσα ζεστή σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να τη σερβίρετε.
  6. Σερβίρετε το κοτόπουλο πάνω από τη ψημένη πολέντα με τη ζεστή σάλτσα. 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

padma lakshmi food today main 181206 03

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμο λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες στην κατσαρόλα

Νόστιμη και υγιεινή χειμωνιάτικη σαλάτα

Νουντλς με κοτόπουλο και βασιλικό

Γέμιση με κινόα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Νόστιμη κοτόπιτα με πράσο

Νόστιμες και υγιεινές μπάμιες με κοτόπουλο

Σουβλάκια κοτόπουλου με σος γιαουρτιού

Μπουκίτσες κοτόπουλου με λεμόνι και σπαράγγια

Σπιτικό σάντουιτς με κοτοσαλάτα

Νόστιμα και πικάντικα ζυμαρικά με κοτόπουλο

Νόστιμα ρολάκια κοτόπουλου γεμιστά

Νόστιμο κοτόπουλο με noodles

Κοτόπουλο παρμεζάνα

Πικάντικο ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με βασιλικό

Κοτόπουλο piccata

Το κοτόπουλο του στρατηγού Τσο

Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας

Υγιεινό κοτόπουλο ψητό με πατάτες

Τροφές για όσους έχουν καρκίνο

Κοτόσουπα

Θεραπευτικό ρόφημα για το κρύωμα

Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;

Το χρονικό ενός καλοκαιρινού κρυολογήματος

Μπούτι ή στήθος;

Κοτόσουπα για το κρύωμα

Δίαιτα με σούπες

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με κάρυ

Ζυμαρικά στο φούρνο με κοτόπουλο και λαχανικά

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ