Συνταγή για τέλεια σπιτικά νάτσος
Σπιτικά νάτσος
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
Για το μείγμα μπαχαρικών:
2 κουταλιές της σούπας σκόνη βιολογικού τσίλι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη βιολογικού σκόρδου
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη βιολογικού κρεμμυδιού
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο βιολογικό κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη βιολογική ρίγανη
1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μαύρο πιπέρι
Μία πρέζα βιολογικό πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
Για τα νάτσος:
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό ελαιόλαδο
1 κιλό βιολογικός μοσχαρίσιος κιμάς
2 φλιτζάνια βιολογικά φασόλια, σε κονσέρβα ή σπιτικά
1/4 φλιτζάνι νερό πηγής
1 μεγάλη σακούλα βιολογικά τσιπς τορτίγιας ή σπιτικά
2 φλιτζάνια βιολογικό τυρί τσένταρ, τριμμένο, συν περισσότερο για επικάλυψη
2 φλιτζάνια βιολογικό τυρί Colby Jack, τριμμένο, συν περισσότερο για επικάλυψη
1 φλιτζάνι βιολογική σάλτσα pico de gallo, αγορασμένο από το κατάστημα ή σπιτικό, συν περισσότερο για επικάλυψη
1/4 φλιτζάνι βιολογικός κόλιαντρος ψιλοκομμένος
1 βιολογική πιπεριά jalapeno τουρσί ή φρέσκια, κομμένη σε φέτες
Προαιρετικές επικαλύψεις:
Βιολογικό γκουακαμόλε
Σάλτσα τομάτας
Βιολογική πλήρης κρέμα γάλακτος
Μαύρες βιολογικές ελιές
Πράσινα βιολογικά κρεμμυδάκια σε φέτες
Τριμμένο βιολογικό μαρούλι
Καλαμπόκι βιολογικό
Ταμπάσκο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Φτιάξτε το μείγμα μπαχαρικών: Συνδυάστε όλα τα μπαχαρικά μαζί σε ένα μικρό μπολ.
- Φτιάχνετε την επικάλυψη από μοσχαρίσιο κρέας και φασόλια: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια-δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Προσθέστε τον κιμά στο τηγάνι και αλατοπιπερώστε τον με όλο το μείγμα μπαχαρικών. Καθώς το κρέας ψήνεται, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να σπάσετε το κρέας σε θρυμματισμένα κομμάτια. Μαγειρέψτε για περίπου 8 λεπτά μέχρι να ροδίσει το κρέας και στραγγίστε το λίπος χρησιμοποιώντας ένα τρυπητό. Επιστρέψτε το κρέας στο τηγάνι και προσθέστε τα φασόλια και το νερό. Ζεσταίνετε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ζεσταθούν τα φασόλια. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό και κρατήστε το μείγμα ζεστό όσο ετοιμάζετε τα πατατάκια.
- Φρυγανίστε τα πατατάκια: Σε μια πιατέλα ή λαμαρίνα 33χ45 εκατοστά που είναι κατάλληλη για φούρνο, τακτοποιήστε τα τσιπς τορτίγιας σε ένα μόνο στρώμα, επικαλύπτοντάς τα ελαφρά. Ψήστε τα πατατάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσετε να μυρίζετε το άρωμά τους.
- Συγκεντρώνετε και ψήνετε τα νάτσος: Βγάζετε προσεκτικά το ταψί από το φούρνο και ρίχνετε από πάνω το μισό από τα τριμμένα τυριά. Αφήστε τη θερμότητα από τα πατατάκια να λιώσει ελαφρώς το τυρί πριν προσθέσετε το μείγμα με το μοσχαρίσιο κρέας και τα φασόλια. Ρίξτε το υπόλοιπο τυρί πάνω από το βόειο κρέας και επιστρέψτε το ταψί στο φούρνο για 5 λεπτά ή μέχρι να λιώσει τελείως το τυρί.
- Γεμίστε τα νάτσος με το pico de gallo, τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο, τις φέτες jalapeno ή οποιοδήποτε από τα γαρνιτούρα που προτιμάτε. Σερβίρετε ζεστό.
Συνταγή για τη σάλτσα pico de gallo:
ΥΛΙΚΑ
680 γραμμάρια ώριμες βιολογικές ντομάτες, κομμένες σε κύβους
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
1/2 μεγάλο βιολογικό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 έως 2 βιολογικές πιπεριές τσίλι serrano ή jalapeno, κομμένες σε κύβους (αφαιρούνται οι σπόροι για πιο ήπια σάλτσα)
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βιολογικού κόλιανδρου
1 κουταλιά της σούπας χυμός βιολογικού λάιμ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αλατοπιπερώνετε τις ντομάτες με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατεύετε να ενωθούν. Μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ και αφήστε το να στραγγίξει για 20 έως 30 λεπτά. Πετάξτε το υγρό.
- Συνδυάστε τις στραγγισμένες ντομάτες με το κρεμμύδι, το τσίλι, το κόλιαντρο και το χυμό λάιμ. Ανακατεύετε να ενωθούν και αλατοπιπερώνετε κατά βούληση.
- Η σάλτσα Pico de gallo μπορεί να αποθηκευτεί έως και 3 ημέρες σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο.
Συνταγή για τραγανά σπιτικά τσιπς τορτίγιας:
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 72 ΤΣΙΠΣ
Περίπου 1 φλιτζάνι βιολογικό ελαιόλαδο ή βιολογικό φυστικέλαιο ή βιολογικό λάδι κανόλας
Βιολογικές τορτίγιες καλαμποκιού (κάθε τορτίγια θα κάνει 6 πατατάκια)
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι, για γεύση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τηγανητά τσιπς τορτίγιας: Στεγνώστε τις τορτίγιες. Τα τσιπς τορτίγιας θα τηγανιστούν καλύτερα αν πρώτα έχουν στεγνώσει λίγο. Είτε αφήστε τις ολόκληρες τις τορτίγιες έξω όλη τη νύχτα, εκτεθειμένες στον αέρα ώστε να μείνουν μπαγιάτικες την επόμενη μέρα, είτε στεγνώστε τις λίγο στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Για να τα στεγνώσετε στο φούρνο: απλώστε τα σε μία στρώση σε ένα ταψί και ψήστε στους 180°C για 5 λεπτά. Ή απλώστε τα σε μια στρώση (δουλεύοντας σε παρτίδες) σε μια χαρτοπετσέτα σε φούρνο μικροκυμάτων και ψήστε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για 20 έως 60 δευτερόλεπτα, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μικροκυμάτων σας και πόσες τορτίγιες στεγνώνετε. Δεν τα θέλετε τραγανά σε αυτό το σημείο, τόσο στεγνά όσο θα ήταν αν τα αφήνατε έξω όλη τη νύχτα.
- Κόβετε κάθε τορτίγια σε 6 τρίγωνες φέτες. Κόψτε τις τορτίγιες σε φέτες για να φτιάξετε σπιτικά τσιπς τορτίγιας. Ζεσταίνετε το λάδι στο τηγάνι: Ρίξτε λάδι σε ένα μεσαίο τηγάνι σε βάθος 1/8 έως 1/4 ίντσας. Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει ένα μικρό κομμάτι τορτίγιας, περίπου 350°F. Εάν ένα μικρό κομμάτι τορτίγιας ροδίσει πολύ γρήγορα, το λάδι είναι πολύ ζεστό. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά για να κρυώσει λίγο το λάδι πριν συνεχίσετε.
- Τηγανίζετε τα τσιπς τορτίγιας: Τοποθετήστε μια χαρτοπετσέτα σε ένα μεγάλο πιάτο και έχετε έτοιμες πολλές άλλες χαρτοπετσέτες. Τοποθετήστε μια χούφτα τρίγωνα τορτίγιας στο καυτό λάδι, σε μία στρώση. Χρησιμοποιήστε μεταλλικές λαβίδες, μια μεταλλική τρυπητή κουτάλα ή μακριά ξύλινα ξυλάκια για να μοιράσετε τα τρίγωνα της τορτίγιας. Βεβαιωθείτε ότι δεν αλληλεπικαλύπτονται και ότι όλες οι πλευρές έχουν επικαλυφθεί με λάδι. Τηγανίζετε για περίπου 2 λεπτά μέχρι τα πατατάκια να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά και να σφίξουν και να μην είναι πλέον εύκαμπτα.
- Μετακινήστε τα τσιπς σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας: Χρησιμοποιήστε τη λαβίδα, την τρυπητή κουτάλα ή τα ξύλινα ξυλάκια, αφαιρέστε τα τσιπς από το λάδι στο πιάτο με επένδυση από χαρτί κουζίνας. Πασπαλίζετε με αλάτι. Τοποθετήστε μια άλλη χαρτοπετσέτα πάνω από τα τσιπ για να είστε έτοιμοι για την επόμενη παρτίδα.(Σημειώστε ότι μόλις βάλετε τα τρίγωνα της τορτίγιας στο καυτό λάδι, επειδή δουλεύετε με τόσο μικρό όγκο λαδιού, η θερμοκρασία του λαδιού θα μειωθεί. Μπορείτε να το αντισταθμίσετε αυξάνοντας τη θερμότητα στο υψηλό. Τα τσιπς αρχίζουν να χρωματίζονται, μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό, έτσι ώστε το λάδι να μην υπερθερμαίνεται μεταξύ των παρτίδων.) Συνεχίστε να μαγειρεύετε τα πατατάκια, δουλεύοντας σε παρτίδες, τοποθετώντας τα φρεσκοτηγανισμένα τσιπς πάνω από μια νέα στρώση χαρτοπετσέτας κάθε φορά και πασπαλίζοντας με αλάτι. Όταν τα πατατάκια είναι όλα τηγανισμένα, βγάζετε το περιττό λάδι τους με μια φρέσκια χαρτοπετσέτα. Αυτά τα πατατάκια τρώγονται καλύτερα όταν είναι ζεστά και φρέσκα.
Τσιπς τορτίγιας στο φούρνο
Προθερμάνετε το φούρνο στους 350°F.
Κόβετε τις τορτίγιες σε φέτες
Απλώστε τις σφήνες τορτίγιας σε ένα ταψί σε μία μόνο στρώση.
Ψήστε τις σφήνες τορτίγιας για περίπου 6 λεπτά και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε λαβίδες για να αναποδογυρίσετε τις σφήνες.
Τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τα ψήνετε για άλλα 6 με 9 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να χρωματίζονται. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν.
Πασπαλίζετε με περισσότερο αλάτι για να σερβίρετε.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμο και υγιεινό γκουακαμόλε