Χρήσιμες πληροφορίες για τη μετωποκροταφική άνοια
Μετωποκροταφική άνοια ή λοβώδης ατροφία ή περιγεγραμμένη εγκεφαλική ατροφία ή προγεροντική άνοια ή νόσος του Pick είναι μια σπάνια εξελικτική εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου.
Κλινικά παρόμοια με τη νόσο του Alzheimer με επιδείνωση του συλλογισμού, κακή ενόραση, απώλεια μνήμης, απάθεια, αμνησία, αφασία, ακράτεια και εξωπυραμιδικά σημεία. Παθολογοανατομικά, η ατροφία του φλοιού περιορίζεται στο μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό.
Συνήθης πορεία, χρόνια, προϊούσα.
Η μετωποκροταφική άνοια είναι ένας γενικός όρος για μια ομάδα εγκεφαλικών διαταραχών που επηρεάζουν κυρίως τον μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου συνδέονται γενικά με την προσωπικότητα, τη συμπεριφορά και τη γλώσσα. Στην μετωποκροταφική άνοια, τμήματα αυτών των λοβών συρρικνώνονται (ατροφία).
Τα σημεία και τα συμπτώματα ποικίλλουν, ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζεται. Μερικοί άνθρωποι με μετωποκροταφική άνοια έχουν δραματικές αλλαγές στην προσωπικότητά τους και γίνονται κοινωνικά ακατάλληλοι, παρορμητικοί ή συναισθηματικά αδιάφοροι, ενώ άλλοι χάνουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν σωστά τη γλώσσα.
Η μετωποκροταφική άνοια μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα ως ψυχιατρικό πρόβλημα ή ως νόσος του Αλτσχάιμερ. Αλλά η μετωποκροταφική άνοια τείνει να εμφανίζεται σε μικρότερη ηλικία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η μετωποκροταφική άνοια ξεκινά συχνά μεταξύ 40 και 65 ετών, αλλά εμφανίζεται και αργότερα στη ζωή. Η μετωποκροταφική άνοια είναι η αιτία περίπου 10% έως 20% των περιπτώσεων άνοιας.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟΚΡΟΤΑΦΙΚΗΣ ΑΝΟΙΑΣ
Τα σημεία και τα συμπτώματα της μετωποκροταφικής άνοιας μπορεί να είναι διαφορετικά από το ένα άτομο στο άλλο. Τα σημεία και τα συμπτώματα χειροτερεύουν προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου, συνήθως με την πάροδο των ετών.
Αλλαγές συμπεριφοράς.
Τα πιο συχνά σημεία της μετωποκροταφικής άνοιας περιλαμβάνουν ακραίες αλλαγές στη συμπεριφορά και την προσωπικότητα:
- Όλο και πιο ακατάλληλη κοινωνική συμπεριφορά
- Απώλεια ενσυναίσθησης και άλλων διαπροσωπικών δεξιοτήτων, όπως η ευαισθησία στα συναισθήματα του άλλου
- Έλλειψη κρίσης
- Απώλεια αναστολής
- Έλλειψη ενδιαφέροντος (απάθεια), η οποία μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα με κατάθλιψη
- Επαναλαμβανόμενη καταναγκαστική συμπεριφορά, όπως χτυπήματα, παλαμάκια ή χτυπήματα στα χείλη
- Μείωση προσωπικής υγιεινής
- Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, συνήθως υπερκατανάλωση τροφής ή ανάπτυξη προτίμησης για γλυκά και υδατάνθρακες
- Κατανάλωση μη βρώσιμων αντικειμένων
- Καταναγκαστική τοποθέτηση πραγμάτων στο στόμα
ΑΙΤΙΑ ΜΕΤΩΠΟΚΡΟΤΑΦΙΚΗΣ ΑΝΟΙΑΣ
- Εκφυλιστική νόσος
Στην μετωποκροταφική άνοια, ο μετωπιαίος και ο κροταφικός λοβός του εγκεφάλου συρρικνώνονται. Επιπλέον, ορισμένες ουσίες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο. Τι προκαλεί αυτές τις αλλαγές είναι συνήθως άγνωστο. Υπάρχουν γενετικές μεταλλάξεις που έχουν συνδεθεί με την μετωποκροταφική άνοια. Αλλά περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που αναπτύσσουν μετωποκροταφική άνοια δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό άνοιας. Πρόσφατα, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν κοινές γενετικές και μοριακές οδούς μεταξύ της μετωποκροταφικής άνοιας και της αμυοτροφικής πλάγιας σκλήρυνσης (ALS).
Προβλήματα λόγου και ομιλίας
Ορισμένοι υπότυποι της μετωποκροταφικής άνοιας οδηγούν σε γλωσσικά προβλήματα ή εξασθένηση ή απώλεια ομιλίας. Η πρωτογενής προοδευτική αφασία, η σημασιολογική άνοια και η προοδευτική γραμματική (μη ρέουσα) αφασία θεωρούνται όλες ως μετωποκροταφική άνοια.
Τα προβλήματα που προκαλούνται από αυτές τις καταστάσεις περιλαμβάνουν:
- Αυξανόμενη δυσκολία στη χρήση και κατανόηση γραπτού και προφορικού λόγου, όπως δυσκολία στην εύρεση της σωστής λέξης για χρήση στην ομιλία ή στην ονομασία αντικειμένων
- Πρόβλημα με την ονομασία πραγμάτων, πιθανή αντικατάσταση μιας συγκεκριμένης λέξης με μια πιο γενική λέξη όπως “αυτό” για στυλό
- Μη αναγνώριση για τη σημασία των λέξεων
- Διστακτική ομιλία που μπορεί να ακούγεται τηλεγραφική
- λάθη στην κατασκευή προτάσεων
Κινητικές διαταραχές
Οι σπανιότεροι υποτύποι της μετωποκροταφικής άνοιας χαρακτηρίζονται από προβλήματα στην κίνηση παρόμοια με εκείνα που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον ή την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).
Οι κινητικές διαταραχές:
- Τρόμος
- Ακαμψία
- Μυϊκοί σπασμοί ή συσπάσεις
- Κακός συντονισμός
- Δυσκολία στην κατάποση
- Μυϊκή αδυναμία
- Ακατάλληλο γέλιο ή κλάμα
- Πτώσεις ή προβλήματα βάδισης
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕΤΩΠΟΚΡΟΤΑΦΙΚΗΣ ΑΝΟΙΑΣ
Ο κίνδυνος να αναπτύξετε μετωποκροταφική άνοια είναι υψηλότερος εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό άνοιας. Δεν υπάρχουν άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕΤΩΠΟΚΡΟΤΑΦΙΚΗΣ ΑΝΟΙΑΣ
Δεν υπάρχει κανένα τεστ για την μετωποκροταφική άνοια. Οι γιατροί αναζητούν σημεία και συμπτώματα της νόσου και προσπαθούν να αποκλείσουν άλλες πιθανές αιτίες. Η πρώιμη διάγνωση της διαταραχής μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, επειδή τα συμπτώματα της μετωποκροταφικής άνοιας συχνά επικαλύπτονται με εκείνα άλλων καταστάσεων.
Εξετάσεις αίματος
Για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις, όπως ηπατική ή νεφρική νόσος, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος.
Μελέτη ύπνου
Ορισμένα συμπτώματα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (προβλήματα μνήμης και σκέψης και αλλαγές συμπεριφοράς) μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα της μετωποκροταφικής άνοιας. Εάν έχετε επίσης συμπτώματα υπνικής άπνοιας (δυνατό ροχαλητό και παύσεις στην αναπνοή ενώ κοιμάστε), ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε μελέτη ύπνου για να αποκλείσει την αποφρακτική άπνοια ύπνου ως αιτία των συμπτωμάτων σας.
Νευροψυχολογικός έλεγχος
Μερικές φορές οι γιατροί δοκιμάζουν εκτενώς τη λογική και τις δεξιότητές σας στη μνήμη. Αυτός ο τύπος εξέτασης είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τον προσδιορισμό του τύπου της άνοιας σε πρώιμο στάδιο. Το πρότυπο της ανωμαλίας του τεστ μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση της μετωποκροταφικής άνοιας από άλλες αιτίες άνοιας.
Απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου
Με τις απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου, οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσουν οποιεσδήποτε ορατές καταστάσεις, όπως θρόμβους, αιμορραγία ή όγκους που μπορεί να προκαλούν σημεία και συμπτώματα.
- Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (MRI). Ένα μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ισχυρό μαγνητικό πεδίο για να παράγει λεπτομερείς εικόνες του εγκεφάλου.
- PET-CT SGAN (FDG-PET). Αυτή η δοκιμή χρησιμοποιεί έναν ιχνηθέτη ραδιενεργό που εγχέεται στο αίμα. Ο ιχνηθέτης μπορεί να βοηθήσει στην εμφάνιση περιοχών του εγκεφάλου όπου τα θρεπτικά συστατικά μεταβολίζονται ανεπαρκώς. Οι περιοχές με χαμηλό μεταβολισμό μπορούν να δείξουν πού έχει συμβεί εκφυλισμός στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν τον τύπο της άνοιας.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΤΩΠΟΚΡΟΤΑΦΙΚΗΣ ΑΝΟΙΑΣ
- Εργασιοθεραπεία
- Οικογενειακή συμβουλή
Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία ή ειδική θεραπεία για την μετωποκροταφική άνοια. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ή την επιβράδυνση της νόσου του Αλτσχάιμερ δε φαίνεται να είναι χρήσιμα για τα άτομα με μετωποκροταφική άνοια και μερικά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της μετωποκροταφικής άνοιας. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα και η λογοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της μετωποκροταφικής άνοιας.
Φάρμακα
- Αντικαταθλιπτικά. Ορισμένοι τύποι αντικαταθλιπτικών, όπως η τραζοδόνη, μπορεί να μειώσουν τα προβλήματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με την μετωποκροταφική άνοια. Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) — όπως η σιταλοπράμη, η παροξετίνη ή η σερτραλίνη — είναι επίσης αποτελεσματικοί σε μερικούς ανθρώπους.
- Αντιψυχωσικά. Τα αντιψυχωσικά φάρμακα, όπως η ολανζαπίνη ή η κουετιαπίνη, χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη θεραπεία των προβλημάτων συμπεριφοράς της μετωποκροταφικής άνοιας. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή σε άτομα με άνοια λόγω του κινδύνου σοβαρών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου θανάτου.
Τα άτομα που αντιμετωπίζουν γλωσσικές δυσκολίες μπορεί να ωφεληθούν από τη λογοθεραπεία για να μάθουν εναλλακτικές στρατηγικές επικοινωνίας.
Τρόπος ζωής και εναλλακτικές θεραπείες
Θα χρειαστεί να έχετε φροντιστές, καθώς εξελίσσεται η κατάστασή σας, για να σας βοηθήσουν με τις καθημερινές δραστηριότητες, να διατηρήσετε την ασφάλειά σας, να σας παρέχουν μεταφορά και να σας βοηθήσουν με τα οικονομικά. Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως όταν μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να οδηγείτε αυτοκίνητο ή να αφήσετε κάποιον που εμπιστεύεστε να αναλάβει τα οικονομικά σας. Η τακτική καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και των δεξιοτήτων σκέψης σας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε κάποιες προσαρμογές στο σπίτι σας για να διευκολύνετε τις καθημερινές σας εργασίες και να μειώσετε την πιθανότητα τραυματισμών, όπως η αφαίρεση χαλιών ή το σήκωμα τουαλέτας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φροντιστές μπορούν να μειώσουν τα προβλήματα συμπεριφοράς αλλάζοντας τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με άτομα με άνοια. Ρωτήστε το γιατρό του αγαπημένου σας προσώπου σχετικά με τυχόν διαθέσιμους πόρους που παρέχουν εκπαίδευση στη φροντίδα κάποιου με άνοια.
Πιθανές αλλαγές στην αλληλεπίδραση περιλαμβάνουν:
- Αποφυγή γεγονότων ή δραστηριοτήτων που πυροδοτούν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά
- Αφαίρεση αρνητικών περιβαλλοντικών ενδείξεων, όπως τα κλειδιά του αυτοκινήτου
- Διατήρηση ήρεμου περιβάλλοντος
- Παροχή δομημένων ρουτινών
- Απλοποίηση καθημερινών εργασιών
- Αποσπά την προσοχή και ανακατευθύνει την προσοχή από προβληματικές συμπεριφορές
Αντιμετώπιση και υποστήριξη
Εάν έχετε διαγνωστεί με μετωποκροταφική άνοια, η υποστήριξη, η φροντίδα και η συμπόνια από άτομα που εμπιστεύεστε μπορεί να είναι ανεκτίμητη. Μέσω του γιατρού σας ή του διαδικτύου, βρείτε μια ομάδα υποστήριξης για άτομα με μετωποκροταφική άνοια. Μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας, καθώς και ένα φόρουμ που σας δίνει την ευκαιρία να μοιραστείτε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά σας. Η φροντίδα για κάποιον με μετωποκροταφική άνοια μπορεί να είναι προκλητική και αγχωτική λόγω των ακραίων αλλαγών στην προσωπικότητα και των προβλημάτων συμπεριφοράς που συχνά αναπτύσσονται. Μπορεί να είναι χρήσιμο να εκπαιδεύσετε τους άλλους σχετικά με τα συμπτώματα συμπεριφοράς και τι μπορούν να περιμένουν όταν περνούν χρόνο με το αγαπημένο σας πρόσωπο. Οι φροντιστές και οι συνεργάτες φροντίδας χρειάζονται βοήθεια από μέλη της οικογένειας, φίλους και ομάδες υποστήριξης που παρέχεται από κέντρα φροντίδας ενηλίκων ή υπηρεσίες κατ’ οίκον υγειονομικής περίθαλψης. Είναι σημαντικό για τους φροντιστές και τους συνεργάτες φροντίδας να φροντίζουν την υγεία τους, να ασκούνται, να τρώνε υγιεινή διατροφή και να διαχειρίζονται το άγχος τους. Η συμμετοχή σε χόμπι έξω από το σπίτι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους. Όταν ένα άτομο με μετωποκροταφική άνοια χρειάζεται 24ωρη φροντίδα, οι περισσότερες οικογένειες στρέφονται σε οίκους ευγηρίας. Τα σχέδια που θα γίνουν εκ των προτέρων θα κάνουν αυτή τη μετάβαση ευκολότερη και μπορεί να επιτρέψουν στο άτομο να εμπλακεί στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Χρήσιμες πληροφορίες για τη νόσο Alzheimer
Όλοι πρέπει να έχετε σπίτι σας βιολογικό έλαιο καρύδας
Σταματήστε να παίρνετε χημικά φάρμακα για την υγεία του εγκεφάλου σας
Χρήσιμες πληροφορίες για τη νόσο του Parkinson
Χρήσιμες πληροφορίες για τη νόσο Huntington
Χρήσιμες πληροφορίες για την άνοια
Σημαντικές πληροφορίες για την αμυλοείδωση
Χρήσιμες πληροφορίες για το λάδι καρύδας
Γιατί η κάνναβη θεραπεύει κάθε ασθένεια
Αποκτήστε καλύτερη μνήμη κι ενισχύστε τη μάθηση
Ο τρόπος που σκέφτεστε αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου σας
Πώς να διατηρήσετε τη μνήμη σας
Μήπως ξεχνάτε περισσότερο όσο μεγαλώνετε;
Βότανα που βελτιώνουν τη γνωστική ικανότητα
Η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης θα προάγει την υγεία
Ποιοι πρέπει να παίρνουν φαρμακευτική κάνναβη
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την μνήμη
Αλλάξτε μόνο έναν βιοδείκτη και αναστρέψτε την γήρανση
Η άσκηση ως φάρμακο για πολλές ασθένειες
Διατροφή για όσους έχουν Αλτσχάιμερ
Ομοιοπαθητική για όσους ξεχνάνε
Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά
Θέλετε να ανακτήσετε τις αναμνήσεις σας;
Μπείτε σε πρόγραμμα αντιγήρανσης τώρα
Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να καταπολεμηθεί με συμπληρώματα διατροφής
Ψηφιακή αμνησία έχουμε πια όλοι
Οι στατίνες σας κόβουν χρόνια ζωής
Βελτιώστε τις λειτουργίες του εγκεφάλου σας με λάδι καρύδας
Χρήσιμες πληροφορίες για τις εγκεφαλικές διαταραχές
Ασθένειες που προκαλει η αϋπνία
Ποιοι πρέπει να παίρνουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη γήρανση
Η υπνική άπνοια είναι επικίνδυνη
Τα πεπτίδια για την απώλεια μνήμης
Αν ζείτε κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια κινδυνεύετε
Τα προβιοτικά θεραπεύουν τις νευροψυχιατρικές διαταραχές
Τα δύσκολα επαγγέλματα κάνουν πρόληψη άνοιας
Η έλλειψη αργινίνης υπεύθυνη για το Alzheimer
Πώς τα αντιυπερτασικά προστατεύουν από την άνοια
Κρατήστε το μυαλό σας σε φόρμα
Κάντε γυμναστική για τον εγκέφαλο
Η λεπτίνη προστατεύει από το Αλτσχάιμερ
Λάδι καρύδας και ελληνική φέτα για το Αlzheimer
Πώς η οικονομική κρίση προκαλεί άνοια
Βελτιώστε τις λειτουργίες του εγκεφάλου σας με λάδι καρύδας
Η νόσος Alzheimer και η στεφανιαία νόσος έχουν την ίδια αιτία
Η οικογενής αμυλοειδική νευροπάθεια
Bexarotene για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Το νέο διαγνωστικό τεστ για τη νόσο Alzheimer
Οι απαραίτητες βιταμίνες για το Αλτσχάιμερ