Νόστιμος τραχανάς με μανιτάρια και χοιρινό
Τραχανάς με μανιτάρια και χοιρινό
ΤΡΑΧΑΝΑΣ: Ο τραχανάς είναι είδος ζυμαρικού και υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός, διαιτητικός, παχυντικός και νηστίσιμος και φτιαγμένος από πολλά διαφορετικά υλικά. Τα βασικά υλικά του τραχανά είναι το γάλα, το αυγό ή το γιαούρτι και το αλεύρι. Σε μερικές περιοχές της χώρας μας χρησιμοποιούν σιτάρι ή και σιμιγδάλι. Στην κλασική του συνταγή, που υπάρχει από την αρχαιότητα, ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Βράζεται σκέτος ή με ντομάτα και συνοδεύεται συχνά με τυρί φέτα ή τριμμένη μυζήθρα. Ο τραχανάς είναι ένα ελληνικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία, λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, περιέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Η παρουσία του γάλακτος στην παρασκευή του τραχανά αυξάνει την ποσότητα πρωτεΐνης και ασβεστίου.
ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Βοηθούν στην επούλωση των πληγών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, καθώς, είναι πλούσιο σε βιταµίνη C. Έχουν αντικαρκινική δράση. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η κουερσετίνη και κατ’ επέκταση το κρεμμύδι, όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά που την περιέχουν συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των ωοθηκών, του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
ΠΡΑΣΟ: Ένα μεγάλο πράσο περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, μία βιταμίνη που μας βοηθάει στην όραση και στην καλή λειτουργία των βλεννογόνων μας (πχ στόμα), αλλά και στην υγεία του δέρματός μας. Το πράσο ως ένα πράσινο λαχανικό περιέχει βιταμίνη Κ. Καταναλώνοντας ένα ολόκληρο πράσο, που αντιστοιχεί περίπου σε 1 φλιτζάνι κομμένο ωμό, λαμβάνουμε τη μισή ποσότητα σε βιταμίνη Κ που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα μας. Η βιταμίνη Κ, μην ξεχνάμε ότι είναι μία βιταμίνη που συμβάλει στην καλή λειτουργία και την πήξη του αίματος. Πέρα από τις 2 αυτές βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης φυτικής προέλευσης σίδηρο, μαγγάνιο, και σημαντική ποσότητα μαγνησίου.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς, περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά, σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς, όμως, τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως, θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους. Αποτελούν, ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Το ελάχιστο νάτριο, τέλος, που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι. Από τις βιταμίνες, τα μανιτάρια παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, τα μανιτάρια, αποτελούν το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης το οποίο περιέχει βιταμίνη Β12. Σύμφωνα, με πρόσφατες μελέτες η κατανάλωση μανιταριών ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Αυξάνουν την παραγωγή IL-1 και 2, της ιντερφερόνης, μειώνουν την ανάπτυξη νεοπλασμάτων και παρουσιάζουν αναλγητικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Επιπλέον, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την ολική χοληστερόλη.
Τραχανάς με μανιτάρια και χοιρινό
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
200 γραμμάρια βιολογικός τραχανάς
1200 ml νερό πηγής
300 γραμμάρια βιολογικά μανιτάρια φρέσκα (agaricus – καφέ)
50 gr βιολογικό λευκό ξηρό κρασί
20 γραμμάρια βιολογικά αποξηραμένα μανιτάρια
70 γραμμάρια βιολογικό βούτυρο
60 γραμμάρια βιολογική λούντζα (φιλέτο χοιρινό)
1 βιολογικό πράσο
2 σκελίδες βιολογικό σκόρδο
1 βιολογικό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
Βιολογικό μαύρο πιπέρι για γεύση
Βιολογική κεφαλογραβιέρα για τρίψιμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβετε σε φέτες το πράσο και τα μανιτάρια. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Κόβετε το χοιρινό κρέας (λούντζα) σε μικρά κομμάτια.
- Βάλτε το κρασί σε ένα μπολ και μουλιάστε μέσα τα αποξηραμένα μανιτάρια.
- Σε μια μέτρια βαριά κατσαρόλα προσθέτετε νερό και αφήνετε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία.
- Προσθέστε τον τραχανά και βράστε για 12 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας).
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο μέχρι να λιώσει, προσθέτετε τα μανιτάρια, τα λαχανικά και το χοιρινό κρέας. Ανακατεύετε συνεχώς.
- Προσθέστε πιπέρι και αλάτι. Ρίχνετε το κρασί και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί τελείως.
- Μόλις είναι έτοιμος ο τραχανάς, μαζεύετε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και ανακατεύετε.
- Περιχύνετε με τυρί και σερβίρετε σε ένα μπολ σούπας.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμη κρεμωδής κοτόσουπα με πιπεριές
Νόστιμη και υγιεινή σούπα με πράσα
Σούπα γλυκοπατάτας με κανέλα και καρύδια
Υγιεινή σούπα με ντομάτα και βασιλικό
Χρήσιμες πληροφορίες για τα δημητριακά και τα όσπρια
Η μεσογειακή διατροφή ιδανική για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου
Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα