Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚοινό κρυολόγημα στα μωρά

Κοινό κρυολόγημα στα μωρά

Χρήσιμες πληροφορίες για το κοινό κρυολόγημα στα μωρά

Ένα κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη της μύτης και του λαιμού του μωρού σας. Η ρινική συμφόρηση και η καταρροή είναι τα κύρια σημάδια του κρυολογήματος. Τα μωρά είναι ιδιαίτερα πιθανό να νοσήσουν από το κοινό κρυολόγημα, εν μέρει επειδή βρίσκονται συχνά κοντά σε μεγαλύτερα παιδιά. Επίσης, δεν έχουν ακόμη αναπτύξει ανοσία σε πολλές κοινές λοιμώξεις. Μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής, τα περισσότερα μωρά έχουν έξι έως οκτώ κρυολογήματα. Μπορεί να έχουν ακόμη περισσότερα αν βρίσκονται σε κέντρα παιδικής φροντίδας. Η θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα στα μωρά περιλαμβάνει την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους, όπως η παροχή υγρών, η διατήρηση της υγρασίας του αέρα και η βοήθεια τους να κρατούν ανοιχτές τις ρινικές τους οδούς. 

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΜΩΡΑ

Τα πρώτα σημεία του κοινού κρυολογήματος σε ένα μωρό είναι:

  • Συμφόρηση ή καταρροή
  • Ρινική έκκριση που μπορεί να είναι καθαρή στην αρχή αλλά μπορεί να πυκνώσει και να γίνει κίτρινη ή πράσινη

Άλλα σημεία και συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος σε ένα μωρό μπορεί να είναι:

  • Πυρετός
  • Φτάρνισμα
  • Βήχας
  • Μειωμένη όρεξη
  • Ευερεθιστότητα
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Πρόβλημα με το θηλασμό ή τη λήψη μπιμπερό λόγω ρινικής συμφόρησης

Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας θα χρειαστεί χρόνο για να ωριμάσει. Εάν το μωρό σας έχει κρυολόγημα χωρίς επιπλοκές, θα πρέπει να υποχωρήσει μέσα σε 10 έως 14 ημέρες. Τα περισσότερα κρυολογήματα είναι απλώς ενόχληση. Αλλά είναι σημαντικό να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τα σημεία και τα συμπτώματα του μωρού σας. Εάν τα συμπτώματα δε βελτιωθούν ή εάν επιδεινωθούν, είναι καιρός να μιλήσετε με το γιατρό σας. Εάν το μωρό σας είναι μικρότερο από 3 μηνών, καλέστε το γιατρό. Στα νεογέννητα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πιο σοβαρή ασθένεια, ειδικά εάν το μωρό σας έχει πυρετό.

Εάν το μωρό σας είναι 3 μηνών ή μεγαλύτερο, καλέστε το γιατρό εάν το μωρό σας:

  • Δεν βρέχει τόσες πάνες όπως συνήθως
  • Έχει θερμοκρασία υψηλότερη από 38 βαθμούς C
  • Φαίνεται να έχει πόνο στο αυτί ή είναι ασυνήθιστα ευερέθιστο
  • Έχει κόκκινα μάτια ή εμφανίζει κίτρινες ή πρασινωπές εκκρίσεις από τα μάτια
  • Έχει δυσκολία στην αναπνοή ή συριγμό
  • Έχει επίμονο βήχα
  • Έχει πυκνή, πράσινη ρινική έκκριση για αρκετές ημέρες
  • Έχει άλλα σημεία ή συμπτώματα που σας ανησυχούν, όπως ένα ασυνήθιστο ή ανησυχητικό κλάμα ή το να μην ξυπνάτε για να φάει

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν το μωρό σας:

  • Αρνείται να θηλάσει ή να δεχθεί υγρά
  • Βήχει αρκετά δυνατά ώστε να προκαλέσει εμετό ή αλλαγές στο χρώμα του δέρματος
  • Βήχει βλέννα με αιμορραγία
  • Δυσκολεύεται στην αναπνοή ή είναι μπλε γύρω από τα χείλη
  • Έχει ασυνήθιστα χαμηλή ενέργεια ή υπνηλία

ΑΙΤΙΑ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΜΩΡΑ

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια λοίμωξη της μύτης και του λαιμού (λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος) που μπορεί να προκληθεί από έναν από περισσότερους από 200 ιούς. Οι ρινοϊοί είναι οι πιο συνηθισμένοι. Ένας ιός του κρυολογήματος εισέρχεται στο σώμα του μωρού σας μέσω του στόματος, των ματιών ή της μύτης του. Μόλις μολυνθεί από έναν ιό, το μωρό σας γενικά αποκτά ανοσία σε αυτόν τον ιό. Επειδή όμως τόσοι πολλοί ιοί προκαλούν κρυολόγημα, το μωρό σας μπορεί να έχει πολλά κρυολογήματα το χρόνο και πολλά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Επίσης, ορισμένοι ιοί δεν παράγουν διαρκή ανοσία.

Το μωρό σας μπορεί να μολυνθεί από έναν ιό με:

  • Τον αέρα. Όταν κάποιος που είναι άρρωστος βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει, μπορεί να μεταδώσει απευθείας τον ιό στο μωρό σας.
  • Απευθείας επαφή. Κάποιος με κρυολόγημα που αγγίζει το χέρι του μωρού σας μπορεί να μεταδώσει τον ιό του κρυολογήματος στο μωρό σας, το οποίο μπορεί να μολυνθεί αφού αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του.
  • Μολυσμένες επιφάνειες. Ορισμένοι ιοί ζουν στις επιφάνειες για δύο ώρες ή περισσότερο. Το μωρό σας μπορεί να κολλήσει έναν ιό αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια, όπως ένα παιχνίδι.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΜΩΡΑ

Μερικοί παράγοντες θέτουν τα μωρά σε υψηλότερο κίνδυνο για ένα κοινό κρυολόγημα.

  • Ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μωρά, από τη φύση τους, κινδυνεύουν από κοινά κρυολογήματα, επειδή δεν έχουν ακόμη εκτεθεί ή δεν έχουν αναπτύξει αντοχή στους περισσότερους ιούς που τα προκαλούν.
  • Έκθεση σε άλλα παιδιά. Το να περνάτε χρόνο με άλλα παιδιά, που δεν πλένουν πάντα τα χέρια τους ή δεν καλύπτουν τον βήχα και το φτάρνισμά τους, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του μωρού σας να κρυώσει. Η έκθεση σε οποιονδήποτε έχει κρυολόγημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κρυολογήματος.
  • Εποχή της χρονιάς. Τα κρυολογήματα είναι πιο συνηθισμένα από το φθινόπωρο έως τα τέλη της άνοιξης, αλλά το μωρό σας μπορεί να κρυώσει ανά πάσα στιγμή.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΜΩΡΑ

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν μαζί με ένα κοινό κρυολόγημα:

  • Οξεία ωτίτιδα (μέση ωτίτιδα). Αυτή είναι η πιο συχνή επιπλοκή του κοινού κρυολογήματος. Οι μολύνσεις του αυτιού συμβαίνουν όταν βακτήρια ή ιοί εισέρχονται στο χώρο πίσω από το τύμπανο.
  • Συριγμός. Ένα κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει συριγμό, ακόμα κι αν το παιδί σας δεν έχει άσθμα. Εάν το παιδί σας έχει άσθμα, ένα κρυολόγημα μπορεί να το επιδεινώσει.
  • Οξεία ιγμορίτιδα. Ένα κοινό κρυολόγημα που δεν υποχωρεί μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση στα ιγμόρεια (ιγμορίτιδα).
  • Άλλες λοιμώξεις. Ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε άλλες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, της βρογχιολίτιδας και της οξείας λαρυγγίτιδας. Τέτοιες λοιμώξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται από γιατρό.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΜΩΡΑ

Δεν υπάρχει εμβόλιο για το κοινό κρυολόγημα. Η καλύτερη άμυνα ενάντια στο κοινό κρυολόγημα είναι οι προφυλάξεις της κοινής λογικής και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

  • Κρατήστε το μωρό σας μακριά από οποιονδήποτε είναι άρρωστο. Εάν έχετε νεογέννητο, μην επιτρέπετε επισκέψεις από κανέναν που είναι άρρωστος. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις δημόσιες συγκεντρώσεις με το νεογέννητό σας.
  • Πλύνετε τα χέρια σας πριν ταΐσετε ή αγγίξετε το μωρό σας. Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά και συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Διδάξτε στα μεγαλύτερα παιδιά σας τη σημασία του πλυσίματος των χεριών. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με άπλυτα χέρια.
  • Καθαρίζετε συχνά τα παιχνίδια και τις πιπίλες του μωρού σας. Καθαρίστε τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν κάποιος στην οικογένειά σας ή ο συμπαίκτης του μωρού σας έχει κρυώσει.
  • Διδάξτε σε όλους στο σπίτι να βήχουν ή να φτερνίζονται σε ένα χαρτομάντιλο. Πετάξτε αμέσως τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα και μετά πλύνετε καλά τα χέρια σας. Εάν δεν μπορείτε να φτάσετε εγκαίρως ένα χαρτομάντιλο, βήξτε ή φταρνιστείτε στον αγκώνα σας. Στη συνέχεια πλύνετε τα χέρια σας.
  • Ελέγξτε τις πολιτικές του παιδικού σας κέντρου. Αναζητήστε ένα περιβάλλον παιδικής φροντίδας με καλές πρακτικές υγιεινής και σαφείς πολιτικές σχετικά με τη διατήρηση άρρωστων παιδιών στο σπίτι.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΜΩΡΑ

Εάν το μωρό σας είναι μικρότερο από 3 μηνών, καλέστε το γιατρό του νωρίς στην ασθένεια. Στα νεογέννητα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πιο σοβαρή ασθένεια, ειδικά εάν το μωρό σας έχει πυρετό. Γενικά, δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε το γιατρό εάν το μεγαλύτερο μωρό σας έχει κοινό κρυολόγημα. Εάν έχετε απορίες ή εάν τα συμπτώματα του μωρού σας επιδεινωθούν ή δεν υποχωρούν, ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε το γιατρό. Ο γιατρός του μωρού σας μπορεί γενικά να διαγνώσει ένα κοινό κρυολόγημα από τα σημεία και τα συμπτώματα του μωρού σας. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι το μωρό σας έχει βακτηριακή λοίμωξη ή άλλη πάθηση, μπορεί να ζητήσει εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες αιτίες των συμπτωμάτων του μωρού σας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΜΩΡΑ

Δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις κρυολογήματος βελτιώνονται χωρίς θεραπεία, συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα έως 10 ημέρες, αλλά ο βήχας μπορεί να παραμείνει για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Τα αντιβιοτικά δεν δρουν ενάντια στους ιούς του κρυολογήματος. Προσπαθήστε να κάνετε το μωρό σας πιο άνετο με μέτρα όπως να φροντίζετε να πίνει αρκετά υγρά, να αναρροφά τη ρινική βλέννα και να διατηρεί τον αέρα υγρό. 

Φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό εάν ο πυρετός κάνει το παιδί σας να νιώθει άβολα. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα δεν σκοτώνουν τον ιό του κρυολογήματος. Ο πυρετός είναι μέρος της φυσικής απόκρισης του παιδιού σας στον ιό, επομένως μπορεί να σας βοηθήσει να επιτρέψετε στο παιδί σας να έχει χαμηλό πυρετό. Για τη θεραπεία του πυρετού ή του πόνου στα παιδιά, εξετάστε το ενδεχόμενο να μη δώσετε στο παιδί σας χημικά αντιπυρετικά και παυσίπονα. Προσπαθήστε να αποφύγετε την ακεταμινοφαίνη ή την ιβουπροφαίνη. Αυτές είναι ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις αντί της ασπιρίνης. Για παιδιά μικρότερα των 3 μηνών, μη δίνετε ακεταμινοφαίνη έως ότου το μωρό σας δει γιατρό. Μη δίνετε ιβουπροφαίνη σε παιδί μικρότερο των 6 μηνών ή σε παιδιά που κάνουν συνεχώς εμετό ή είναι αφυδατωμένα. Χρησιμοποιήστε αυτά τα φάρμακα για το συντομότερο χρονικό διάστημα. Εάν δώσετε στο παιδί σας ένα αναλγητικό, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες δοσολογίας. Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη σωστή δοσολογία για το μωρό σας. Τα παιδιά και οι έφηβοι που αναρρώνουν από ανεμοβλογιά ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουν ασπιρίνη. Αυτό συμβαίνει επειδή η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μια σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, σε τέτοια παιδιά.

Φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα

Τα φάρμακα για το βήχα και το κρυολόγημα δεν είναι ασφαλή για βρέφη και μικρά παιδιά. Τα φάρμακα για το βήχα και το κρυολόγημα δεν θεραπεύουν την υποκείμενη αιτία του κρυολογήματος ενός παιδιού και δεν θα το κάνουν να αναρρώσει νωρίτερα και μπορεί να είναι επικίνδυνα για το μωρό σας. Τα φάρμακα για το βήχα και το κρυολόγημα έχουν δυνητικά σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Μην χρησιμοποιείτε φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται, εκτός από πυρετό και αναλγητικά, για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος σε παιδιά κάτω των 6 ετών. Επίσης, σκεφτείτε να αποφύγετε τη χρήση αυτών των φαρμάκων για παιδιά κάτω των 12 ετών. Γενικά μη χρησιμοποιείτε χημικά φάρμακα σε μωρά.

Τρόπος ζωής και σπιτικές θεραπείες

Τις περισσότερες φορές, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα ενός μεγαλύτερου μωρού στο σπίτι.

Για να κάνετε το μωρό σας όσο πιο άνετο γίνεται, δοκιμάστε μερικές από αυτές τις προτάσεις:

  • Προσφέρετε άφθονα υγρά. Τα υγρά είναι σημαντικά για την αποφυγή αφυδάτωσης. Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη επιλογή. Ενθαρρύνετε το μωρό σας να παίρνει τη συνήθη ποσότητα υγρών. Δεν χρειάζονται επιπλέον υγρά. Εάν θηλάζετε το μωρό σας, συνεχίστε έτσι. Το μητρικό γάλα προσφέρει επιπλέον προστασία από τα μικρόβια που προκαλούν το κρυολόγημα.
  • Αναρροφήστε τη μύτη του μωρού σας. Διατηρήστε τις ρινικές οδούς του μωρού σας καθαρές με μια σύριγγα από καουτσούκ. Πιέστε τη σύριγγα του για να διώξετε τον αέρα. Στη συνέχεια, εισαγάγετε την άκρη του βολβού περίπου 6 έως 12 χιλιοστά στο ρουθούνι του μωρού σας, δείχνοντας προς το πίσω μέρος και το πλάι της μύτης. Απελευθερώστε τον βολβό, κρατώντας τον στη θέση του ενώ αναρροφά τη βλέννα από τη μύτη του μωρού σας. Αφαιρέστε τη σύριγγα από το ρουθούνι του μωρού σας και αδειάστε το περιεχόμενο σε ένα χαρτομάντιλο πιέζοντας γρήγορα τον βολβό κρατώντας το άκρο προς τα κάτω. Επαναλάβετε όσο συχνά χρειάζεται για κάθε ρουθούνι. Καθαρίστε τη σύριγγα του λαμπτήρα με σαπούνι και νερό.
  • Δοκιμάστε ρινικές σταγόνες φυσιολογικού ορού. Ο γιατρός του μωρού σας μπορεί να συστήσει ρινικές σταγόνες φυσιολογικού ορού για να υγράνουν τις ρινικές οδούς και να χαλαρώσουν την παχιά ρινική βλέννα. Αναζητήστε αυτές τις σταγόνες στο τοπικό σας φαρμακείο. Βάλτε ρινικές σταγόνες φυσιολογικού ορού, περιμένετε για ένα μικρό χρονικό διάστημα και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια συσκευή αναρρόφησης για να τραβήξετε βλέννα από κάθε ρουθούνι.
  • Εφυγράνετε τον αέρα. Η λειτουργία ενός εφυγραντήρα νερού στο δωμάτιο του μωρού σας μπορεί να μειώσει τη ρινική συμφόρηση. Αλλάζετε το νερό καθημερινά και ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τον καθαρισμό της μονάδας.

Τα καλύτερα προϊόντα για το κοινό κρυολόγημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για το κοινό κρυολόγημα

common cold 3

Διαβάστε, επίσης,

Αντιμετωπίστε τις λοιμώξεις των αυτιών

Χρήσιμες πληροφορίες για τη γρίπη

Βρογχιολίτιδα

Χρήσιμες πληροφορίες για την οξεία βρογχίτιδα

Κοινό κρυολόγημα

Ότι μπορείτε να κάνετε αν η μύτη σας είναι βουλωμένη

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τα αντιβιοτικά

Συνταγές από ροφήματα για όλες τις ασθένειες

Τα μικρόβια των φιλιών

Τα οφέλη όταν πίνετε νερό με λεμόνι

Χρήσιμες ιατρικές συμβουλές με ιτιά

Ισότονο διάλυμα θαλασσινού νερού

Χρήσιμες συνταγές με μηλόξυδο

Οι ιώσεις στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς

Οι παράγοντες κινδύνου για τις παροξύνσεις στη χρόνια βρογχίτιδα

Λοίμωξη από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες

Ο ψευδάργυρος θεραπεύει το κρυολόγημα

Bupleurum kakiskalae

Ιοί εναντίον καρκίνου

Κρυολογήσατε;

Ενδείξεις βελονισμού

Να πίνετε τσάι

Μην παίρνετε αντιπυρετικά αν έχετε πυρετό

Πάρτε το κρητικό ίαμα αν έχετε κρυολόγημα και γρίπη

Το καλοκαίρι η μύτη σας είναι βουλωμένη;

Το χρονικό ενός καλοκαιρινού κρυολογήματος

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣουφλέ λαχανικών
Επόμενο άρθροΕφηβική κατάθλιψη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ