Αφράτο σπιτικό ψωμί με ζαχαρούχο γάλα
Σπιτικό ψωμί με ζαχαρούχο γάλα
ΨΩΜΙ: Πρόκειται είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεγονός που βοηθάει τόσο στην αύξηση του κορεσμού όσο και στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ακόμα, αποτελεί σημαντική πηγή υδατανθράκων, περιέχει πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη και η νιασίνη. Συχνό φαινόμενο αποτελεί και ο εμπλουτισμός των αλεύρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ψωμιού με ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες, γεγονός που κατατάσσει το ψωμί ως μια σημαντική πηγή ασβεστίου, σιδήρου, βιταμινών και μετάλλων.
ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Σπιτικό ψωμί με ζαχαρούχο γάλα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΦΡΑΤΖΟΛΕΣ
250 ml βιολογικό γάλα, ελαφρώς ζεσταμένο, συν 2 κουταλιές της σούπας επιπλέον
60 ml βιολογικό ζαχαρούχο γάλα
1 βιολογικό αυγό
2 κουταλιές της σούπας βιολογική ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές της σούπας βιολογική ξερή μαγιά
400 γραμμάρια βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
60 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο βιολογικού αυγού
Βιολογική μαρμελάδα της αρεσκείας σας, για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Για το γλασάρισμα:
1 κουταλιά της σούπας βιολογικό ζαχαρούχο γάλα
20 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο, λιωμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Συνδυάστε το ζεστό γάλα, το ζαχαρούχο γάλα, το αυγό, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάτε μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτετε το αλεύρι και το αλάτι. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη κουτάλα για να ανακατέψετε μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά.
- Γυρίστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια (η ζύμη θα είναι αρκετά κολλώδης) και ζυμώστε για 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Τοποθετήστε σε ένα μεγάλο, ελαφρώς λαδωμένο μπολ και σκεπάστε χαλαρά με μια καθαρή πετσέτα. Αφήστε στην άκρη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Λαδώνετε δύο ταψιά 9 x 19 εκ. Τρυπήστε τη ζύμη και χωρίστε στη μέση. Ανοίγετε τη μισή ζύμη σε ένα ορθογώνιο ταψί 16 x 40 εκ. Ξεκινώντας από το ένα κοντό άκρο, τυλίξτε σε ένα τακτοποιημένο κούτσουρο. Χαράσετε σε 8 ίσες φέτες εγκάρσια. Μεταφέρετε σε έτοιμο ταψί. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη και το άλλο ταψί. Σκεπάζετε χαλαρά με μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε στην άκρη για 40 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει ελαφρώς.
- Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C στόν αέρα.
- Συνδυάστε τον κρόκο του αυγού και το επιπλέον γάλα σε ένα μικρό μπολ. Αλείφετε τη ζύμη με το μείγμα γάλακτος. Ψήνετε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Αφήνετε στην άκρη, σε ταψιά, για 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς πριν τα μεταφέρετε σε σχάρα.
- Ενώνετε τα υλικά του γλάσου και περνάτε με πινέλο τις φρατζόλες. Σερβίρετε με μαρμελάδα, αν θέλετε.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Είναι υγιεινό το αλεύρι σιταριού;