Νόστιμες και σπιτικές σεφταλιές
Σεφταλιές
ΧΟΙΡΙΝΟ: Το χοιρινό περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να τα προσλάβει από τρόφιμα. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο, ιχνοστοιχεία ωφέλιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.
Σεφταλιές
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
800 γραμμάρια βιολογικός χοιρινός κιμάς
⅓ κουταλάκι του γλυκού βιολογική κανέλα
1 βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Μισό ματσάκι βιολογικός μαϊντανός, ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές της σούπας τριμμένη βιολογική φρυγανιά (προαιρετικά)
1 μπόλια βιολογικού αρνιού
Βιολογικό ξύδι
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
Σάλτσα γιαουρτιού:
1 φλιτζάνι βιολογικό πλήρες στραγγιστό γιαούρτι
1/2 βιολογικό λεμόνι (χυμός)
2 κουταλιές σούπας έξτρα βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα βιολογικό σκόρδο, πολτοποιημένη
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο βιολογικός άνηθος, ψιλοκομμένος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένετε καλά τη μπόλια με νερό και ξύδι. Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, την τριμμένη φρυγανιά, τα κρεμμύδια και τον μαϊντανό και πλάθετε σε μικρά σχήματα σε μέγεθος αυγού.
- Τοποθετήστε το μίγμα πάνω από τη μπόλια και τυλίξτε το καθένα ξεχωριστά σφιχτά.
- Ψήνετε σε μπάρμπεκιου με κάρβουνα ή στο γκριλ, γυρίζοντας τακτικά μέχρι να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
- Σερβίρετε με τη σάλτσα γιαουρτιού, πίτες και σαλάτα. Μια μερίδα είναι περίπου πέντε κομμάτια σεφταλιές.
- Οι σεφταλιές μπορούν να γίνουν και με κιμά κοτόπουλου.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Χορτοφαγική ψητή σαλάτα με χαλούμι