Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΜακαρονάδα με σκόρδο

Μακαρονάδα με σκόρδο

Print Friendly, PDF & Email

Ιταλική μακαρονάδα με σκόρδο

Νόστιμη ιταλική μακαρονάδα με σκόρδο

ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΝΤΟΜΑΤΕΣ: Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ περιέχουν, λυκοπένιο, αισκουλίνη Α, τοματιδίνη και χαλκοναρινγενίνη. Αυτές οι ουσίες έχουν αντιφλεφμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η ντομάτα να έχει τις αντικαρκινικές και ευεργετικές ιδιότητες υπέρ της καρδιάς! Επίσης, οι ντομάτες έχουν Βιταμίνες Α, Β6 και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και ποτάσιο. Το λυκοπένιο στις ντομάτες παίζει σημαντικό ρόλο και στην υγεία των οστών. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο όρισε δίαιτα 4 εβδομάδων, αφαιρώντας τις πηγές λυκοπένιου από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.  Αυτές εμφάνισαν σημαντικά σημάδια μείωσης στα μέταλλα των οστών. Σε επόμενο χρόνο οι ερευνητές θα ψάξουν αν τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου προκαλούν κακή αντιοξειδωτική άμυνα στα κύτταρα των οστών. Η Α-τοματίνη και το λυκοπένιο επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, λειτουργώντας αποτρεπτικά στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης. Μαγειρεμένες περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά, ενώ με την προσθήκη ελαιόλαδου, υπάρχει καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και  θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.

Ιταλική μακαρονάδα με σκόρδο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

4 μέτριες σκελίδες βιολογικό σκόρδο

1 μέτριο κόκκινο βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

900 γραμμάρια φρέσκες, ώριμες βιολογικές ντομάτες ή ένα κουτάκι ολόκληρες ντομάτες αποφλοιωμένες, συσκευασμένες σε χυμό ντομάτας

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη βιολογική ρίγανη

10 ολόκληρα φύλλα φρέσκου βιολογικού βασιλικού

1 κιλό βιολογικό σπαγγέτι (ή πένες ή ριγκατόνι)

Βιολογική παρμεζάνα ή βιολογικό πεκορίνο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τοποθετήστε το σκόρδο σε ένα ξύλο κοπής και σπάστε το με το πίσω μέρος ενός μαχαιριού. Ψιλοκόβετε το κόκκινο κρεμμύδι και το αφήνετε στην άκρη.
  2. Βάζετε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε αρκετό ελαιόλαδο για να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας. Όταν το λάδι είναι ζεστό, προσθέστε το σκόρδο και το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει ημιδιαφανές και ελαφρώς καφέ, περίπου 10 λεπτά.
  3. Ψιλοκόψτε τις ντομάτες και τις αφήνετε στην άκρη. Εάν χρησιμοποιείτε ντομάτες σε κονσέρβα, σπάστε τις με καθαρά χέρια σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέστε περίπου ¼ του φλιτζανιού νερό στην κονσέρβα, περιστρέψτε το και ρίξτε το πάνω από τις ντομάτες στο μπολ. Αλατοπιπερώνετε γενναιόδωρα τις ντομάτες με θαλασσινό αλάτι και προσθέτετε τη ρίγανη.
  4. Όταν ψηθούν το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτετε τις ντομάτες, σπάζοντας τες λίγο ακόμα με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κολλάει τίποτα στον πάτο του τηγανιού. Σκίζετε τα φύλλα βασιλικού και τα προσθέτετε στη σάλτσα. Η σάλτσα θα είναι έτοιμη σε περίπου 20-25 λεπτά για τις φρέσκες ντομάτες και λίγο περισσότερο για τις κονσέρβες.
  5. Όταν ψηθεί η σάλτσα ντομάτας, προσθέστε περίπου ⅓ του φλιτζανιού ελαιόλαδο και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να γίνει πλούσια. Σβήνετε τη φωτιά.
  6. Περάστε τη σάλτσα ντομάτας από ένα μύλο τροφίμων ή κάντε την πουρέ χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ. Επιστρέψτε στην κατσαρόλα, δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα.
  7. Όσο ψήνεται η σάλτσα, βάλτε μια μέτρια κατσαρόλα με νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά, με το καπάκι ανοιχτό. Προσθέστε αρκετό αλάτι στην κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέστε τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να γίνουν al dente τα ζυμαρικά. Στραγγίζετε τα ζυμαρικά και κρατάτε περίπου ¾ του φλιτζανιού νερό για τα ζυμαρικά.
  8. Όσο μαγειρεύονται τα ζυμαρικά, ρίξτε τη σάλτσα και αφήστε τα να σιγοβράσουν σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέστε τα ζεστά ζυμαρικά στο τηγάνι και ανακατέψτε απαλά. Προσθέστε λίγο από το νερό για να αραιώσει όσο χρειάζεται. 
  9. Σερβίρετε αμέσως με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε γενναιόδωρα τυρί παρμεζάνα ή πεκορίνο.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

c01bd637 d30e 4cdb afab 7f4cdc3ad7b2 retina large jpeg

Διαβάστε, επίσης,

Κανελόνια με κολοκύθα, σπανάκι και ρικότα

Νόστιμη μακαρονάδα με καρύδια και ρόδι

Νόστιμη μακαρονάδα με κεφτεδάκια

Καλοκαιρινή μακαρονάδα μπολονέζ

Νόστιμη και υγιεινή Pasta Primavera

Μακαρονάδα με σαρδέλες και μανιτάρια

Βόειο κρέας με μακαρόνια και σπανάκι

Υγιεινά μακαρόνια με κιμά

Μακαρόνια με σάλτσα κιμά μπολονέζ

Σπαγγέτι με σάλτσα μανιταριών 

Νόστιμα λιγκουίνι με σκόρδο και μανιτάρια

Ζυμαρικά με γαρίδες και κάπαρη

Σπαγγέτι με σάλτσα πέστο της Γένοβας

Σπαγγέτι με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί

Σπαγγέτι με θαλασσινά

Γαρίδες με μακαρόνια – emedi.gr

Τα πιο νόστιμα μακαρόνια

Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

Αστακομακαρονάδα

Κόκορας με μακαρόνια

Σπαγγέτι μαρινάρα

Σπαγγέτι Ναπολιτάνα Gourmet

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΜπάρες σοκολάτας
Επόμενο άρθροΜυοκαρδίτιδα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ