Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΣούπα cheeseburger

Σούπα cheeseburger

Νόστιμη σούπα cheeseburger

Σούπα cheeseburger

ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ: Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι, ενώ αισθανόμαστε λιγότερη πείνα μέσα στην ημέρα.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΕΛΙΝΟ: Το σέλινο, όπως, συμβαίνει με όλα τα λαχανικά αποτελείται σε μεγάλο του ποσοστό από νερό, ενώ περιέχει και φυτικές ίνες. Πολύ σημαντικά συστατικά του σέλινου είναι τα φλαβονοειδή, συστατικά με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα συστατικά αυτά προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων η οποία προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Μερικά από αυτά είναι η απιγενίνη, η λουτεολίνη, το λιμονένιο, η καμπεφερόλη, το p-κουμαρικό οξύ. Τέλος στο σέλινο συναντάμε και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμίνης C. Το σέλινο είναι λιποδιαλυτικό.

ΚΑΡΟΤΑ: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντάς μας το υπερδιπλάσιο της ημερήσιας δόσης μας. Επιπλέον, μας προσφέρουν το 6% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C, το 2% της δόσης μας σε ασβέστιο, αλλά και σίδηρο. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο είναι αυτό που δίνει στα καρότα το πορτοκαλί τους χρώμα. Το β-καροτένιο απορροφάται από το έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Μπορείτε σε ορισμένες αγορές να βρείτε καρότα με διαφορετικά χρώματα—τα οποία προέρχονται από διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, ανθοκυανίνες στα μωβ καρότα και λυκοπένιο στα κόκκινα.

ΠΑΤΑΤΕΣ: Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται σε αρκετή ποσότητα σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και τις λαμβάνουμε από διάφορες τροφές. Μια επιπλέον σημαντική θρεπτική ιδιότητα της πατάτας είναι η περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και γενικότερα του γαστρεντερικού συστήματος. Οι βραστές πατάτες περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλουν και στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και του δέρματος. Είναι εξίσου πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και άρα, για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό, για την υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος. Επιπλέον, η πατάτα δεν περιέχει νάτριο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι πλούσια σε κάλιο, καθίσταται σημαντική στην πρόληψη της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο βελτιώνει, επίσης, τη μυϊκή και νευρική λειτουργία.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ: ∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µιας και έχει ήπια διουρητική δράση.

Σούπα cheeseburger

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ

1/2 κιλό βιολογικός μοσχαρίσιος κιμάς 

4 κουταλιές της σούπας βιολογικό βούτυρο, χωρισμένο

3/4 φλιτζανιού βιολογικό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3/4 φλιτζανιού βιολογικά καρότα τριμμένα

3/4 φλιτζανιού βιολογικό σέλινο κομμένο σε κύβους

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικός βασιλικός

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικός μαϊντανός

4 φλιτζάνια καθαρισμένες βιολογικές πατάτες σε κύβους

3 φλιτζάνια φρέσκος βιολογικός ζωμός κότας

1/4 φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 με 4 φλιτζάνια βιολογικό τυρί τσένταρ κομμένο σε κυβάκια

1-1/2 φλιτζάνια πλήρες βιολογικό γάλα

3/4 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/4 φλιτζάνι βιολογική πλήρης κρέμα γάλακτος

Βιολογικό μπέικον (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μαγειρέψτε και θρυμματίστε το βοδινό κρέας μέχρι να μην είναι πλέον ροζ, 6-8 λεπτά. Στραγγίζετε και αφήνετε στην άκρη.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα λιώνετε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, τον βασιλικό και το μαϊντανό μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 10 λεπτά.
  3. Προσθέστε τις πατάτες, τον κιμά και το ζωμό. Αφήνετε να πάρει μια βράση. Μειώστε τη θερμότητα. Σιγοβράζετε, σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, 10-12 λεπτά.
  4. Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό τηγάνι, λιώστε το υπόλοιπο βούτυρο. Προσθέστε το αλεύρι μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να αφρατέψει, 3-5 λεπτά. Προσθέστε το στη σούπα. Αφήνετε να πάρει μια βράση. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε για 2 λεπτά. Μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό.
  5. Προσθέστε το τυρί, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Μαγειρέψτε μέχρι να λιώσει το τυρί. Αφαιρέστε από τη φωτιά. Ανακατεύετε προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος.
  6. Μπορείτε να σερβίρετε με θρυμματισμένο μαγειρεμένο μπέικον.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

image 44

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμη και υγιεινή κολοκυθόσουπα με ψάρι

Νόστιμη και υγιεινή σούπα με πράσα

Σούπα γλυκοπατάτας με κανέλα και καρύδια

Πηχτή σούπα με φακές

Πικάντικη σούπα με κεφτεδάκια

Σούπα στρογγανόφ με μοσχαράκι

Νόστιμη και υγιεινή σούπα με κόκκινες πιπεριές 

Υγιεινή και νόστιμη κρεμμυδόσουπα

Υγιεινή σούπα με ντομάτα και βασιλικό 

Σούπα μινεστρόνε

Οι ουσίες που λαμβάνουμε από τις τροφές

Η μεσογειακή διατροφή ιδανική για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου

Κρεμμύδια μαρινάτα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κρεμμύδια

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;

Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

Κρεμμυδόσουπα

Η πιο νόστιμη σάλτσα καυτερής πιπεριάς

Τρόφιμα για υγιή νεφρά

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πιπεριά

Καυτερές πιπεριές και καψαϊκίνη

Νόστιμο κοτόπουλο με noodles

Σούπα μινεστρόνε

Σούπα τσίλι με κιμά και λαχανικά

Υγιεινή και νόστιμη σούπα με σαλιγκάρια

Νόστιμη και υγιεινή μανιταρόσουπα

Υγιεινή σούπα λαχανικών

Υγιεινά γιουβαρλάκια

Κοτόσουπα

Ψαρόσουπα

Κρεατόσουπα

Σούπα με λαχανικά και ρύζι

Σούπα με λαχανικά για όσους είναι άρρωστοι

Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο

Σούπα με αρακά και πράσο

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Καροτόσουπα βελουτέ

Κρύο αγγούρι με σούπα Wasabi

Σούπα για αδυνάτισμα

Αφροδισιακή σούπα

Τα πιο νόστιμα γιουβαρλάκια

Σούπα για τον καρκίνο

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Ρεβιθόσουπα

Ντοματόσουπα για τον προστάτη

Είναι υγιεινές οι έτοιμες σούπες;

Σούπα για να πάρετε σίδηρο

Σπαράγγια

Τραχανάς

Κρεμμυδόσουπα

Πολύ νόστιμη μανιταρόσουπα

Κοτόσουπα για το κρύωμα

Δίαιτα με σούπες

Σούπα με ξινόχοντρο

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Δίαιτα της φρουτόσουπας

Η δίαιτα της λαχανόσουπας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠνευμονία
Επόμενο άρθροΠαγωτό καραμέλα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών. Ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους ενός Ογκολόγου είναι η ενημέρωσή τους για την ασθένειά τους Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ