Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Ραγάδα πρωκτού

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ραγάδα του πρωκτού

Ραγάδα του πρωκτού ή πρωκτική ραγάδα ή πρωκτικό έλκος.

Ραγάδα δακτυλίου πρωκτού είναι η οξεία διάσχιση ή χρόνιο έλκος στο πολύστιβο πλακώδες επιθήλιο του πρωκτικού σωλήνα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στον πρωκτό και αιμορραγία με την αφόδευση. Η πρωκτική σχισμή είναι ένα μικρό ρήγμα στον λεπτό, υγρό ιστό (βλεννογόνο) που καλύπτει τον πρωκτό. Μια πρωκτική σχισμή μπορεί να εμφανιστεί όταν έχετε σκληρά ή μεγάλα κόπρανα κατά τη διάρκεια μιας κένωσης. Οι ρωγμές του πρωκτού συνήθως προκαλούν πόνο και αιμορραγία με τις κινήσεις του εντέρου. Μπορεί επίσης να παρουσιάσετε σπασμούς στον μυϊκό δακτύλιο στο τέλος του πρωκτού σας (πρωκτικός σφιγκτήρας). Οι ρωγμές του πρωκτού είναι πολύ συχνές σε μικρά βρέφη αλλά μπορούν να επηρεάσουν άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Οι περισσότερες ρωγμές πρωκτού βελτιώνονται με απλές θεραπείες, όπως αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών ή λουτρά. Μερικοί άνθρωποι με ραγάδες του πρωκτού μπορεί να χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή ή, περιστασιακά, χειρουργική επέμβαση.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΡΑΓΑΔΑΣ ΠΡΩΚΤΟΥ

Τα σημεία και συμπτώματα μιας πρωκτικής σχισμής περιλαμβάνουν:

  • Πόνος, μερικές φορές έντονος, κατά τις κενώσεις του εντέρου
  • Πόνος μετά από κενώσεις που μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετές ώρες
  • Έντονο κόκκινο αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί υγείας μετά από κένωση
  • Μια ορατή ρωγμή στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό
  • Ένα μικρό εξόγκωμα στο δέρμα κοντά στην πρωκτική σχισμή

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν έχετε πόνο κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου ή παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί υγείας μετά από μια κένωση.

ΑΙΤΙΑ ΡΑΓΑΔΑΣ ΠΡΩΚΤΟΥ

Οι συνήθεις αιτίες της ραγάδας του πρωκτού περιλαμβάνουν:

  • Μεγάλα ή σκληρά κόπρανα
  • Δυσκοιλιότητα και καταπόνηση κατά τις κενώσεις του εντέρου
  • Χρόνια διάρροια
  • Πρωκτική επαφή
  • Γέννηση παιδιού

Οι λιγότερο συχνές αιτίες των ραγάδων του πρωκτού περιλαμβάνουν:

  • Νόσος του Crohn ή άλλη φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  • Καρκίνος πρωκτού
  • HIV
  • Φυματίωση
  • Σύφιλη

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΡΑΓΑΔΑΣ ΠΡΩΚΤΟΥ

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πρωκτικής σχισμής περιλαμβάνουν:

  • Δυσκοιλιότητα. Η καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου και η αποβολή σκληρών κοπράνων αυξάνουν τον κίνδυνο.
  • Γέννηση παιδιού. Οι ραγάδες του πρωκτού είναι πιο συχνές στις γυναίκες μετά τον τοκετό.
  • Η νόσος του Crohn. Αυτή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου προκαλεί χρόνια φλεγμονή της εντερικής οδού, η οποία μπορεί να κάνει την επένδυση του πρωκτικού καναλιού πιο ευάλωτη στο σχίσιμο.
  • Πρωκτική επαφή.
  • Ηλικία. Οι ρωγμές του πρωκτού μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνές σε βρέφη και ενήλικες μέσης ηλικίας.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΡΑΓΑΔΑΣ ΠΡΩΚΤΟΥ

Οι επιπλοκές της ραγάδας του πρωκτού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αποτυχία ίασης. Μια πρωκτική σχισμή που αποτυγχάνει να επουλωθεί εντός οκτώ εβδομάδων θεωρείται χρόνια και μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία.
  • Υποτροπή. Μόλις αντιμετωπίσετε μια πρωκτική σχισμή, είστε επιρρεπείς σε μια άλλη.
  • Μια πρωκτική σχισμή μπορεί να επεκταθεί στους γύρω μυς. Μια πρωκτική σχισμή μπορεί να επεκταθεί στον δακτύλιο του μυός που κρατά τον πρωκτό σας κλειστό (εσωτερικός σφιγκτήρας πρωκτού), καθιστώντας πιο δύσκολη την επούλωση της πρωκτικής σχισμής. Μια μη επουλωμένη σχισμή μπορεί να προκαλέσει έναν κύκλο ενόχλησης που μπορεί να απαιτήσει φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση για τη μείωση του πόνου και την αποκατάσταση ή την αφαίρεση της σχισμής.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΡΑΓΑΔΑΣ ΠΡΩΚΤΟΥ

Ίσως μπορέσετε να αποτρέψετε μια πρωκτική σχισμή λαμβάνοντας μέτρα για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας. Τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πίνετε υγρά και κάντε τακτικά άσκηση για να μην πονάτε κατά τη διάρκεια των κενώσεων.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΡΑΓΑΔΑΣ ΠΡΩΚΤΟΥ

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό και θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης μιας ήπιας επιθεώρησης της περιοχής του πρωκτού. Συχνά η πρωκτική σχισμή είναι ορατή. Συνήθως αυτή η εξέταση είναι το μόνο που χρειάζεται για τη διάγνωση μιας πρωκτικής σχισμής. Μια οξεία πρωκτική σχισμή μοιάζει με κόψιμο. Μια χρόνια σχισμή του πρωκτού πιθανότατα έχει βαθύτερο ρήγμα και μπορεί να έχει εσωτερικές ή εξωτερικές σαρκώδεις αναπτύξεις. Μια σχισμή θεωρείται χρόνια εάν διαρκεί περισσότερο από οκτώ εβδομάδες. Η θέση της ρωγμής προσφέρει ενδείξεις για την αιτία της. Μια σχισμή που εμφανίζεται στο πλάι του ανοίγματος του πρωκτού, αντί στο πίσω ή στο μπροστινό μέρος, είναι πιο πιθανό να είναι σημείο άλλης διαταραχής, όπως η νόσος του Crohn.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει περαιτέρω εξετάσεις εάν πιστεύει ότι έχετε μια υποκείμενη πάθηση:

  • Πρωκτοσκόπηση. Το πρωκτοσκόπιο είναι μια σωληνοειδής συσκευή που εισάγεται στον πρωκτό για να βοηθήσει τον γιατρό να κάνει επισκόπηση του ορθού και του πρωκτού.
  • Σιγμοειδοσκόπηση. Ο γιατρός σας θα εισάγει ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα με ένα μικροσκοπικό βίντεο στο κάτω μέρος του παχέος εντέρου σας. Αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει εάν είστε κάτω των 50 ετών ή αν έχετε παράγοντες κινδύνου για ασθένειες του εντέρου ή καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Κολονοσκόπηση. Ο γιατρός σας θα εισάγει έναν εύκαμπτο σωλήνα στο ορθό σας για να επιθεωρήσει ολόκληρο το κόλον. Αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει εάν είστε άνω των 50 ετών ή εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, σημεία άλλων καταστάσεων ή άλλα συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος ή διάρροια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΑΓΑΔΑΣ ΠΡΩΚΤΟΥ

  • Μαλακτικά κοπράνων
  • Υπακτικά όπως ψύλλιο
  • Υπόθετα γλυκερίνης
  • Θερμά καθιστά λουτρά
  • Χειρουργική αντιμετώπιση αν αποτύχουν τα συντηρητικά μέτρα

Οι ρωγμές του πρωκτού συχνά επουλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες εάν λάβετε μέτρα για να διατηρήσετε τα κόπρανα σας μαλακά, όπως αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και υγρών. Το μούλιασμα σε ζεστό νερό για 10 έως 20 λεπτά πολλές φορές την ημέρα, ειδικά μετά από κενώσεις, μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση του σφιγκτήρα και στην προώθηση της επούλωσης. Εάν τα συμπτώματά σας επιμείνουν, πιθανότατα θα χρειαστείτε περαιτέρω θεραπεία.

Μη χειρουργικές θεραπείες

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

  • Εξωτερικά εφαρμόζεται νιτρογλυκερίνη, για να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος στη σχισμή και να προωθήσει την επούλωση και να βοηθήσει στη χαλάρωση του σφιγκτήρα του πρωκτού. Η νιτρογλυκερίνη θεωρείται γενικά η ιατρική θεραπεία εκλογής όταν αποτύχουν άλλα συντηρητικά μέτρα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ο οποίος μπορεί να είναι σοβαρός.
  • Οι τοπικές αναισθητικές κρέμες όπως η υδροχλωρική λιδοκαΐνη (Ξυλοκαΐνη) μπορεί να είναι χρήσιμες για την ανακούφιση από τον πόνο.
  • Έγχυση βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α (Botox), για παράλυση του σφιγκτήρα του πρωκτού και χαλάρωση των σπασμών.
  • Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως η από του στόματος νιφεδιπίνη ή η διλτιαζέμη μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση του σφιγκτήρα του πρωκτού. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να ληφθούν από το στόμα ή να εφαρμοστούν εξωτερικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν η νιτρογλυκερίνη δεν είναι αποτελεσματική ή προκαλεί σημαντικές παρενέργειες.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν έχετε μια χρόνια ραγάδα του πρωκτού που είναι ανθεκτική σε άλλες θεραπείες ή εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί συνήθως εκτελούν μια διαδικασία που ονομάζεται πλάγια εσωτερική σφιγκτηροτομή (LIS), η οποία περιλαμβάνει την κοπή ενός μικρού τμήματος του μυ του σφιγκτήρα του πρωκτού για τη μείωση του σπασμού και του πόνου και την προώθηση της επούλωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι για τη χρόνια σχισμή, η χειρουργική επέμβαση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση έχει κίνδυνο να προκαλέσει ακράτεια.

Τρόπος ζωής και σπιτικές θεραπείες

Αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσφορίας και στην προώθηση της επούλωσης μιας πρωκτικής σχισμής, καθώς και στην πρόληψη των υποτροπών:

  • Προσθέστε φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Η κατανάλωση περίπου 25 έως 30 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τα κόπρανα απαλά και να βελτιώσετε την επούλωση των ρωγμών. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών. Η προσθήκη φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα, επομένως αυξήστε την πρόσληψη σταδιακά.
  • Πίνετε επαρκή υγρά. Τα υγρά βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
  • Αποφύγετε την καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κενώσεων. Η καταπόνηση δημιουργεί πίεση, η οποία μπορεί να ανοίξει μια θεραπευμένη πρωκτική ρωγμή ή να προκαλέσει νέα ρήξη.

Εάν το βρέφος σας έχει πρωκτική σχισμή, φροντίστε να αλλάζετε πάνες συχνά και να πλένετε την περιοχή απαλά.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το έντερο

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το έντερο

Anal Fissures surgery in Exeter with Miss Patricia Boorman Colorectal Consultant Surgeon

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Κνησμός δακτυλίου του πρωκτού

Ορθοπρωκτικό απόστημα

Ραγάδα δακτυλίου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜετωποκροταφική άνοια
Επόμενο άρθροΝόσος Creutzfeldt-Jakob
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ