Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιατροφήΚανελόνια με κολοκύθα, σπανάκι και ρικότα

Κανελόνια με κολοκύθα, σπανάκι και ρικότα

Εύκολα και νόστιμα κανελόνια με κολοκύθα, σπανάκι και ρικότα

Κανελόνια με κολοκύθα, σπανάκι και ρικότα

ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

ΚΟΛΟΚΥΘΑ: Η κολοκύθα είναι μέρος της οικογένειας των καρπών Cucurbita, ιδιαίτερα γνωστή ως μία από τις έξι ποικιλίες της Cucurbita moschata. Όλα αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μπορεί η κολοκύθα να ανήκει στα φρούτα, αλλά, όσον αφορά το μαγείρεμα, έχει περισσότερο τον ρόλο του λαχανικού. Η θρεπτική αξία της κολοκύθας είναι εκπληκτική. Περιέχει πάνω από τέσσερις φορές την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης Α σε μία μόνο μερίδα, πάνω από τη μισή ποσότητα  συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C και μια εντυπωσιακή λίστα με άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

ΣΠΑΝΑΚΙ: Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές, καθώς, περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ, παράλληλα έχει λίγες θερμίδες, τρώγεται δε τόσο μαγειρεμένο, όσο και ωμό. Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και  θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

Κανελόνια με κολοκύθα, σπανάκι και ρικότα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

405 γραμμάρια κολοκυθόσουπα

250 γραμμάρια πακέτο βιολογικό κατεψυγμένο σπανάκι ψιλοκομμένο, ξεπαγωμένο

400 γραμμάρια φρέσκια βιολογική ρικότα

1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βιολογικού βασιλικού

2/3 φλιτζανιού βιολογική παρμεζάνα ψιλοτριμμένη

4 φύλλα φρέσκα βιολογικά λαζάνια

1 φλιτζάνι βιολογική μοτσαρέλα τριμμένη

1 βιολογικό μαρούλι, τα φύλλα χωρισμένα

125 γραμμάρια βιολογικά ντοματίνια, κομμένα στη μέση

2 βιολογικά αγγουράκια, κομμένα στα τέσσερα κατά μήκος

1/2 μικρό βιολογικό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1/4 φλιτζάνι μικρά φύλλα φρέσκου βιολογικού βασιλικού, συν επιπλέον για σερβίρισμα

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C με αέρα. Λαδώνετε ελαφρά ένα ορθογώνιο ταψί βάθους 5 εκ., 20 εκ. x 32 εκ. Τοποθετήστε τη σούπα σε μια μεγάλη κανάτα. Προσθέστε 3/4 φλιτζάνι νερό. Αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε να ενωθούν. Ρίξτε το μισό μίγμα της σούπας στο ταψί, απλώνοντας ομοιόμορφα στη βάση.
  2. Τοποθετήστε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ. Χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος ενός κουταλιού, πιέστε το σπανάκι για να στραγγίξετε τα περιττά υγρά.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη ρικότα, το σπανάκι, τον ψιλοκομμένο βασιλικό και τη μισή παρμεζάνα. Αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε καλά να ενωθούν. Κόβετε κάθε φύλλο ζυμαρικών (λαζάνια) στη μέση σταυρωτά. Τοποθετήστε 1/2 φλιτζάνι μίγμα ρικότας κατά μήκος. Τυλίγετε σε ρολό με τη γέμιση. Τοποθετήστε στο ταψί, με τη ραφή προς τα κάτω. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο μίγμα ρικότας και τα κομμάτια ζυμαρικών. Ρίξτε το υπόλοιπο μίγμα της σούπας πάνω από τα κανελόνια. Σκεπάζετε με λαδοαλουμινόχαρτο. Ψήνετε για 50 λεπτά. Ανεβάστε το φούρνο στους 200 βαθμούς C με γκριλ. Αφαιρέστε το λαδοαλουμινόχαρτο από τα κανελόνια. Πασπαλίζετε με τη μοτσαρέλα και την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνετε, ακάλυπτα, για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να λιώσει το τυρί.
  4. Σε ένα μπολ σερβιρίσματος βάζετε το μαρούλι, την ντομάτα, το αγγούρι, το κρεμμύδι και τα φύλλα βασιλικού. Ανακατέψτε για να συνδυάσετε. Χτυπάτε το λάδι και το ξύδι σε ένα μικρό μπολ. Αλατοπιπερώνετε. Περιχύστε το ντρέσινγκ πάνω από τη σαλάτα. Πασπαλίζετε τα κανελόνια με επιπλέον φύλλα βασιλικού και σερβίρετε με τη σαλάτα.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Roast Pumpkin Spinach and Ricotta Cannelloni

Διαβάστε, επίσης,

Ταλιατέλες με μανιτάρια

Υγιεινό μαγείρεμα στο ταψί

Τα πιο νόστιμα κανελόνια

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πολύ καλή συνταγή για τον πονόδοντο

Πολύ καλή συνταγή για τον πονόδοντο. Υπάρχουν πολλές συνταγές για την ανακούφιση από τον πόνο στο δόντι, αλλά πια είναι η καλύτερη; Συνταγή για τον...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ