Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΚεφτεδάκια με λευκή σάλτσα

Κεφτεδάκια με λευκή σάλτσα

Νόστιμα κεφτεδάκια με λευκή σάλτσα 

Κεφτεδάκια με λευκή σάλτσα

ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΧΟΙΡΙΝΟ: Το χοιρινό περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να τα προσλάβει από τρόφιμα. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο, ιχνοστοιχεία ωφέλιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

ΣΤΑΦΙΔΕΣ: Οι σταφίδες περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες ενώ είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Από σελήνιο, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, (όπως βιταμίνη Β6, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη) αλλά και ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο.

ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ: Το μοσχοκάρυδο έχει αποδεδειγμένα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει παθογόνα βακτήρια του στομάχου, ενώ έχει και αντικαταθλιπτική δράση. Επιπλέον, το μοσχοκάρυδο συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης του αίματος και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Κεφτεδάκια με λευκή σάλτσα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ

Κεφτεδάκια:

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό βούτυρο

1/2 μεγάλο βιολογικό κρεμμύδι, τριμμένο χρησιμοποιώντας τις μεγάλες τρύπες ενός τρίφτη

1/4 φλιτζάνι βιολογικό γάλα

3 φέτες βιολογικό ψωμί, αφαιρούνται οι κρούστες, κομμένες σε κύβους (κάνει περίπου 2 φλιτζάνια)

1 μεγάλο βιολογικό αυγό

3/4 κιλά βιολογικός μοσχαρίσιος κιμάς

1/2 κιλό βιολογικός χοιρινός κιμάς

1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι 

1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο βιολογικό μοσχοκάρυδο

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο βιολογικό κάρδαμο

Σάλτσα:

3 κουταλιές της σούπας βιολογικό βούτυρο

3 κουταλιές της σούπας βιολογικό αλεύρι

2 φλιτζάνια βιολογικός ζωμός βοδινού

1/4 φλιτζάνι πηχτή βιολογική πλήρης κρέμα γάλακτος

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας βιολογική κόκκινη σταφίδα ή βιολογικά βατόμουρα, για γεύση, προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Μουλιάζετε το ψωμί στο γάλα και μετά το κόβετε: Βάζετε το ψωμί σε κύβους σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε με το γάλα. Αφήστε να καθίσει για 5 έως 10 λεπτά. Μόλις το ψωμί έχει ρουφήξει όλο το γάλα, το κόβετε με τα δόντια ενός πιρουνιού ή με το χέρι. Ψιλοκόψτε το εμποτισμένο με γάλα ψωμί σε ένα μπολ.
  2. Σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι: Λιώνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξτε το τριμμένο κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει διάφανο και να μαλακώσει, για 3 με 4 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει για ένα λεπτό.
  3. Φτιάχνετε το μείγμα για τα κεφτεδάκια: Ανακατέψτε τα κρυωμένα κρεμμύδια στο μείγμα του ψωμιού γάλακτος. Προσθέστε τα αυγά, το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το κάρδαμο. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να ανακατέψετε τα πάντα μαζί μέχρι να ενωθούν καλά. Αν έχετε επιπλέον χρόνο, κρυώστε στο ψυγείο το μείγμα για 20 περίπου λεπτά. Θα είναι πιο εύκολο να ζυμώσετε τα κεφτεδάκια. 
  4. Πλάθετε τα κεφτεδάκια: Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να σχηματίσετε το μείγμα σε κεφτεδάκια πλάτους περίπου 3 εκατοστών και τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο ή ένα ταψί με λαδόχαρτο. Αυτή η συνταγή πρέπει να κάνει περίπου 40 κεφτεδάκια.
  5. Ροδίζετε τα κεφτεδάκια από όλες τις πλευρές: Ζεσταίνετε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν το βούτυρο λιώσει και αφρίσει, αρχίστε να προσθέτετε λίγα λίγα τα κεφτεδάκια στο τηγάνι. Δουλεύοντας σε παρτίδες για να μην γεμίσει το τηγάνι, ροδίζετε σιγά σιγά τα κεφτεδάκια από όλες τις πλευρές. Χρησιμοποιήστε ξύλινη κουτάλα ή λαβίδα για να τα γυρίσετε. Χειριστείτε τους κεφτέδες απαλά για να μην σπάσουν καθώς τους γυρίζετε. Μόλις ροδίσουν οι κεφτέδες από όλες τις πλευρές και μόλις ψηθούν, τους αφαιρείτε από το τηγάνι σε ένα μπολ. Θα ζεστάνετε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα αργότερα.
  6. Φτιάξτε ένα ρου ή roux: Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​βούτυρο στο τηγάνι. Ζεσταίνετε το βούτυρο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες. Ανακατεύετε σιγά σιγά 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Συνεχίζετε το ανακάτεμα, αφήνοντας το μείγμα του αλευριού να μαγειρευτεί, για αρκετά λεπτά, μέχρι το ρου να πάρει το χρώμα του καφέ με κρέμα. 
  7. Προσθέστε ζωμό για να φτιάξετε τη σάλτσα: Όταν το ρου έχει ψηθεί σε μια υπέροχη απόχρωση του ανοιχτού καφέ, προσθέστε σιγά σιγά το ζωμό, ανακατεύοντας όπως κάνετε. Συνεχίστε να προσθέτετε το ζωμό αργά και συνεχίστε να ανακατεύετε. Τελικά η σάλτσα θα χαλαρώσει και θα γίνει μεταξένια.
  8. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος: Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε με την κρέμα γάλακτος και την κόκκινη σταφίδα ή τα βατόμουρα. Δοκιμάστε τα καρυκεύματα και προσθέστε περισσότερο αλάτι και πιπέρι για γεύση.
  9. Ζεσταίνουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα: Ξαναβάζετε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι με τη σάλτσα και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθούν για λίγα λεπτά. 
  10. Σερβίρετε ζεστό το ​​από το τηγάνι: Σερβίρετε πάνω από πουρέ πατάτας ή χυλοπίτες αυγών ή σκέτα ως ορεκτικό με λίγες φέτες λεμόνι.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

maxresdefault 69

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμα και υγιεινά κεφτεδάκια ψαριού

Υγιεινά και νόστιμα κεφτεδάκια στο φούρνο

Νόστιμη μακαρονάδα με κεφτεδάκια

Πικάντικη σούπα με κεφτεδάκια

Μοσχαρίσιος κιμάς με φασόλια

Μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας

Κεφτεδάκια με ταμάρι, τζίντζερ και μελιτζάνα

Υγιεινό στιφάδο με μοσχαράκι

Κεφτεδάκια ούζου

Πολύ νόστιμα κεφτεδάκια

Διατροφικά σκάνδαλα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΕξάρθρωση
Επόμενο άρθροΞηροστομία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιμορραγία από το αυτί

Αιμορραγία από το αυτί. Εάν το αυτί σας αρχίσει να αιμορραγεί, μπορεί να είναι ανησυχητικό. Εάν το αυτί σας αιμορραγεί, η αιμορραγία αυτή μπορεί να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ