Νόστιμη πουτίγκα καλαμποκιού
Πουτίγκα καλαμποκιού
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ: Το καλαμπόκι αποτελεί μια πλούσια πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Το καλαμπόκι παρέχει τις απαραίτητες θερμίδες για την καθημερινή και σωστή λειτουργία του μεταβολισμού, αλλά επιπλέον είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β, Ε καθώς και πολλών μεταλλικών στοιχείων. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες μας εξασφαλίζει εξαρχής το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην πρόληψη ασθενειών του πεπτικού όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες, καθώς και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο καλαμπόκι επίσης λειτουργούν ως αντικαρκινικοί παράγοντες και δρουν προληπτικά στη νόσο του Alzheimer. Τα οφέλη του καλαμποκιού για την υγεία είναι πολλαπλά και περιλαμβάνουν τον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη, την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, τη μείωση της υπέρτασης καθώς και διαφόρων ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα κατά τη γέννηση. Περισσότερα οφέλη για την υγεία μας προσφέρονται από την παρουσία πολλών ποιοτικών θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στο καλαμπόκι. Είναι πλούσιο σε φυτοχημικά, τα οποία παρέχουν προστασία από πολλές χρόνιες ασθένειες.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Πουτίγκα καλαμποκιού
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ
Για το ψωμί καλαμποκιού:
1 φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλιτζανιού βιολογικό κίτρινο καλαμποκάλευρο
1/2 φλιτζάνι τριμμένο βιολογικό τυρί πιπεράτο
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
2 μεγάλα βιολογικά αυγά
1 φλιτζάνι βιολογικό γάλα
3 κουταλιές της σούπας βιολογικό μέλι
1/4 φλιτζάνι βιολογικό βούτυρο, λιωμένο
Για την πουτίγκα:
1 κουταλιά της σούπας βιολογικό βούτυρο
1 φλιτζάνι βιολογικά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
3/4 φλιτζάνι τριμμένο βιολογικό τυρί πιπεράτο
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκος βιολογικός μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο βιολογικό δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο, φρέσκο βιολογικό θυμάρι
2 συν 1/4 φλιτζάνια παχύρρευστη βιολογική πλήρης κρέμα γάλακτος
4 μεγάλα βιολογικά αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνετε λοιπόν τον φούρνο στους 200ºC. Βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ταψί 20 εκατοστών. Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν πάουντερ, το τυρί και το αλάτι. Ανακατέψτε το γύρω-γύρω για να επικαλυφθεί το τυρί, ώστε να μην βυθιστεί όλο στον πάτο. Σε ένα άλλο μικρό μπολ ανακατεύετε τα αυγά, το γάλα και το μέλι και μετά προσθέτετε τα στεγνά υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο. Αδειάζετε στο έτοιμο ταψί και ψήνετε μέχρι να ροδίσει και η οδοντογλυφίδα που βάζετε στο κέντρο να βγαίνει καθαρή, περίπου 15-20 λεπτά.
- Μόλις κρυώσει το καλαμποκάλευρο, το κόβετε σε κομμάτια 2,5 εκατοστών. Χρειάζεστε μόνο περίπου 2 και 2/3 φλιτζάνια από το ψωμί καλαμποκιού για την πουτίγκα, οπότε μη διστάσετε να τσιμπήσετε το υπόλοιπο.
- Για να φτιάξετε την πουτίγκα προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC. Βάλτε τα κομμάτια του καλαμποκιού σε ένα βουτυρωμένο τετράγωνο πιάτο 20 εκατοστών σε μία στρώση. Αφήνετε στην άκρη.
- Ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και ψήνετε τα κρεμμύδια πολύ αργά, ανακατεύοντας μόνο μια στο τόσο ώστε να καραμελώσουν και μαγειρεύετε για περίπου 20 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά. Πασπαλίστε τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά και το τυρί πάνω από το καλαμποκάλευρο.
- Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύετε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι και μετά περιχύνετε στο καλαμποκάλευρο. Αφήστε το να καθίσει για περίπου 10 λεπτά για να απορροφήσει το ψωμί καλαμποκιού λίγο από τα υγρά.
- Ψήνετε μέχρι να ροδίσει, περίπου 40 λεπτά. Σερβίρετε ζεστό.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,