Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αλλεργία στο γάλα

Αν έχετε αλλεργία στο γάλα

Η αλλεργία στο γάλα είναι μια μη φυσιολογική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού στο γάλα και στα προϊόντα που περιέχουν γάλα. Είναι μια από τις πιο συχνές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά. Το αγελαδινό γάλα είναι η συνήθης αιτία αλλεργίας στο γάλα, αλλά το γάλα από πρόβατα, κατσίκες, βουβάλια και άλλα θηλαστικά μπορεί επίσης να προκαλέσει αντίδραση. Μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται συνήθως αμέσως μετά την κατανάλωση γάλακτος. Τα σημεία και τα συμπτώματα της αλλεργίας στο γάλα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν συριγμό, έμετο, κνίδωση και πεπτικά προβλήματα. Η αλλεργία στο γάλα μπορεί επίσης να προκαλέσει αναφυλαξία, μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αντίδραση. Η αποφυγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι η κύρια θεραπεία για την αλλεργία στο γάλα. Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν την αλλεργία στο γάλα. Όσοι δεν το ξεπερνούν ίσως χρειαστεί να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ

Τα συμπτώματα αλλεργίας στο γάλα, τα οποία διαφέρουν από άτομο σε άτομο, εμφανίζονται λίγα λεπτά έως λίγες ώρες αφού εσείς ή το παιδί σας πιείτε γάλα ή φάτε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα άμεσα σημεία και συμπτώματα της αλλεργίας στο γάλα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κνίδωση
 • Συριγμός
 • Κνησμός ή μυρμήγκιασμα γύρω από τα χείλη ή το στόμα
 • Πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού
 • Βήχας ή δύσπνοια
 • Έμετος

Τα σημεία και τα συμπτώματα που μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αναπτυχθούν περιλαμβάνουν:

 • Χαλαρά κόπρανα ή διάρροια, που μπορεί να περιέχουν αίμα
 • Κοιλιακές κράμπες
 • Καταρροή
 • Υγρά μάτια
 • Κολικοί, στα μωρά

Μια αληθινή αλλεργία στο γάλα διαφέρει από τη δυσανεξία στην πρωτεΐνη του γάλακτος και τη δυσανεξία στη λακτόζη. Σε αντίθεση με την αλλεργία στο γάλα, η δυσανεξία δεν αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα. Η δυσανεξία στο γάλα απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση από την πραγματική αλλεργία στο γάλα. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα της δυσανεξίας στην πρωτεΐνη του γάλακτος ή της δυσανεξίας στη λακτόζη περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, αέρια ή διάρροια, μετά την κατανάλωση γάλακτος ή προϊόντων που περιέχουν γάλα.

ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ

Η αλλεργία στο γάλα μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση που στενεύει τους αεραγωγούς και μπορεί να εμποδίσει την αναπνοή. Το γάλα είναι η τρίτη πιο κοινή τροφή, μετά τα φιστίκια και τους ξηρούς καρπούς που προκαλεί αναφυλαξία. Εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε αντίδραση στο γάλα, ενημερώστε το γιατρό σας, ανεξάρτητα από το πόσο ήπια είναι η αντίδραση. Τα τεστ μπορούν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της αλλεργίας στο γάλα, ώστε να αποφύγετε μελλοντικές και δυνητικά χειρότερες αντιδράσεις. Η αναφυλαξία είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί θεραπεία με εμβόλιο επινεφρίνης (αδρεναλίνης) και μία επίσκεψη στα επείγοντα.

Τα σημεία και τα συμπτώματα ξεκινούν αμέσως μετά την κατανάλωση γάλακτος και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Στένωση των αεραγωγών, συμπεριλαμβανομένου ενός πρησμένου λαιμού που δυσκολεύει την αναπνοή
 • Έξαψη προσώπου
 • Κνησμός
 • Σοκ, με αισθητή πτώση της αρτηριακής πίεσης

Επισκεφθείτε το γιατρό σας ή έναν αλλεργιολόγο εάν εσείς ή το παιδί σας εμφανίσετε συμπτώματα αλλεργίας στο γάλα λίγο μετά την κατανάλωση γάλακτος. Εάν είναι δυνατόν, επισκεφθείτε το γιατρό σας κατά τη διάρκεια της αλλεργικής αντίδρασης για να βοηθήσετε τον γιατρό να κάνει μια διάγνωση. Αναζητήστε επείγουσα θεραπεία εάν εσείς ή το παιδί σας αναπτύξετε σημεία ή συμπτώματα αναφυλαξίας.

ΑΙΤΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ

Όλες οι αληθινές τροφικές αλλεργίες προκαλούνται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν έχετε αλλεργία στο γάλα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αναγνωρίζει ορισμένες πρωτεΐνες γάλακτος ως επιβλαβείς, προκαλώντας την παραγωγή αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) για την εξουδετέρωση της πρωτεΐνης (αλλεργιογόνο). Την επόμενη φορά που θα έρθετε σε επαφή με αυτές τις πρωτεΐνες, τα αντισώματα IgE τις αναγνωρίζουν και δίνουν σήμα στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να απελευθερώσει ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες, προκαλώντας μια σειρά αλλεργικών σημείων και συμπτωμάτων. Υπάρχουν δύο κύριες πρωτεΐνες στο αγελαδινό γάλα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση:

 • Καζεΐνη, που βρίσκεται στο στερεό μέρος (τυρόπηγμα) του γάλακτος που πήζει
 • Ορός γάλακτος, που βρίσκεται στο υγρό μέρος του γάλακτος που παραμένει μετά την πήξη του γάλακτος

Εσείς ή το παιδί σας μπορεί να είστε αλλεργικοί μόνο σε μία πρωτεΐνη γάλακτος ή και στις δύο. Αυτές οι πρωτεΐνες μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθούν επειδή βρίσκονται επίσης σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα. Και οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιδρούν στο αγελαδινό γάλα θα αντιδράσουν στο πρόβειο, κατσικίσιο και βουβαλίσιο γάλα. Λιγότερο συχνά, άτομα αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα είναι επίσης αλλεργικά στο γάλα σόγιας.

“Σύνδρομο εντεροκολίτιδας που προκαλείται από πρωτεΐνες τροφίμων”

Ένα τροφικό αλλεργιογόνο μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτό που μερικές φορές ονομάζεται καθυστερημένη τροφική αλλεργία. Αν και οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να αποτελέσει έναυσμα, το γάλα είναι ένα από τα πιο συχνά. Η αντίδραση, συνήθως έμετος και διάρροια, εμφανίζεται συνήθως εντός ωρών μετά την κατανάλωση της και όχι εντός λεπτών. Σε αντίθεση με ορισμένες τροφικές αλλεργίες, το σύνδρομο εντεροκολίτιδας που προκαλείται από πρωτεΐνες τροφίμων συνήθως υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου. Όπως και με την αλλεργία στο γάλα, η πρόληψη μιας αντίδρασης συνδρόμου εντεροκολίτιδας που προκαλείται από πρωτεΐνες τροφίμων περιλαμβάνει την αποφυγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ

Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στο γάλα:

 • Άλλες αλλεργίες. Πολλά παιδιά αλλεργικά στο γάλα έχουν και άλλες αλλεργίες. Η αλλεργία στο γάλα μπορεί να αναπτυχθεί πριν από άλλες αλλεργίες.
 • Ατοπική δερματίτιδα. Τα παιδιά που έχουν ατοπική δερματίτιδα, μια κοινή, χρόνια φλεγμονή του δέρματος είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν τροφική αλλεργία.
 • Οικογενειακό ιστορικό. Ο κίνδυνος ενός ατόμου για τροφική αλλεργία αυξάνεται εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν τροφική αλλεργία ή άλλο είδος αλλεργίας ή αλλεργικής νόσου, όπως αλλεργία χόρτου, άσθμα, κνίδωση ή έκζεμα.
 • Ηλικία. Η αλλεργία στο γάλα είναι πιο συχνή στα παιδιά. Καθώς μεγαλώνουν, το πεπτικό τους σύστημα ωριμάζει και το σώμα τους είναι λιγότερο πιθανό να αντιδράσει στο γάλα.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ

Τα παιδιά που είναι αλλεργικά στο γάλα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ορισμένα άλλα προβλήματα υγείας, όπως:

 • Αλλεργίες σε άλλα τρόφιμα, όπως αυγά, σόγια, φιστίκια ή ακόμα και βόειο κρέας
 • Πυρετός εκ χόρτου, μια κοινή αντίδραση στο τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων, τα ακάρεα της σκόνης, τη γύρη χόρτου και άλλες ουσίες

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για να αποτρέψετε μια τροφική αλλεργία, αλλά μπορείτε να αποτρέψετε τις αντιδράσεις αποφεύγοντας τα τρόφιμα που τις προκαλούν. Εάν γνωρίζετε ότι εσείς ή το παιδί σας είστε αλλεργικοί στο γάλα, αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. Αναζητήστε την καζεΐνη, ένα παράγωγο γάλακτος, που μπορεί να βρεθεί σε ορισμένα απροσδόκητα μέρη, όπως σε ορισμένα κονσέρβες τόνου, λουκάνικα ή μη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αναρωτηθείτε τα συστατικά κατά την παραγγελία σε εστιατόρια.

ΠΗΓΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Προφανείς πηγές πρωτεϊνών γάλακτος που προκαλούν αλλεργίες βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως:

 • Γάλα πλήρες, γάλα με χαμηλά λιπαρά, άπαχο γάλα, βουτυρόγαλα
 • Βούτυρο
 • Γιαούρτι
 • Παγωτό
 • Τυρί και οτιδήποτε περιέχει τυρί

Το γάλα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστεί όταν χρησιμοποιείται ως συστατικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των αρτοσκευασμάτων και των επεξεργασμένων κρέατος.

Οι κρυφές πηγές γάλακτος περιλαμβάνουν:

 • Ορός γάλακτος
 • Καζεΐνη
 • Συστατικά που γράφονται με το πρόθεμα “lact” — όπως λακτόζη και γαλακτικό
 • Καραμέλες, όπως και σοκολάτες και μαντολάτα
 • Σκόνες πρωτεΐνης
 • Τεχνητό άρωμα βουτύρου
 • Τεχνητό άρωμα τυριού
 • Υδρολύματα

Ακόμα κι αν ένα τρόφιμο φέρει την ένδειξη “χωρίς γάλα” ή “μη γαλακτοκομικό”, μπορεί να περιέχει πρωτεΐνες γάλακτος που προκαλούν αλλεργίες, επομένως πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή για να βεβαιωθείτε ότι ένα προϊόν δεν περιέχει συστατικά γάλακτος. Όταν τρώτε έξω, ρωτήστε πώς έχουν παρασκευαστεί τα τρόφιμα. Η μπριζόλα σας έχει λιωμένο βούτυρο; Τα θαλασσινά σας βυθίστηκαν σε γάλα πριν τα μαγειρέψετε; 

Εάν διατρέχετε κίνδυνο σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη μεταφορά και τη χρήση επείγουσας επινεφρίνης (αδρεναλίνης). Εάν είχατε ήδη μια σοβαρή αντίδραση, φορέστε ένα ιατρικό βραχιόλι ή κολιέ που ενημερώνει άλλους ότι έχετε τροφική αλλεργία.

“Εναλλακτικές λύσεις γάλακτος για βρέφη”

Σε παιδιά που είναι αλλεργικά στο γάλα, ο θηλασμός και η χρήση υποαλλεργικής φόρμουλας μπορούν να αποτρέψουν αλλεργικές αντιδράσεις.

 • Ο θηλασμός είναι η καλύτερη πηγή διατροφής για το βρέφος σας. Συνιστάται ο θηλασμός για όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά εάν το βρέφος σας διατρέχει υψηλό κίνδυνο να αναπτύξει αλλεργία στο γάλα.
 • Οι υποαλλεργικές φόρμουλες παράγονται με τη χρήση ενζύμων για τη διάσπαση (υδρόλυση) των πρωτεϊνών του γάλακτος, όπως η καζεΐνη ή ο ορός γάλακτος. Η περαιτέρω επεξεργασία μπορεί να περιλαμβάνει θερμότητα και φιλτράρισμα. Ανάλογα με το επίπεδο επεξεργασίας τους, τα προϊόντα ταξινομούνται είτε ως μερικώς είτε ως εκτεταμένα υδρολυμένα. Ή μπορούν επίσης να ονομάζονται στοιχειώδεις τύποι. Ορισμένες υποαλλεργικές φόρμουλες δεν έχουν βάση το γάλα, αλλά περιέχουν αμινοξέα. Εκτός από τα εκτενώς υδρολυμένα προϊόντα, οι φόρμουλες που βασίζονται σε αμινοξέα είναι το λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.
 • Οι φόρμουλες με βάση τη σόγια βασίζονται σε πρωτεΐνη σόγιας αντί για γάλα. Οι φόρμουλες σόγιας είναι ενισχυμένες ώστε να είναι διατροφικά πλήρεις αλλά, δυστυχώς, ορισμένα παιδιά με αλλεργία στο γάλα αναπτύσσουν επίσης αλλεργία στη σόγια.

Εάν θηλάζετε και το παιδί σας είναι αλλεργικό στο γάλα, οι πρωτεΐνες αγελαδινού γάλακτος που περνούν από το μητρικό γάλα σας μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Ίσως χρειαστεί να αποκλείσετε από τη διατροφή σας όλα τα προϊόντα που περιέχουν γάλα. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει αλλεργία στο γάλα και αναπτύσσει σημεία και συμπτώματα αλλεργίας μετά το θηλασμό. Εάν εσείς ή το παιδί σας κάνετε δίαιτα χωρίς γάλα, ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ισορροπημένα γεύματα. Εσείς ή το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να πάρετε συμπληρώματα για να αντικαταστήσετε το ασβέστιο και τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο γάλα, όπως η βιταμίνη D και η ριβοφλαβίνη.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ

Όταν το φαγητό προκαλεί αλλεργική αντίδραση, δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί ποια τροφή ευθύνεται.

Για να αξιολογήσει εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε αλλεργία στο γάλα, ο γιατρός σας μπορεί:

 • Δερματικά τεστ. Σε αυτά τα τεστ, το δέρμα σας τρυπιέται και εκτίθεται σε μικρές ποσότητες πρωτεϊνών που βρίσκονται στο γάλα. Εάν είστε αλλεργικοί, πιθανότατα θα αναπτύξετε ένα ανυψωμένο εξόγκωμα στη θέση δοκιμής στο δέρμα σας. Οι ειδικοί στην αλλεργία συνήθως είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να εκτελούν και να ερμηνεύουν δερματικά τεστ αλλεργίας. Λάβετε υπόψη ότι αυτό το είδος δοκιμής δεν είναι απολύτως ακριβές για την ανίχνευση αλλεργίας στο γάλα.
 • Εξέταση αίματος. Μια εξέταση αίματος μπορεί να μετρήσει την απόκριση του ανοσοποιητικού σας συστήματος στο γάλα μετρώντας την ποσότητα των αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) στο αίμα σας. Αλλά αυτό το τεστ δεν είναι απολύτως ακριβές για τον εντοπισμό μιας αλλεργίας στο γάλα.

Εάν τα αποτελέσματα της εξέτασης και των δοκιμών σας δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την αλλεργία στο γάλα, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει μια από του στόματος πρόκληση, κατά την οποία τρέφεστε με διαφορετικές τροφές που μπορεί να περιέχουν ή να μην περιέχουν γάλα σε αυξανόμενες ποσότητες για να δείτε εάν αντιδράτε σε αυτές που περιέχουν γάλα. Είναι καλή ιδέα να κάνετε τεστ αλλεργίας από αλλεργιολόγο που έχει εκπαιδευτεί να διαχειρίζεται σοβαρές αντιδράσεις. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι τα συμπτώματά σας προκαλούνται από κάτι άλλο εκτός από τροφική αλλεργία, μπορεί να χρειαστείτε άλλες εξετάσεις για να εντοπίσετε ή να αποκλείσετε άλλα ιατρικά προβλήματα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ

Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε μια αλλεργική αντίδραση είναι να αποφύγετε το γάλα και τις πρωτεΐνες γάλακτος. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο γιατί το γάλα είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά τρόφιμα. Επίσης, ορισμένα άτομα με αλλεργία στο γάλα μπορούν να ανεχθούν το γάλα σε ορισμένες μορφές, όπως το γάλα που θερμαίνεται σε ψημένα προϊόντα ή σε ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το γιαούρτι. Μιλήστε με το γιατρό σας για το τι πρέπει να αποφεύγετε. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, εάν εσείς ή το παιδί σας καταναλώσετε κατά λάθος γάλα, φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά μπορεί να μειώσουν μια ήπια αλλεργική αντίδραση. Εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία), μπορεί να χρειαστείτε μια επείγουσα ένεση επινεφρίνης (αδρεναλίνη) και μια επίσκεψη στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. Εάν κινδυνεύετε να έχετε σοβαρή αντίδραση, εσείς ή το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να έχετε ενέσιμη επινεφρίνη ανά πάσα στιγμή. Το να έχετε μια σοβαρή αλλεργία ή να είστε γονιός ενός παιδιού με μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργία μπορεί να είναι αγχωτικό. Η συζήτηση με άλλους σε παρόμοιες καταστάσεις μπορεί να είναι χρήσιμη. Μπορεί στη συνέχεια να παραπεμφθείτε σε γιατρό που ειδικεύεται στις αλλεργικές διαταραχές (αλλεργιολόγος-ανοσολόγος).

Τα κατάλληλα προϊόντα για τις αλλεργίες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις αλλεργίες

milk dairy products

Διαβάστε, επίσης,

Η δυσανεξία στη λακτόζη

Πόσο υγιεινό είναι το γάλα που πίνουμε

Το πιο υγιεινό γάλα για εσάς

Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο

Αλλεργίες στα παιδιά

Τροφική αλλεργία

Σιτάρι

Χρήσιμες πληροφορίες για το αγγειοοίδημα

Χρήσιμες πληροφορίες για την αναφυλαξία

Ατοπική δερματίτιδα

Συμπληρώματα διατροφής για την τροφική δυσανεξία

Τα ζώα προστατεύουν από τις αλλεργίες

Οι καλύτερες θεραπείες για τις αλλεργίες

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες

Δε φταίει μόνο η γλουτένη για τα φουσκώματα στο έντερο

Μήπως έχετε αλλεργίες από τροφές;

Πότε το γάλα αγελάδας είναι υγιεινό

Σταματήστε να πίνετε γάλα αγελάδας

Το πιο υγιεινό γάλα για εσάς

Απώλεια βάρους για όσους έχουν δυσανεξία στις τροφές

Χρήσιμες πληροφορίες για την κινόα

Πώς το έντερό σας επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας

Η δυσανεξία στη λακτόζη

Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα με υγιεινά

Μοριακή διατροφή

Η δυσανεξία στις τροφές

Συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις του πεπτικού

Συσκευές που ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Μήπως έχετε φούσκωμα μετά το φαγητό;

Πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη;

Εμβόλιο για τη δυσανεξία στη γλουτένη

Η ευαισθησία στις τροφές

Μικροσκοπική κολίτιδα

Οι τροφικές αλλεργίες

Οι ευεργετικές ιδιότητες της σόγιας

Σύνδροµο δυσαπορρόφησης εντέρου

Μαστοκυττάρρωση

Διάμεση κυστίτιδα

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Φυσικά γλυκαντικά

Αποτελεσματικές θεραπείες για το ευερέθιστο έντερο

Ορθομοριακά συμπληρώματα διατροφής για όλες τις ασθένειες

Υποκατάστατα τροφίμων

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΓεμιστές πιπεριές Φλωρίνης
Επόμενο άρθροΜηνορραγία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ