Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΑυγά Shakshuka με σκόρδο και φέτα

Αυγά Shakshuka με σκόρδο και φέτα

Νόστιμα αυγά Shakshuka με σκόρδο και φέτα

Αυγά Shakshuka με σκόρδο και φέτα

ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Οι πιπεριές έχουν αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε συχνά. Η κατανάλωση της πιπεριάς μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων, οφθαλμολογικών παθήσεων και γενικότερα, βελτιώνει την υγεία και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πιπεριές έχουν σημαντική θρεπτική αξία, γι’ αυτό αξίζει να τις καταναλώνουμε συχνά, καθώς εξασφαλίζουν στον οργανισμό μας υγεία και ευεξία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Η πιπεριά μπορεί να είναι γλυκιά ή καυτερή. Η πράσινη πιπεριά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και γενικότερα, των λοιμώξεων. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, βιταμίνη Κ, Α, C. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.

Αυγά Shakshuka με σκόρδο και φέτα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και περισσότερες για το ρόφημα

1 μέτριο βιολογικό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 μεγάλη βιολογική κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες

1 φρέσκια ​​μικρή βιολογική καυτερή πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες

3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες

1 κουταλιά της σούπας βιολογική πάστα χαρίσα ή πάστα Harissa (Καυτερή πάστα τσίλι)

1 1/2 κουταλιά της σούπας γλυκιά βιολογική καπνιστή πάπρικα

2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο βιολογικό κύμινο

1 κονσέρβα βιολογικές ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες, θρυμματισμένες

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

1 ματσάκι βιολογικός κόλιανδρος, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι βιολογικός μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1 φλιτζάνι βιολογική φέτα

6 βιολογικά αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το λάδι σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το τσίλι και απλώστε σε μια ομοιόμορφη στρώση. Μαγειρέψτε, για περίπου 6 με 8 λεπτά. Ανακατεύετε και επαναλαμβάνετε. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν πλήρως τα λαχανικά.
  2. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε ένα επιπλέον λεπτό. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και ανακατεύετε, μέχρι να μυρίσουν. Αμέσως προσθέτετε τις ντομάτες και ανακατεύετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσει και μαγειρεύετε για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση και προσθέτετε το μισό κόλιανδρο και τον μαϊντανό.
  3. Με ένα μεγάλο κουτάλι κάνετε μια λακκούβα για κάθε αυγό κοντά στην περίμετρο του τηγανιού. Σπάστε ένα αυγό απευθείας στη λακκούβα. Ρίξτε λίγη σάλτσα πάνω από τις άκρες του ασπράδι αβγού για να βυθιστεί μερικώς και να το κρατήσετε, αφήνοντας τον κρόκο εκτεθειμένο. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα 5 αυγά, δουλεύοντας γύρω από το τηγάνι καθώς προχωράτε. Αλατοπιπερώνετε τα αυγά.
  4. Προσθέτετε τη φέτα και σκεπάζετε. Χαμηλώστε τη φωτιά στη χαμηλότερη θερμοκρασία και μαγειρέψτε μέχρι τα ασπράδια των αυγών να σφίξουν ελάχιστα, οι κρόκοι να είναι ακόμα ρευστοί και το τυρί να λιώσει, για 5 έως 8 λεπτά. Πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο κόλιαντρο και μαϊντανό.
  5. Σερβίρετε αμέσως με ζεστό ψωμί και μια ποικιλία από ελιές και τουρσί λαχανικών.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

keema shakshuka 0382 3

Διαβάστε, επίσης,

Aυγά με σκόρδο ντομάτα και βασιλικό

Νόστιμη ομελέτα φούρνου με μοσχαρίσιο κιμά

Ζοχός

Εύκολη και νόστιμη ομελέτα με ντομάτες

Σαλάτα για πρωινό με φέτα και αυγά

Υγιεινό σπανάκι με αυγά και φέτα

Στραπατσάδα

Τα αυγά είναι κατάλληλα για υγιεινή διατροφή

Τα αυγά είναι καλή τροφή για τα παιδιά

Πρωινό για καρκινοπαθείς

Η αθώωση των αυγών

Να τρώτε ολόκληρα τα αυγά αν θέλετε να αυξήσετε το μυικό ιστό

Φτιάξτε μόνοι σας υαλουρονικό οξύ

Το καλό πρωινό είναι υγεία

Μια πολύ νόστιμη συνταγή με αυγά

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Τι πρέπει να τρώμε για πρωινό

Αυγά και ζεστό ζυμωτό ψωμί

Βάλτε τις πρωτεΐνες στο πρωινό σας

Η δίαιτα του αυγού

Τα αυγά

Πώς να ξεχωρίζετε τα φρέσκα βιολογικά αυγά

Φάτε όσα αυγά θέλετε

Αυγά με Στάκα

Ποια είναι πιο υγιεινά τα ωμά ή τα βραστά αυγά;

Τα αυγά βελτιώνουν και θεραπεύουν την άνοια

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ