Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΛάχανο καραμελωμένο σε κρεμώδη πολέντα

Λάχανο καραμελωμένο σε κρεμώδη πολέντα

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμο λάχανο καραμελωμένο σε κρεμώδη πολέντα

Λάχανο καραμελωμένο σε κρεμώδη πολέντα

ΛΑΧΑΝΟ: Το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λάχανο, ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών λαχανικών όπως και το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κατσαρό λάχανο και το μπρόκολο. Όπως όλα τα είδη της ίδιας οικογένειας, αποτελεί διατροφικό θησαυρό εξαιτίας, κυρίως, των φυτοχημικών ουσιών, των γλυκοσινολατών, που περιέχει. Με την μάσηση, οι γλυκοσινολάτες μετατρέπονται σε ισοθειοκυανάτες και ινδόλες, εξαιρετικά δραστικές ενώσεις με αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές ενισχύουν την επιδιόρθωση του DNA, απενεργοποιούν τα οιστρογόνα και καθυστερούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Η συχνή κατανάλωσή του έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος, καθώς και από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή προσβολή. Η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε κάλιο, ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνει τη ροή του αίματος συμβάλλοντας στην υγιή αρτηριακή πίεση. Η βιταμίνη Κ και οι ανθοκυανίνες που περιέχει, αποτρέπουν τη βλάβη των νεύρων, προλαμβάνοντας το Αλτσχάιμερ και την άνοια. Ένα φλιτζάνι λάχανο περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με μισό φλιτζάνι γάλα. Καλή πηγή βιταμίνης C, βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και να ενισχύσει την άμυνά του. Το ζουμί βρασμένου λάχανου ενδείκνυται κατά του βήχα και της βρογχίτιδας. Ο χυμός του αντιμετωπίζει τα γαστρικά ή δωδεκαδακτυλικά έλκη. Το σιρόπι από το χυμό του κόκκινου λάχανου που έβρασε με διπλάσια ποσότητας ζάχαρης χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της μέθης. Το κατάπλασμα από τα φύλλα του στο μέτωπο μειώνει τον πονοκέφαλο και το αφέψημά του βοηθά στην καταπολέμηση της κολίτιδας. Χάρη στη διουρητική του δράση, καταπολεμά την κυτταρίτιδα. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε θείο συνίσταται για την αντιμετώπιση της λιπαρότητας και της ακμής του δέρματος, καθώς, επίσης και για υγιή μαλλιά και νύχια. Βοηθά στην απώλεια βάρους και έχει χαμηλά λιπαρά και πολύ λίγες θερμίδες.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΧΟΙΡΙΝΟ: Το χοιρινό περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να τα προσλάβει από τρόφιμα. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο, ιχνοστοιχεία ωφέλιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

ΠΟΛΕΝΤΑ: Η πολέντα περιέχει πρωτεΐνες και ίνες τα οποία αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας. Οι ίνες συνιστώνται επίσης για την διατήρηση της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, την τροφοδότηση των υγιεινών βακτηρίων του εντέρου και την αποτροπή της δυσκοιλιότητας. Για τους ανθρώπους που αναζητούν πιάτα χωρίς γλουτένη, η πολέντα είναι μια καλή επιλογή. Η πολέντα είναι συνήθως ασφαλής για κατανάλωση από άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία σε γλουτένη. Ωστόσο,  οι άνθρωποι πρέπει να ελέγξουν τον κατάλογο συστατικών για άλλα πρόσθετα. Η πολέντα είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες στην πολέντα διασπόνται αργά, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευθούν. Αυτή η αργή διάσπαση μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Η πολέντα περιέχει βιταμίνη Α που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των νεφρών, των πνευμόνων και της καρδιάς. Η πολέντα περιέχει αλεσμένο καλαμπόκι, το οποίο αποτελεί καλή πηγή καροτενοειδών. Τα καροτενοειδή μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, όπως μερικών τύπων παθήσεων των ματιών και κάποιων τύπων καρκίνου. Η πολέντα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και μπορεί να καταναλωθεί ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος είναι όλα βασικά μέταλλα. Αν και η πολέντα δεν παρέχει μεγάλες ποσότητες αυτών των ορυκτών, εξακολουθούν να υπολογίζονται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Η πολέντα παρέχει λίγες θερμίδες, όπως και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως που μαγειρεύονται σε υγρό. Τα ολόκληρα τρόφιμα που έχουν λίγες θερμίδες, όπως η πολέντα, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους.

Λάχανο καραμελωμένο σε κρεμώδη πολέντα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

2 κουταλιές της σούπας έξτρα βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

120 γραμμάρια βιολογική πανσέτα ψιλοκομμένη

2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 μικρό κλωναράκι βιολογικό δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

1 κιλό βιολογικό άσπρο λάχανο, χωρίς πυρήνα και ψιλοκομμένο

2 κουταλάκια του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι, συν περισσότερο για γεύση

Βιολογικό φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Περίπου 3 κουταλιές της σούπας βιολογικό ξηρό λευκό κρασί (ή νερό πηγής).

Λίγες σταγόνες βιολογικό βαλσάμικο ξύδι

1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο μέτρια χονδρόκοκκο, κατά προτίμηση βιολογικό αλεσμένο με πέτρα

4 φλιτζάνια νερό

1/2 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό βούτυρο

100 γραμμάρια ψιλοτριμμένο βιολογικό πεκορίνο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΟΛΕΝΤΑΣ

  1. Βάλτε το νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Χρησιμοποιήστε ένα σύρμα για να ανακατέψετε το νερό. Προσθέστε σταδιακά την πολέντα σε μια σταθερή ροή, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί όλη η πολέντα στο νερό (το χτύπημα διασφαλίζει τη διασπορά της πολέντας στο υγρό όσο το δυνατόν γρηγορότερα). Μην προσθέτετε την πολέντα πολύ γρήγορα γιατί θα δημιουργηθούν σβόλοι.
  2. Χαμηλώνετε τη φωτιά (μαγειρεύετε την πολέντα σε χαμηλή φωτιά γιατί διαφορετικά θα ψηθεί πολύ γρήγορα και θα χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον νερό). Σιγοβράζετε, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, για 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει το μείγμα και να μαλακώσει η πολέντα. (Για να ελέγξετε αν η πολέντα είναι μαλακή, ρίξτε λίγο από το μείγμα πολέντας σε ένα μικρό πιάτο και αφήστε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά. Τρίψτε λίγο από το μείγμα πολέντας ανάμεσα σε 2 δάχτυλα για να δείτε αν έχουν μαλακώσει οι κόκκοι. Αν οι κόκκοι είναι ακόμα σφιχτοί, συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνεχώς, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει η πολέντα).
  3. Αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, την παρμεζάνα και το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε. Σερβίρετε αμέσως.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ετοιμάζετε το λάχανο: Ζεσταίνετε τις 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε μια φαρδιά, βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε την πανσέτα, το σκόρδο και το δεντρολίβανο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν η πανσέτα και το σκόρδο, περίπου 4 λεπτά.
  2. Προσθέτετε το λάχανο, 1/2 κουταλάκι από το αλάτι, το πιπέρι, το κρασί και 1/4 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζετε και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, προσθέτοντας λίγο νερό ή λευκό κρασί όποτε το λάχανο φαίνεται πολύ στεγνό ή αρχίζει να ροδίζει πολύ γρήγορα, ελέγχοντας περίπου κάθε 5 λεπτά (το λάχανο πρέπει να σιγοβράσει και να ροδίσει ελαφρά).
  3. Μετά από περίπου 1 ώρα, ξεσκεπάζετε και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας, μέχρι το λάχανο να λιώσει τρυφερά, να καραμελώσει ελαφρά, να ροδίσει και να στεγνώσει κάπως στην αφή, περίπου 5 έως 10 λεπτά. Προσθέστε το βαλσάμικο ξύδι, δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα.
  4. Στο μεταξύ ετοιμάζετε την πολέντα: Ζεσταίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε λαδωμένο ταψί, συνδυάστε το καλαμποκάλευρο, 4 φλιτζάνια νερό, το 1/2 κουταλάκι ελαιόλαδο, και το υπόλοιπο 1-1/2 κουταλάκι αλάτι, ανακατεύετε για λίγο. Ψήνετε ακάλυπτα για 40 λεπτά.
  5. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, ανακατεύετε καλά την πολέντα και ξαναγυρίζετε το ταψί στο φούρνο για να ψηθεί άλλα 5 λεπτά. Ρίξτε το βούτυρο και το μισό τυρί.
  6. Ρίχνετε την πολέντα σε ένα λαδωμένο σκεύος 25 εκατοστών, ανθεκτικό στη φωτιά, σκεπάζετε ομοιόμορφα με το λάχανο και σκορπίζετε από πάνω το υπόλοιπο τυρί.
  7. Ψήνετε μέχρι οι άκρες του λάχανου να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές, για 10 με 15 λεπτά. Σερβίρετε ζεστό.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Sauteed Cabbage 5

Διαβάστε, επίσης,

Τόφου με κάρυ, τζίντζερ και μπρόκολο

Onion rings με σάλτσα μουστάρδας

Διαφορετικοί λαχανοντολμάδες

Νόστιμη και υγιεινή σούπα με πράσα

Λαχανάκια Βρυξελλών σαλάτα σοτέ

Σαλάτα vegan με κινόα και κόκκινο λάχανο

Νόστιμοι υγιεινοί λαχανοντολμάδες

Σαλάτα με λάχανο και μανιτάρια και σάλτσα σύκων

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με λάχανο

Σουκρούτ σαλάτα

Οι καλύτερες σαλάτες στην υγιεινή διατροφή

Η δίαιτα της Λαχανοσαλάτας

www.emedi.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ