Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025

Αχαλασία οισοφάγου

Χρήσιμες πληροφορίες για την αχαλασία οισοφάγου

Η αχαλασία οισοφάγου είναι μια σπάνια διαταραχή που δυσκολεύει τη διέλευση τροφής και υγρών από τον σωλήνα κατάποσης που συνδέει το στόμα και το στομάχι (οισοφάγος).

Η αχαλασία εμφανίζεται όταν τα νεύρα στον οισοφάγο καταστρέφονται. Ως αποτέλεσμα, ο οισοφάγος παραλύει και διαστέλλεται με την πάροδο του χρόνου και τελικά χάνει την ικανότητα να πιέζει την τροφή προς τα κάτω στο στομάχι. Στη συνέχεια, το φαγητό συλλέγεται στον οισοφάγο, μερικές φορές ζυμώνεται και ξεπλένεται ξανά στο στόμα, το οποίο μπορεί να έχει πικρή γεύση.

Μερικοί άνθρωποι την μπερδεύουν με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ). Ωστόσο, στην αχαλασία η τροφή προέρχεται από τον οισοφάγο, ενώ στη ΓΟΠΝ η ύλη προέρχεται από το στομάχι.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την αχαλασία. Μόλις παραλύσει ο οισοφάγος, ο μυς δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά σωστά. Αλλά τα συμπτώματα μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με ενδοσκόπηση, ελάχιστα επεμβατική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΧΑΛΑΣΙΑΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Τα συμπτώματα της αχαλασίας εμφανίζονται γενικά σταδιακά και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία κατάποσης (δυσφαγία), η οποία μπορεί να νιώθετε ότι το φαγητό ή το ποτό έχει κολλήσει στο λαιμό σας
  • Εισρόφηση τροφής ή σάλιου
  • Καούρα
  • Ρέψιμο
  • Πόνος στο στήθος που έρχεται και φεύγει
  • Βήχας τη νύχτα
  • Πνευμονία (από εισρόφηση τροφής στους πνεύμονες)
  • Απώλεια βάρους
  • Έμετος

ΑΙΤΙΑ ΑΧΑΛΑΣΙΑΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Η ακριβής αιτία της αχαλασίας είναι ελάχιστα κατανοητή. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι μπορεί να οφείλεται σε απώλεια νευρικών κυττάρων στον οισοφάγο. Υπάρχουν θεωρίες για το τι προκαλεί αυτό, αλλά υπάρχουν υποψίες για ιογενή λοίμωξη ή αυτοάνοσες αποκρίσεις. Πολύ σπάνια, η αχαλασία μπορεί να προκληθεί από κληρονομική γενετική διαταραχή ή λοίμωξη.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΧΑΛΑΣΙΑΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Η αχαλασία μπορεί να αγνοηθεί ή να διαγνωστεί λανθασμένα επειδή έχει συμπτώματα παρόμοια με άλλες πεπτικές διαταραχές.

Για να ελέγξετε για αχαλασία οισοφάγου, ο γιατρός σας είναι πιθανό να συστήσει:

  • Μανομετρία οισοφάγου. Αυτή η εξέταση μετρά τις ρυθμικές συσπάσεις των μυών στον οισοφάγο σας όταν καταπίνετε, το συντονισμό και τη δύναμη που ασκούν οι μυς του οισοφάγου και πόσο καλά χαλαρώνει ή ανοίγει ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας σας κατά τη διάρκεια μιας κατάποσης. Αυτή η εξέταση είναι η πιο χρήσιμη για τον προσδιορισμό του τύπου προβλήματος κινητικότητας που μπορεί να έχετε.
  • Ακτινογραφίες του ανώτερου πεπτικού σας συστήματος (βαριούχο γεύμα). Οι ακτινογραφίες λαμβάνονται αφού πιείτε ένα υγρό με κιμωλία που καλύπτει και γεμίζει την εσωτερική επένδυση του πεπτικού σας συστήματος. Η επίστρωση επιτρέπει στον γιατρό σας να δει το σχήμα του οισοφάγου, του στομάχου και του άνω εντέρου σας. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να καταπιείτε ένα χάπι βαρίου που μπορεί να βοηθήσει στην εμφάνιση απόφραξης του οισοφάγου.
  • Ανώτερη ενδοσκόπηση. Ο γιατρός σας εισάγει έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα εξοπλισμένο με φως και κάμερα (ενδοσκόπιο) στον λαιμό σας, για να εξετάσει το εσωτερικό του οισοφάγου και του στομάχου σας. Η ενδοσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό μιας μερικής απόφραξης του οισοφάγου εάν τα συμπτώματά σας ή τα αποτελέσματα μιας μελέτης με βάριο υποδεικνύουν αυτή την πιθανότητα. Η ενδοσκόπηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή δείγματος ιστού (βιοψία) που θα ελεγχθεί για επιπλοκές της παλινδρόμησης όπως ο οισοφάγος Barrett. 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΧΑΛΑΣΙΑΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Η θεραπεία αχαλασίας εστιάζει στη χαλάρωση ή το τέντωμα του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα έτσι ώστε η τροφή και το υγρό να μπορούν να μετακινούνται πιο εύκολα μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Η συγκεκριμένη θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία, την κατάσταση της υγείας σας και τη σοβαρότητα της αχαλασίας.

Μη χειρουργική θεραπεία αχαλασίας οισοφάγου

Οι μη χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Διαστολή οισοφάγου. Ένα μπαλόνι εισάγεται με ενδοσκόπηση στο κέντρο του οισοφαγικού σφιγκτήρα και φουσκώνεται για να μεγαλώσει το άνοιγμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί εάν ο οισοφαγικός σφιγκτήρας δεν παραμείνει ανοιχτός. Σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπεία με διαστολή με μπαλόνι χρειάζονται επαναλαμβανόμενη θεραπεία εντός πέντε ετών. Αυτή η διαδικασία απαιτεί καταστολή.
  • Botox (βοτουλινική τοξίνη τύπου Α). Αυτό το μυοχαλαρωτικό μπορεί να εγχυθεί απευθείας στον οισοφαγικό σφιγκτήρα με ενδοσκοπική βελόνα. Οι ενέσεις μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθούν και οι επαναλαμβανόμενες ενέσεις μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη χειρουργική επέμβαση αργότερα, εάν χρειαστεί. Το Botox συνιστάται γενικά μόνο για άτομα που δεν είναι καλοί υποψήφιοι για πνευματική διαστολή ή χειρουργική επέμβαση λόγω ηλικίας ή γενικής υγείας. Οι ενέσεις Botox συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από έξι μήνες. Μια ισχυρή βελτίωση από την ένεση Botox μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης της αχαλασίας.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μυοχαλαρωτικά όπως νιτρογλυκερίνη ή νιφεδιπίνη πριν από το φαγητό. Αυτά τα φάρμακα έχουν περιορισμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα και σοβαρές παρενέργειες. Τα φάρμακα γενικά λαμβάνονται υπόψη μόνο εάν δεν είστε υποψήφιος για διαστολή ή χειρουργική επέμβαση και το Botox δεν έχει βοηθήσει. Αυτός ο τύπος θεραπείας ενδείκνυται σπάνια.

Χειρουργική επέμβαση αχαλασίας οισοφάγου

Οι χειρουργικές επιλογές για τη θεραπεία της αχαλασίας περιλαμβάνουν:

  • Μυοτομή Heller. Ο χειρουργός κόβει τον μυ στο κάτω άκρο του οισοφαγικού σφιγκτήρα για να επιτρέψει στην τροφή να περάσει πιο εύκολα στο στομάχι. Η διαδικασία μπορεί να γίνει μη επεμβατικά (λαπαροσκοπική μυοτομή Heller). Μερικοί άνθρωποι που έχουν μυοτομή Heller μπορεί αργότερα να αναπτύξουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Για να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα με ΓΟΠΝ, μια διαδικασία γνωστή ως μερική θολοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με μια μυοτομή Heller. Στον θολοπλαστική, ο χειρουργός τυλίγει την κορυφή του στομάχου σας γύρω από τον κάτω οισοφάγο για να δημιουργήσει μια βαλβίδα κατά της παλινδρόμησης, αποτρέποντας την επιστροφή του οξέος (ΓΟΠΝ) στον οισοφάγο. Η θεμελίωση συνήθως γίνεται με ελάχιστα επεμβατική (λαπαροσκοπική) επέμβαση.
  • Στοματική ενδοσκοπική μυοτομή. Στη διαδικασία στοματικής ενδοσκοπικής μυοτομής, ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα ενδοσκόπιο που εισάγεται μέσω του στόματός σας και κάτω από το λαιμό σας για να δημιουργήσει μια τομή στην εσωτερική επένδυση του οισοφάγου σας. Στη συνέχεια, όπως σε μια μυοτομή Heller, ο χειρουργός κόβει τον μυ στο κάτω άκρο του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Η στοματική ενδοσκοπική μυοτομή μπορεί επίσης να συνδυαστεί ή να ακολουθηθεί από μεταγενέστερη θολοπλαστική για να βοηθήσει στην πρόληψη της ΓΟΠΝ. Μερικοί ασθενείς που έχουν κάνει στοματική ενδοσκοπική μυοτομήκαι αναπτύσσουν ΓΟΠΝ μετά τη διαδικασία αντιμετωπίζονται με καθημερινή από του στόματος φαρμακευτική αγωγή.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το πεπτικό σας σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το πεπτικό σας σύστημα

SAG Achalasia 191114 01

Διαβάστε, επίσης,

Δυσφαγία

Χρήσιμες πληροφορίες για τη Δυσφαγία

Χρήσιμες πληροφορίες για την οξεία δυσφαγία

Διαφραγματοκήλη

Αχαλασία Οισοφάγου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑλλεργία στο αυγό
Επόμενο άρθροΑυγά Shakshuka με σκόρδο και φέτα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θρακιώτικοι χοροί

Θρακιώτικοι χοροί. Οι Θρακιώτικοι χοροί είναι ξεχωριστοί με ιδιαίτερο ύφος, μελωδία και κίνηση και διαφέρουν από αυτούς της υπόλοιπης Ελλάδας Θρακιώτικοι χοροί Τα τρία τμήματα της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ