Νόστιμη και υγιεινή πατατοσαλάτα με ρεβίθια
Πατατοσαλάτα με ρεβίθια
ΠΑΤΑΤΕΣ: Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται σε αρκετή ποσότητα σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και τις λαμβάνουμε από διάφορες τροφές. Μια επιπλέον σημαντική θρεπτική ιδιότητα της πατάτας είναι η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και γενικότερα του γαστρεντερικού συστήματος. Οι βραστές πατάτες περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν και στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και του δέρματος. Είναι εξίσου πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και άρα, για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, για την υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, η πατάτα δεν περιέχει νάτριο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι πλούσια σε κάλιο, καθίσταται σημαντική στην πρόληψη της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βελτιώνει, επίσης, τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.
ΟΣΠΡΙΑ: Τα όσπρια αποτελούν μία ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα όσπρια είναι βραδείας απορρόφησης και για τον λόγο αυτό τα όσπρια χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη που φτάνει το 20-25% και σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυλλικό οξύ μπορούν να υποκαταστήσουν εν μέρη τη ζωική πρωτεΐνη. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της έλλειψής τους στο απαραίτητο αμινοξύ μεθειονίνη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το κρέας. Επίσης, τα όσπρια αποτελούν καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
Πατατοσαλάτα με ρεβίθια
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
2 κιλά βιολογικές baby πατάτες
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
6 βιολογικά αυγά
2–3 κουταλιές βιολογική καπνιστή γλυκιά πάπρικα
½ φλιτζάνι εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο
400 γραμμάρια βιολογικά ρεβίθια ψημένα, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
1 μέτριο βιολογικό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 χούφτες φύλλα βιολογικού δυόσμου
2 χούφτες φύλλα βιολογικής ρόκας
Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
Ντρέσινγκ σαλάτας:
¼ φλιτζάνι βιολογικό ξύδι από κόκκινο κρασί
2 κουταλιές της σούπας βιολογικό μέλι
1 κουταλάκι βιολογική μουστάρδα Ντιζόν
1 σκελίδα βιολογικό σκόρδο, ψιλοκομμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Βάζετε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τις σκεπάζετε με νερό, προσθέτετε μια μεγάλη πρέζα αλάτι και τις αφήνετε να βράσουν. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου 12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
- Προσθέστε τα αυγά στα τελευταία 6 λεπτά του χρόνου μαγειρέματος. Στραγγίζετε και κρυώνετε. Όταν κρυώσουν τα αυγά, ξεφλουδίστε τα τσόφλια. Κόβετε τις πατάτες σε ομοιόμορφα μέτρια κομμάτια, τις βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ με την πάπρικα και τις ανακατεύετε. Ρίχνετε το λάδι σε ένα μαντεμένιο τηγάνι και το βάζετε στο φούρνο για 5 λεπτά να ζεσταθεί. Ρίξτε τις πατάτες στο λάδι και ψήστε τις για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες.
- Περίπου 5 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος ρίχνετε μέσα τα ρεβίθια ελαφρά να ζεσταθούν.
- Ρίξτε το μίγμα της πατάτας σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβετε τα αυγά στα τέσσερα και τα προσθέτετε στο μπολ το κρεμμύδι, το δυόσμο και τη ρόκα.
- Χτυπάτε τα υλικά για το dressing, περιχύνετε τη σαλάτα, ανακατεύετε ελαφρά και σερβίρετε.
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Τραγανές και νόστιμες πατάτες με σάλτσα
Νόστιμη και υγιεινή πατατοσαλάτα με μουστάρδα
Σούπα γλυκοπατάτας με κανέλα και καρύδια
Νόστιμη και υγιεινή πατατόπιτα
Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας
Υγιεινό κοτόπουλο ψητό με πατάτες
Υγιεινός χορτοφαγικός μουσακάς
Υγιεινό χταπόδι με πατατοσαλάτα
Χοιρινό με πατάτες και σπανάκι
Πατάτες ψητές με τυρί ογκρατέν
Τελικά πρέπει ή δεν πρέπει να καταναλώνουμε υδατάνθρακες;
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πατάτες
Σούπα με λαχανικά για όσους είναι άρρωστοι
Μοσχαρίσιο κότσι με πουρέ πατάτας
Οι καλύτερες πατάτες είναι Νάξου
Μην αποθηκεύετε τις πατάτες σε χαμηλές θερμοκρασίες
Σταματήστε να τρώτε προτηγανισμένες πατάτες
Ξινόχοντρος κρητικός με πατάτες
Τηγανητές πατάτες πολύ νόστιμες
Μια πολύ καλή δικαιολογία για να τρώμε τηγανητές πατάτες
Μπακαλιάρος ψητός με σκορδαλιά
Ταραμοσαλάτα με πατάτες και κρεμμύδια
Οι βιταμίνες που χάνονται από τις πατάτες κατά το μαγείρεμα
Απώλεια των βιταμινών στις πατάτες κατά την αποθήκευση
Αρνάκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές