Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΤάρτα με φέτα και σπανάκι

Τάρτα με φέτα και σπανάκι

Νόστιμη τάρτα με φέτα και σπανάκι

Τάρτα με φέτα και σπανάκι

ΣΠΑΝΑΚΙ: Θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές, καθώς, περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ, παράλληλα έχει λίγες θερμίδες, τρώγεται δε τόσο μαγειρεμένο, όσο και ωμό. Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των οστών, ενώ βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και  θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς, περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά, σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς, όμως, τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως, θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους. Αποτελούν, ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Το ελάχιστο νάτριο, τέλος, που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι. Από τις βιταμίνες, τα μανιτάρια παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, τα μανιτάρια, αποτελούν το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης το οποίο περιέχει βιταμίνη Β12. Σύμφωνα, με πρόσφατες μελέτες η κατανάλωση μανιταριών ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Αυξάνουν την παραγωγή IL-1 και 2, της ιντερφερόνης, μειώνουν την ανάπτυξη νεοπλασμάτων και παρουσιάζουν αναλγητικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Επιπλέον, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την ολική χοληστερόλη.

Τάρτα με φέτα και σπανάκι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ

Για τη ζύμη τάρτας:

75 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο, ελαφρώς μαλακωμένο

1 ¼ φλιτζάνι βιολογικό αλεύρι

½ κουταλάκι του γλυκού βιολογική καπνιστή πάπρικα

30 γραμμάρια ψιλοτριμμένη βιολογική παρμεζάνα

1 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

1 μικρό βιολογικό αυγό

2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό πηγής

Για τη γέμιση της τάρτας:

1⁄2 φλιτζάνι βιολογικό βούτυρο

1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο βιολογικό σκόρδο

1 βιολογικό κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο

350 γραμμάρια τριμμένο κοφτερό τυρί βιολογικό τσένταρ, χωρισμένο

1 φλιτζάνι βιολογικό γάλα

4 βιολογικά αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο βιολογικό μαύρο πιπέρι

300 γραμμάρια ψιλοκομμένο βιολογικό σπανάκι, αποψυγμένο και στυμμένο στεγνό

170 γραμμάρια βιολογική φέτα με ξερό βιολογικό βασιλικό και βιολογική ντομάτα, θρυμματισμένη

120 γραμμάρια βιολογικά μανιτάρια σε φέτες, στραγγισμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη ζύμη τάρτας: Σε ένα μεγάλο μπολ, τρίψτε το βούτυρο στο μείγμα του αλευριού μέχρι να μοιάζει με μια λεπτή, ψιλή υφή. Ανακατεύετε μέσα το τριμμένο τυρί, την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το αυγό και το νερό. Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος αλευριού και ρίχνετε μέσα το αυγό. Ανακατεύετε μαζί για να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Εάν χρησιμοποιείτε επεξεργαστή τροφίμων, βάλτε τα υγρά συστατικά στο στεγνό μείγμα μέχρι να ενωθεί η ζύμη. Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα δίσκου, τυλίγετε με μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μία ώρα. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και δύο εβδομάδες. Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, ζεσταίνετε το φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα για να μαλακώσει λίγο. Ανοίγετε τη ζύμη σε έναν ελαφρά αλευρωμένο πάγκο. Πάρτε τη μεταλλική φόρμα τάρτας και ψεκάστε την ελαφρά με μαγειρικό σπρέι ή αλείψτε τη με λίγο λάδι. Απλώστε τη ζύμη ώστε να καλύψει τη διάμετρο της φόρμας για τάρτα συν αρκετή για να καλύψει τα πλαϊνά. Περάστε προσεκτικά τη ζύμη πάνω από τη φόρμα για τάρτα και πιέστε απαλά τη ζύμη μέσα σε αυτήν χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε τις άκρες. Επιστρέψτε τη φόρμα με την τάρτα στην κατάψυξη μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση. 
  2. Για τη γέμιση της τάρτας: Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Σε μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο βούτυρο, για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά. Ανακατεύετε τα 170 γραμμάρια τσένταρ, τη φέτα, τα μανιτάρια και το σπανάκι. Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε το μείγμα στη τάρτα. Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίξτε πάνω από το μείγμα σπανακιού, ανοίγοντας τρύπες για να αφήσετε το μείγμα των αυγών να διαρρεύσει. Ψήνετε για 15 λεπτά. Συμπληρώστε με τα υπόλοιπα γραμμάρια τσένταρ, συνεχίστε το ψήσιμο για 40 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι που τοποθετείτε στο κέντρο να βγαίνει καθαρό.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

IMG 0874

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμη και υγιεινή τάρτα πουτανέσκα

Νόστιμα πιτάκια με σπανάκι και τρία τυριά

Νόστιμα και υγιεινά μαραθοπιτάκια

Νόστιμα μίνι πιτάκια με κιμά

Νόστιμη και υγιεινή στριφτή πρασόπιτα με ελιές

Νόστιμη κοτόπιτα με πράσο

Νόστιμη κοτόπιτα με πράσο

Η νόστιμη πίτα του βοσκού

Τάρτα με μαραθόριζες και γραβιέρα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΜυοκαρδίτιδα
Επόμενο άρθροΣπιτικό ψωμί με ζαχαρούχο γάλα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών. Ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους ενός Ογκολόγου είναι η ενημέρωσή τους για την ασθένειά τους Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ