Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο ορθού
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Ο καρκίνος του ορθού είναι καρκίνος που ξεκινά από το ορθό, που είναι τα τελευταία αρκετά εκατοστά του παχέος εντέρου. Ξεκινά στο τέλος του τελευταίου τμήματος του παχέος εντέρου και τελειώνει όταν φτάσει στο σύντομο, στενό πέρασμα που οδηγεί στον πρωκτό. Ο καρκίνος στο εσωτερικό του ορθού (καρκίνος του ορθού) και ο καρκίνος στο εσωτερικό του παχέος εντέρου (καρκίνος του παχέος εντέρου) συχνά αναφέρονται μαζί ως “καρκίνος του παχέος εντέρου”. Ενώ οι καρκίνοι του ορθού και του παχέος εντέρου είναι παρόμοιοι από πολλές απόψεις, οι θεραπείες τους είναι αρκετά διαφορετικές. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το ορθό κάθεται σε στενό χώρο, ελάχιστα διαχωρισμένο από άλλα όργανα και δομές. Γίνεται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου του ορθού. Στο παρελθόν, η μακροχρόνια επιβίωση ήταν ασυνήθιστη για άτομα με καρκίνο του ορθού, ακόμη και μετά από εκτεταμένη θεραπεία. Χάρη στην πρόοδο της θεραπείας τις τελευταίες δεκαετίες, τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο του ορθού έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΟΡΘΟΥ
Τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του ορθού περιλαμβάνουν:
- Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ή πιο συχνές κενώσεις
- Σκούρο καφέ ή έντονο κόκκινο αίμα στα κόπρανα
- Στενά κόπρανα
- Μια αίσθηση ότι το έντερό δεν αδειάζει εντελώς
- Κοιλιακό άλγος
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Αδυναμία ή κόπωση
ΑΙΤΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΟΡΘΟΥ
Ο καρκίνος του ορθού ξεκινά όταν τα υγιή κύτταρα στο ορθό αναπτύσσουν αλλαγές (μεταλλάξεις) στο DNA τους. Το DNA ενός κυττάρου περιέχει τις οδηγίες που λένε σε ένα κύτταρο τι να κάνει. Οι αλλαγές λένε στα κύτταρα να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και να συνεχίσουν να ζουν μετά τον θάνατο των υγιών κυττάρων. Τα κύτταρα που συσσωρεύονται μπορούν να σχηματίσουν όγκο. Με τον καιρό, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν για να εισβάλουν και να καταστρέψουν τον υγιή ιστό κοντά. Και τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποκολληθούν και να ταξιδέψουν (μετάσταση) σε άλλα μέρη του σώματος. Για τους περισσότερους καρκίνους του ορθού, δεν είναι σαφές τι προκαλεί τις μεταλλάξεις που προκαλούν το σχηματισμό του καρκίνου.
“Κληρονομικές γονιδιακές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού”
Σε ορισμένες οικογένειες, οι γονιδιακές μεταλλάξεις που μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτές οι μεταλλάξεις εμπλέκονται μόνο σε ένα μικρό ποσοστό καρκίνων του ορθού. Ορισμένα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, αλλά δεν την καθιστούν αναπόφευκτη.
Δύο καλά καθορισμένα γενετικά σύνδρομα καρκίνου του παχέος εντέρου είναι:
- Σύνδρομο Lynch. Το σύνδρομο Lynch, γνωστό και ως κληρονομικός μη πολυποδικός καρκίνος του παχέος εντέρου, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου. Τα άτομα με σύνδρομο Lynch τείνουν να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών.
- Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση. Είναι μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί χιλιάδες πολύποδες στην επένδυση του παχέος εντέρου και του ορθού. Τα άτομα με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίασηχωρίς θεραπεία έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού πριν από την ηλικία των 40 ετών.
Ο γενετικός έλεγχος μπορεί να ανιχνεύσει αυτά και άλλα, πιο σπάνια κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου του παχέος εντέρου. Εάν ανησυχείτε για το οικογενειακό σας ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, μιλήστε με το γιατρό σας για το εάν το οικογενειακό ιστορικό σας υποδηλώνει ότι έχετε κίνδυνο εμφάνισης αυτών των καταστάσεων.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΟΡΘΟΥ
Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ορθού είναι οι ίδιοι με εκείνους που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν:
- Μεγαλύτερη ηλικία. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο καρκίνου είναι άνω των 50 ετών. Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών έχουν αυξηθεί.
- Αφροαμερικανική καταγωγή. Οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου από ό,τι οι άνθρωποι με ευρωπαϊκή καταγωγή.
- Προσωπικό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή πολύποδων. Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου είναι υψηλότερος εάν είχατε ήδη καρκίνο του ορθού, καρκίνο του παχέος εντέρου ή αδενωματώδεις πολύποδες.
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Οι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες του παχέος εντέρου και του ορθού, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
- Κληρονομικά σύνδρομα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ορθού. Τα γενετικά σύνδρομα της οικογένειας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου FAP και Lynch.
- Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του παχέος εντέρου εάν έχετε έναν γονέα, αδερφό ή παιδί με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού.
- Δίαιτα φτωχή σε λαχανικά. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να σχετίζεται με μια δίαιτα χαμηλή σε λαχανικά και υψηλή σε κόκκινο κρέας, ιδιαίτερα όταν το κρέας είναι καπνισμένο ή καλοψημένο.
- Πολύ λίγη άσκηση. Εάν είστε ανενεργοί, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του παχέος εντέρου. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.
- Διαβήτης. Τα άτομα με κακώς ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
- Παχυσαρκία. Τα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με άτομα με υγιές βάρος.
- Κάπνισμα. Τα άτομα που καπνίζουν μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αν και υπάρχουν μελέτες και για προστατευτική δράση.
- Αλκοόλ. Η τακτική κατανάλωση περισσότερων από τρία αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
- Ακτινοθεραπεία για προηγούμενο καρκίνο. Η ακτινοθεραπεία στην κοιλιά για τη θεραπεία προηγούμενων καρκίνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΟΡΘΟΥ
Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σκεφτείτε να προσπαθήσετε:
- Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου εντοπίζοντας προκαρκινικούς πολύποδες στο κόλον και το ορθό που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ρωτήστε το γιατρό σας πότε πρέπει να ξεκινήσετε τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Οι περισσότεροι ιατρικοί οργανισμοί συνιστούν την έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου γύρω στην ηλικία των 50 ετών ή νωρίτερα εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Υπάρχουν πολλές επιλογές διαλογής, καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μιλήστε για τις επιλογές σας με το γιατρό σας και μαζί μπορείτε να αποφασίσετε ποιες εξετάσεις είναι κατάλληλες για εσάς.
- Ασκηθείτε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες. Εάν έχετε μείνει αδρανής, ξεκινήστε αργά και αυξήστε σταδιακά στα 30 λεπτά. Επίσης, μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.
- Τρώτε μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Επιλέξτε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, ώστε να λαμβάνετε μια σειρά από βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
- Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Εάν έχετε ένα υγιές βάρος, διατηρήστε το ασκώντας τακτικά και επιλέγοντας μια υγιεινή διατροφή. Εάν είστε υπέρβαροι, εργαστείτε για να χάσετε βάρος αργά αυξάνοντας την άσκηση και μειώνοντας τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε.
- Σταματήστε το κάπνισμα. Εάν καπνίζετε, σταματήστε. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα διακοπής, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές. Τα φάρμακα και η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσουν.
- Πίνετε αλκοόλ με μέτρο. Εάν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΟΡΘΟΥ
Ο καρκίνος του ορθού μπορεί να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Ή μπορεί να υπάρχει υποψία με βάση τα συμπτώματά σας.
Οι εξετάσεις και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης περιλαμβάνουν:
- Κολονοσκόπηση. Η κολονοσκόπηση χρησιμοποιεί έναν μακρύ, εύκαμπτο σωλήνα (κολονοσκόπιο) συνδεδεμένο σε βιντεοκάμερα και οθόνη για να προβάλει το κόλον και το ορθό σας. Εάν εντοπιστεί καρκίνος στο ορθό σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την εξέταση του παχέος εντέρου σας προκειμένου να αναζητηθούν επιπλέον ύποπτες περιοχές.
- Αφαίρεση δείγματος ιστού για εξέταση (βιοψία). Εάν εντοπιστούν ύποπτες περιοχές, ο γιατρός σας μπορεί να περάσει χειρουργικά εργαλεία από το κολονοσκόπιο για να λάβει δείγματα ιστού (βιοψίες) για ανάλυση και να αφαιρέσει πολύποδες. Το δείγμα ιστού αποστέλλεται σε εργαστήριο για να εξεταστεί από γιατρούς που ειδικεύονται στην ανάλυση αίματος και ιστών του σώματος (παθολογοανατόμοι).
Οι εξετάσεις μπορούν να καθορίσουν εάν τα κύτταρα είναι καρκινικά, εάν είναι επιθετικά και ποια γονίδια στα καρκινικά κύτταρα είναι παθολογικά. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να κατανοήσει την πρόγνωσή σας και να καθορίσει τις θεραπευτικές επιλογές σας.
“Δοκιμές για την εξάπλωση του καρκίνου του ορθού”
Μόλις διαγνωστείτε με καρκίνο του ορθού, το επόμενο βήμα είναι να προσδιορίσετε την έκταση (στάδιο) του καρκίνου.
Το στάδιο του καρκίνου βοηθά στον καθορισμό της πρόγνωσής και των επιλογών θεραπείας σας.
Οι δοκιμές σταδιοποίησης περιλαμβάνουν:
- Γενική εξέταση αίματος. Αυτή η εξέταση αναφέρει τον αριθμό των διαφορετικών τύπων κυττάρων στο αίμα σας. Μια πλήρης εξέταση αίματοςδείχνει εάν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας είναι χαμηλός (αναιμία), γεγονός που υποδηλώνει ότι ένας όγκος προκαλεί απώλεια αίματος. Τα υψηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων είναι σημάδι μόλυνσης, κάτι που αποτελεί κίνδυνο εάν ένας όγκος του ορθού αναπτυχθεί μέσω του τοιχώματος του ορθού.
- Βιοχημικές εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση της λειτουργίας των οργάνων. Τα μη φυσιολογικά επίπεδα ορισμένων από αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να υποδηλώνουν ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ. Τα υψηλά επίπεδα άλλων χημικών ουσιών μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα με άλλα όργανα, όπως τα νεφρά.
- Καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο. Οι καρκίνοι μερικές φορές παράγουν ουσίες που ονομάζονται καρκινικοί δείκτες που μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα. Ένας τέτοιος δείκτης, το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο, μπορεί να είναι υψηλότερος από το συνηθισμένο σε άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου. Η δοκιμή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την παρακολούθηση της ανταπόκρισής σας στη θεραπεία.
- Αξονική τομογραφία θώρακος. Αυτή η απεικονιστική εξέταση βοηθά να προσδιοριστεί εάν ο καρκίνος του ορθού έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, όπως το ήπαρ και οι πνεύμονες.
- MRI κοιλιάς και λεκάνης. Η μαγνητική τομογραφία παρέχει μια λεπτομερή εικόνα των μυών, των οργάνων και άλλων ιστών που περιβάλλουν έναν όγκο στο ορθό. Μια μαγνητική τομογραφία δείχνει επίσης τους λεμφαδένες κοντά στο ορθό και διάφορα στρώματα ιστού στο τοίχωμα του ορθού.
Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί πληροφορίες από αυτές τις εξετάσεις για να ορίσει το στάδιο του καρκίνου. Τα στάδια του καρκίνου του ορθού υποδεικνύονται με λατινικούς αριθμούς που κυμαίνονται από 0 έως IV. Το χαμηλότερο στάδιο υποδηλώνει καρκίνο που περιορίζεται στην επένδυση του εσωτερικού του ορθού. Στο στάδιο IV, ο καρκίνος θεωρείται προχωρημένος και έχει εξαπλωθεί (μεταστάσεις) σε άλλες περιοχές του σώματος.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΟΡΘΟΥ
Η θεραπεία του καρκίνου του ορθού συχνά περιλαμβάνει συνδυασμό θεραπειών. Όταν είναι δυνατόν, χρησιμοποιείται χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των καρκινικών κυττάρων. Άλλες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτωθούν τυχόν καρκινικά κύτταρα που έχουν απομείνει και να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου. Εάν οι χειρουργοί ανησυχούν ότι ο καρκίνος δε μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς χωρίς να τραυματιστούν κοντινά όργανα και δομές, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει έναν συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας ως αρχική θεραπεία. Αυτές οι συνδυασμένες θεραπείες μπορεί να συρρικνώσουν τον καρκίνο και να τον κάνουν πιο εύκολη την αφαίρεσή του κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης (καλύτερα να μη γίνεται).
“Χειρουργική επέμβαση”
Ο καρκίνος του ορθού συχνά αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των καρκινικών κυττάρων. Ποια επέμβαση είναι καλύτερη για εσάς εξαρτάται από την ιδιαίτερη κατάστασή σας, όπως τη θέση και το στάδιο του καρκίνου σας, το πόσο επιθετικά είναι τα καρκινικά κύτταρα, τη γενική υγεία σας και τις προτιμήσεις σας.
Οι επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του ορθού περιλαμβάνουν:
- Αφαίρεση πολύ μικρών καρκίνων από το εσωτερικό του ορθού. Πολύ μικροί καρκίνοι του ορθού μπορούν να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας κολονοσκόπιο ή άλλο εξειδικευμένο τύπο ενδοσκοπίου που εισάγεται μέσω του πρωκτού (τοπική εκτομή μέσω πρωκτού). Χειρουργικά εργαλεία μπορούν να περάσουν μέσα από το πεδίο για να αποκόψουν τον καρκίνο και ορισμένους από τους υγιείς ιστούς γύρω από αυτόν. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι μια επιλογή εάν ο καρκίνος σας είναι μικρός και είναι απίθανο να εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες. Εάν μια εργαστηριακή ανάλυση διαπιστώσει ότι τα καρκινικά σας κύτταρα είναι επιθετικά ή είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν στους λεμφαδένες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πρόσθετη χειρουργική επέμβαση.
- Αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του ορθού. Μεγαλύτεροι καρκίνοι του ορθού που βρίσκονται αρκετά μακριά από τον πρωκτικό σωλήνα μπορεί να αφαιρεθούν με μια διαδικασία (χαμηλή πρόσθια εκτομή) που αφαιρεί ολόκληρο ή μέρος του ορθού. Οι κοντινοί ιστοί και οι λεμφαδένες αφαιρούνται επίσης. Αυτή η διαδικασία διατηρεί τον πρωκτό έτσι ώστε τα απόβλητα να μπορούν να φεύγουν κανονικά από το σώμα. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαδικασία εξαρτάται από τη θέση του καρκίνου. Εάν ο καρκίνος επηρεάσει το άνω τμήμα του ορθού, αυτό το τμήμα του ορθού αφαιρείται και στη συνέχεια το κόλον προσκολλάται στο υπόλοιπο ορθό (κολοορθική αναστόμωση). Όλο το ορθό μπορεί να αφαιρεθεί εάν ο καρκίνος βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα του ορθού. Στη συνέχεια, το παχύ έντερο διαμορφώνεται σε θύλακα και συνδέεται με τον πρωκτό (κολοπρωκτική αναστόμωση).
- Αφαίρεση του ορθού και του πρωκτού. Για καρκίνους του ορθού που βρίσκονται κοντά στον πρωκτό, μπορεί να μην είναι δυνατή η πλήρης αφαίρεση του καρκίνου χωρίς να καταστραφούν οι μυς που ελέγχουν τις κινήσεις του εντέρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι χειρουργοί μπορεί να συστήσουν μια επέμβαση που ονομάζεται κοιλιοπερινεϊκή εκτομή για την αφαίρεση του ορθού, του πρωκτού και μέρους του παχέος εντέρου, καθώς και του κοντινού ιστού και των λεμφαδένων. Ο χειρουργός δημιουργεί ένα άνοιγμα στην κοιλιά και προσαρτά το υπόλοιπο κόλον (κολοστομία). Τα απόβλητα βγαίνουν από το σώμα σας μέσα από το άνοιγμα και συγκεντρώνονται σε μια σακούλα που προσκολλάται στην κοιλιά σας.
“Χημειοθεραπεία”
Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Για τον καρκίνο του ορθού, μπορεί να συνιστάται χημειοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτωθούν τυχόν καρκινικά κύτταρα που μπορεί να απομείνουν. Η χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πριν από μια επέμβαση για τη συρρίκνωση ενός μεγάλου καρκίνου, ώστε να είναι ευκολότερη η αφαίρεσή του με χειρουργική επέμβαση. Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του καρκίνου του ορθού που δεν μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση ή που έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος.
“Ακτινοθεραπεία”
Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ισχυρές πηγές ενέργειας, όπως ακτίνες Χ και πρωτόνια, για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Σε άτομα με καρκίνο του ορθού, η ακτινοθεραπεία συχνά συνδυάζεται με χημειοθεραπεία που κάνει τα καρκινικά κύτταρα πιο πιθανό να καταστραφούν από την ακτινοβολία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσει τυχόν καρκινικά κύτταρα που μπορεί να απομείνουν. Ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τη συρρίκνωση ενός καρκίνου και την ευκολότερη αφαίρεσή του. Όταν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι επιλογή, η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση συμπτωμάτων, όπως ο πόνος.
“Συνδυασμένη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία”
Ο συνδυασμός χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας (χημειοακτινοθεραπεία) καθιστά τα καρκινικά κύτταρα πιο ευάλωτα στην ακτινοβολία. Ο συνδυασμός χρησιμοποιείται συχνά για μεγαλύτερους καρκίνους του ορθού και για εκείνους που έχουν υψηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης μετά την επέμβαση.
- Πριν την επέμβαση. Η χημειοακτινοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη συρρίκνωση του καρκίνου αρκετά ώστε να είναι δυνατή μια λιγότερο επεμβατική χειρουργική επέμβαση. Η συνδυασμένη θεραπεία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα η εγχείρησή σας να αφήσει ανέπαφη την περιοχή του πρωκτού, ώστε τα απόβλητα να φύγουν κανονικά από το σώμα μετά την επέμβαση.
- Μετά την επέμβαση. Εάν η χειρουργική επέμβαση ήταν η πρώτη σας θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χημειοακτινοθεραπεία μετά, εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου σας.
- Ως κύρια θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χημειοακτινοθεραπεία για τον έλεγχο της ανάπτυξης του καρκίνου εάν ο καρκίνος του ορθού σας είναι προχωρημένος ή εάν η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή.
“Στοχευμένη φαρμακευτική θεραπεία”
Οι στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες ανωμαλίες που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα. Μπλοκάροντας αυτές τις ανωμαλίες, οι στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Τα στοχευμένα φάρμακα συνήθως συνδυάζονται με χημειοθεραπεία. Τα στοχευμένα φάρμακα προορίζονται συνήθως για άτομα με προχωρημένο καρκίνο του ορθού.
“Ανοσοθεραπεία”
Η ανοσοθεραπεία είναι μια φαρμακευτική θεραπεία που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας που καταπολεμά τις ασθένειες μπορεί να μην επιτεθεί στον καρκίνο σας επειδή τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες που τα βοηθούν να κρύβονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανοσοθεραπεία λειτουργεί παρεμβαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία. Η ανοσοθεραπεία συνήθως προορίζεται για προχωρημένο καρκίνο του ορθού.
Δυστυχώς, οι συμβατικές θεραπείες καρκίνου του ορθού έχουν πολλές παρενέργειες
Πρέπει να αλλάξει η θεραπεία του καρκίνου του ορθού
Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο του ορθού, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου
Η ζωή είναι πολύτιμη.
Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!
Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.
Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.
Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.


Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Ο καρκίνος παχέος και ορθού είναι μία νόσος