Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΙατρική κάνναβη και νόσος του Meniere

Ιατρική κάνναβη και νόσος του Meniere

Θεραπεία της νόσου του Meniere με ιατρική κάνναβη

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η νόσος του Meniere μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Τα συμπτώματα αυτής της διαταραχής μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά.

Ευτυχώς, η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας που βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλεί αυτή η πάθηση και βοηθά τους ασθενείς να ανακτήσουν την κανονικότητα στη ζωή τους.

Εάν υποφέρετε από τα συμπτώματα της νόσου του Meniere, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένα στελέχη φαρμακευτικής κάνναβης για να μειώσετε τη σοβαρότητα της διαταραχής σας.

Πώς και γιατί η μαριχουάνα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο του Meniere

Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από διάφορες ασθένειες. 

Η ιατρική μαριχουάνα για τη νόσο του Meniere είναι μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας.

Ποιες παρενέργειες και συμπτώματα της νόσου του Meniere μπορεί να αντιμετωπίσει η ιατρική κάνναβη;

Τα αίτια της νόσου του Meniere είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό άγνωστα στην ιατρική κοινότητα. 

Τα συχνά συμπτώματα της νόσου του Meniere που οι ασθενείς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν με την ιατρική κάνναβη είναι:

  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Ανησυχία
  • Στρες
  • Κατάθλιψη
  • Αϋπνία
  • Συμπτώματα εμβοών
  • Κούραση

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας μαριχουάνας για χρήση

Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες θεραπευτικές επιλογές, η ιατρική κάνναβη μπορεί να είναι επωφελής για τους ασθενείς, επειδή υπάρχουν πολλαπλές μέθοδοι χορήγησης στον οργανισμό. Αυτό όχι μόνο επιτρέπει στους ασθενείς να επιλέξουν να καταναλώσουν το φάρμακό τους με μια μέθοδο με την οποία αισθάνονται άνετα, αλλά επιτρέπει στους ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα να λαμβάνουν το φάρμακό τους με τρόπο που μπορεί να είναι ευκολότερος και λιγότερο επώδυνος από άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένας ασθενής που πάσχει από τη νόσο του Meniere μπορεί να καταναλώσει ιατρική κάνναβη:

  • Κάπνισμα
  • Άτμισμα
  • Βρώσιμα
  • Επιθέματα
  • Βάμματα

Πολλές χώρες έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση μαριχουάνας για ιατρική και ψυχαγωγική χρήση. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές που απαγορεύουν τη χρήση κάθε μορφής κάνναβης για οποιονδήποτε λόγο. Οι νομιμότητες γύρω από τη χρήση μαριχουάνας διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Η ιατρική κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας που μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των συμπτωμάτων της νόσου του Meniere.

Τι είναι η νόσος του Meniere;

Η νόσος του Meniere είναι μια διαταραχή του έσω αυτιού, γνωστή και ως ιδιοπαθής ενδολεμφικός ύδρωπας. Αυτή η χρόνια διαταραχή δεν είναι μεταδοτική ή θανατηφόρο;. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία. Όσοι πάσχουν από τη νόσο του Meniere συχνά αναζητούν βοήθεια αφού υποφέρουν από συμπτώματα που κυμαίνονται από ίλιγγο και απώλεια ακοής έως ναυτία και πίεση στο εσωτερικό του αυτιού.

Ένας γιατρός θα καταλήξει συνήθως σε μια διάγνωση μετά τη χορήγηση εξετάσεων όπως μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία, εξετάσεις αίματος και έλεγχο ακοής.

Επειδή αυτή η διαταραχή παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα και σημεία για κάθε ασθενή, οι ειδικοί ταξινομούν τη νόσο του Meniere σε τρεις κατηγορίες:

Κλασσική νόσος του Meniere: Αυτή η μορφή της διαταραχής περιλαμβάνει συμπτώματα, όπως πίεση στο αυτί, εμβοές, νευροαισθητήριος απώλεια ακοής και επεισόδια ιλίγγου. Τα πρώτα επεισόδια της κλασικής νόσου του Meniere αρχίζουν να περιορίζουν την ικανότητα ενός ατόμου να ακούει χαμηλές συχνότητες πριν τελικά προχωρήσει και σε υψηλότερες συχνότητες. Η κλασική νόσος του Meniere μπορεί να ποικίλλει σε σοβαρότητα και μπορεί να φτάσει σε σημαντικά εξουθενωτικά επίπεδα.

Αιθουσαία νόσος Meniere: Η αιθουσαία νόσος Meniere έχει ομοιότητα με τη νόσο της κλασσικής νόσου Meniere, αλλά υπάρχουν επιπλέον έμετος και ναυτία. Η πιο σημαντική διαφορά με αυτή τη μορφή της νόσου του Meniere είναι ότι όλα τα άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ακοής, των εμβοών και της πίεσης του αυτιού, δεν εμφανίζονται.

Διμερής νόσος του Meniere: Η διμερής μορφή της νόσου του Meniere θα προκαλέσει σε ένα άτομο διακυμάνσεις στην απώλεια ακοής και επεισόδια ιλίγγου. Για παράδειγμα, η απώλεια ακοής μπορεί να είναι παρούσα μόνο στο ένα αυτί και χρόνια αργότερα να αναπτυχθεί και στα δύο αυτιά.

Ιστορία της νόσου του Meniere

Πριν από τον 19ο αιώνα, οι γιατροί πίστευαν ότι τα υπερφορτωμένα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι ήταν η αιτία νευρολογικών συμπτωμάτων όπως επιληπτικές κρίσεις, πονοκέφαλοι και ίλιγγος. Για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, οι γιατροί χρησιμοποίησαν βδέλλες. Ο γιατρός Prosper Meniere παρατήρησε ότι μια ομάδα ασθενών αντιμετώπιζε συμπτώματα ιλίγγου και απώλειας ακοής και τον οδήγησαν στη θεωρία ότι αυτές οι ασθένειες οφείλονταν σε αιμορραγία στο εσωτερικό αυτί.

Τα συμπτώματα του Meniere εμφανίζονται συχνότερα μεταξύ 40 και 60 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν και υπάρχουν κάποιες έρευνες που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να λάβουν τη διάγνωση της νόσου του Meniere, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι και τα δύο φύλα έχουν ίση πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα. Τα περισσότερα άτομα που είναι επιρρεπή να αναπτύξουν αμφοτερόπλευρη νόσο του Meniere θα το κάνουν εντός δύο έως πέντε ετών. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα μόνο στο ένα αυτί, ωστόσο, περίπου το 15 τοις εκατό εμφανίζει συμπτώματα και στα δύο.

Δυστυχώς, η νόσος του Meniere σε όλες τις μορφές της παραμένει ένα μυστήριο από πολλές απόψεις. 

ΑΙΤΙΑ ΝΟΣΟΥ MENIERE

Η τρέχουσα ιατρική έρευνα δεν έχει βρει ακόμη μια σαφή αιτία της νόσου του Meniere. Ωστόσο, τα αίτια των συμπτωμάτων φαίνεται να είναι αποτέλεσμα του αυξημένου όγκου υγρού στο εσωτερικό αυτί. Η περίσσεια ενδολεμφικού υγρού στο εσωτερικό αυτί προκαλεί άμεσα τη νόσο του Meniere. Άλλοι προτείνουν ότι τα αίτια της διαταραχής περιλαμβάνουν τη σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων, τη γενετική προδιάθεση, τις αυτοάνοσες αντιδράσεις, τις ιογενείς λοιμώξεις και τις αλλεργίες.

Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλούν την παρουσία του ίδιου του υγρού περιλαμβάνουν:

  • Ημικρανίες
  • Γενετική προδιάθεση
  • Τραύμα στο κεφάλι
  • Αλλεργίες
  • Μη φυσιολογικές ανοσολογικές αποκρίσεις
  • Ιογενείς λοιμώξεις
  • Υπερβολική παραγωγή υγρών και κατακράτηση
  • Ακατάλληλη παροχέτευση υγρών λόγω μπλοκαρίσματος ή άλλων φυσικών ανωμαλιών

Οι περισσότεροι ιατροί συμφωνούν ότι αυτή η ασθένεια είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα αρκετών βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Μπορούν, ωστόσο, να αποκλείσουν με ακρίβεια άλλες παθήσεις του εσωτερικού αυτιού και να διαγνώσουν επιτυχώς τη νόσο του Meniere με βάση τον επιπολασμό και τη συμπεριφορά ορισμένων συμπτωμάτων.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΟΣΟΥ MENIERE

Η νόσος του Meniere μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες που σχετίζονται με την ακοή και την ισορροπία.

Πολλά σημεία και συμπτώματα της νόσου του Meniere περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Συχνά επεισόδια ιλίγγου, που περιλαμβάνουν ζάλη, αίσθηση περιστροφής, απώλεια ισορροπίας, ναυτία και έμετο
  • Ολική ή μερική απώλεια ακοής που είναι προσωρινή ή μόνιμη
  • Ένα κουδούνισμα στο αυτί, γνωστό και ως εμβοές, που μπορεί να ακούγεται σαν κουδούνισμα, βουητό, βρυχηθμός, σφύριγμα στο αυτί
  • Αίσθημα πίεσης ή πληρότητας στο προσβεβλημένο αυτί
  • Η επαναλαμβανόμενη παρουσία αυτών των συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου συμβαίνει ταυτόχρονα

Το υγρό της ενδολέμφου συσσωρεύεται στο διαμέρισμα του εσωτερικού αυτιού που ονομάζεται λαβύρινθος, το οποίο περιέχει τα όργανα που χρησιμοποιούμε για την ισορροπία και την ακοή. Αυτά τα όργανα στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο σχετικά με τις ηχητικές δονήσεις και την κίνηση και τη θέση του σώματος. Όταν συσσωρεύεται πάρα πολύ υγρό ενδολέμφου και παρεμβαίνει στα σήματα που στέλνουν αυτά τα όργανα, προκαλεί τα συμπτώματα της νόσου του Meniere. Επειδή αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλες διαταραχές και καταστάσεις υγείας, η νόσος του Meniere μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Συχνά, οι γιατροί θα προσπαθήσουν πρώτα να αποκλείσουν άλλες ασθένειες πριν αξιολογήσουν την πιθανότητα της νόσου του Meniere.

Για να λάβετε μια διάγνωση της νόσου του Meniere, ένας ωτορινολαρυγγολόγος ή άλλος γιατρός θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας και θα αναζητήσει την παρουσία τεσσάρων συγκεκριμένων συμπτωμάτων:

  • Αισθήματα πίεσης ή πληρότητας στο αυτί
  • Προσωρινή απώλεια ακοής στο ένα ή και στα δύο αυτιά
  • Εμβοές
  • Δύο ή περισσότερα επεισόδια ιλίγγου που διαρκούν τουλάχιστον 20 λεπτά κάθε φορά

Τρέχουσες διαθέσιμες θεραπείες για τη νόσο του Meniere και οι παρενέργειές τους

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει μια θεραπεία για τη νόσο του Meniere. Ωστόσο, αυτή η διαταραχή δεν είναι θανατηφόρα και μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Εάν υποφέρετε από τα συμπτώματα της νόσου του Meniere, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να εξετάσετε αυτές τις θεραπευτικές επιλογές για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ή να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας:

  • Περιορισμός αλατιού και διουρητικών: Περιορίζοντας την ποσότητα υγρού που κατακρατά το σώμα, ένας ασθενής θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον όγκο του υγρού στο εσωτερικό του αυτί για να βοηθήσει στον έλεγχο της ζάλης.
  • Άλλες αλλαγές στη διατροφή και τη συμπεριφορά: Μερικοί ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν ότι συγκεκριμένες τροφές, ποτά ή συμπεριφορές χειροτερεύουν τα συμπτώματά τους. Εάν πιστεύετε ότι ουσίες όπως η καφεΐνη ή η σοκολάτα ή συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξάνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, αλλάξτε τρόπο ζωής.
  • Γνωστική θεραπεία: Δεν είναι όλα τα συμπτώματα της νόσου του Meniere σωματικά. Μερικοί ασθενείς μπορεί να προσβληθούν ψυχολογικά με κατάθλιψη, στρες ή άγχος λόγω της απροσδόκητης και εξουθενωτικής παρουσίας κρίσεων ιλίγγου. Η θεραπεία ομιλίας (γνωστική) μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα να μάθουν να αποδέχονται και να μειώνουν τον φόβο τους για μελλοντικές επιθέσεις.
  • Φάρμακα: Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες διαταραχές, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα συχνά βοηθούν τους ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα όπως λοραζεπάμη, διαζεπάμη, γλυκοπυρρολάτη ή μεκλιζίνη για να ανακουφίσουν τη σοβαρότητα και τη διάρκεια ορισμένων συμπτωμάτων ιλίγγου.
  • Ενέσεις: Υπάρχουν δύο τύποι ενέσεων που μπορούν να συστήσουν οι γιατροί που θα μειώσουν τα συμπτώματα του ιλίγγου. Το αντιβιοτικό γενταμυκίνη θα βοηθήσει στον έλεγχο του ιλίγγου. Ωστόσο, θέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο για σημαντική απώλεια ακοής. Ένα κορτικοστεροειδές είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση επειδή δεν περιλαμβάνει τον κίνδυνο απώλειας ακοής.
  • Θεραπείες παλμών πίεσης: Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί μια συσκευή που παρέχει διακοπτόμενους παλμούς πίεσης αέρα στο υγρό της ενδολέμφου και ελαχιστοποιεί τη ζάλη.
  • Χειρουργικές εναλλακτικές λύσεις: Οι χειρουργικές εναλλακτικές είναι σπάνιες, ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αυτές τις επιλογές εάν η ζάλη σας είναι σοβαρή και άλλες μέθοδοι θεραπείας έχουν αποτύχει να την ανακουφίσουν. Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν κοπή του αιθουσαίου νεύρου, λαβυρινθεκτομή και αποσυμπίεση του ενδολεμφικού σάκου.
  • Εναλλακτική ιατρική: Μερικοί ασθενείς μπορεί να ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν εναλλακτική ιατρική ως επιλογή θεραπείας για τη νόσο του Meniere. Η εναλλακτική ιατρική μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για ορισμένες παθήσεις υγείας και οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν τα φυτικά συμπληρώματα, το βελονισμό, το τάι τσι κ.ά.

Οι περισσότερες έρευνες φαίνεται να υποδηλώνουν ότι αυτά τα συμπτώματα μπορούν να μετριαστούν ή να ελέγξουν επιτυχώς τα συμπτώματα μόνα τους ή μέσω της χρήσης φαρμάκων, προσαρμογών διατροφής ή άλλων συσκευών. Δυστυχώς, λίγες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση και άλλες μπορεί να μην βρίσκουν την επαρκή ανακούφιση που αναζητούν από αυτές τις θεραπείες. Και πάλι, δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Meniere, επομένως η επιτυχία οποιασδήποτε θεραπευτικής επιλογής θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Όπως πολλές επιλογές θεραπείας για άλλες καταστάσεις υγείας, οι θεραπείες που μπορεί να σας συστήσει ο γιατρός σας μπορεί να περιλαμβάνουν τον κίνδυνο αρνητικών παρενεργειών. Πολλά φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να εμφανίσουν παρενέργειες σε ορισμένους ασθενείς. Οι δραστικές αλλαγές στη διατροφή και η γνωστική θεραπεία είναι αποτελεσματικές για κάθε ασθενή. Φυσικά, υπάρχει πάντα κίνδυνος με επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές όπως ενέσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους επιλογής θεραπείας.

Πρόσφατες εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου του Meniere

Όχι μόνο οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να εντοπίσουν την αιτία και τη θεραπεία για τη νόσο του Meniere, αλλά προσπαθούν επίσης να βρουν την πιο αποτελεσματική μέθοδο για τη διάγνωση της διαταραχής. Το ηλεκτρικό κοχλεόγραμμα, ή ECOG, είναι μια αξιόπιστη συσκευή για την αξιολόγηση της νόσου του Meniere. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ τα αποτελέσματα των δοκιμών ECOG συσχετίζονται με τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της διαταραχής, δε συσχετίζονται με τα συμπτώματα που βίωναν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της μελέτης. Υπάρχει πιθανότητα άλλες μέθοδοι να αυξήσουν τη διαγνωστική ακρίβεια. Αν και πολλοί γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν ενέσεις στεροειδών σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Meniere, μια μελέτη αναφέρει την επιτυχή εφαρμογή ενός τοπικού στεροειδούς σε μελέτες θεραπείας. Οι ασθενείς με ανίατο ίλιγγο έλαβαν τοπική δεξαμεθαζόνη μέσω σωλήνα αερισμού για 90 ημέρες. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι έλεγχε τα συμπτώματα ιλίγγου σχεδόν στα τρία τέταρτα των ασθενών και ότι περισσότερο από το 15 τοις εκατό των ασθενών παρουσίασαν αύξηση στην ακοή. Αυτός ο ερευνητής πιστεύει ότι οι τοπικές θεραπείες μπορεί να είναι εφαρμόσιμες στους περισσότερους ασθενείς με νόσο του Meniere.

Η ιατρική μαριχουάνα για τη νόσο του Meniere είναι μια αποτελεσματική φυσική επιλογή θεραπείας.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα αυτιά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την ακοή

Meniere disease edited

Διαβάστε, επίσης,

Πώς να αντιμετωπίσετε τον ίλιγγο

Χρήσιμες πληροφορίες για τη νόσο του Meniere

Νευροαισθητήριος βαρυκοΐα

Nόσος Meniere

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ