Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΛαζάνια με κοτόπουλο και αγκινάρες

Λαζάνια με κοτόπουλο και αγκινάρες

Print Friendly, PDF & Email

Νόστιμα κρεμώδη λαζάνια με κοτόπουλο και αγκινάρες

Λαζάνια με κοτόπουλο και αγκινάρες

ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βασικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν και «καύσιμα» του εγκεφάλου. Δεν είναι, μάλιστα, σπάνιο το φαινόμενο, άτομα που κάνουν αυστηρές δίαιτες να παρουσιάζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό μας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ταυτόχρονα, έχει λιγότερα «κακά» λιπαρά (γνωστά και ως κορεσμένα) και χοληστερόλη σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού κόστους αγοράς του αποτελεί μια οικονομική επιλογή που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λίπος, με αποτέλεσμα το στήθος να αποτελεί περισσότερο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το μπούτι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

ΑΓΚΙΝΑΡΑ: Περιέχει κυναρίνη, σκυλομοζίδια, ινουλίνη, κυναροπηκτίνη, ταραξαστερόλη, φαινολικά οξέα και πτητικό έλαιο. Επιπλέον, ως τροφή η αγκινάρα θεωρείται πολύτιμη γιατί περιέχει άφθονο νερό, πρωτεΐνες, πολλούς υδατάνθρακες και ελάχιστα λιπαρά οξέα, ενώ είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και διάφορων βιταμινών (Α, Β1, Β2, C). Η αγκινάρα είναι επίσης εξαιρετική πηγή σε μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο και κάλιο. Μαγειρεύεται το άνθος, αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, τρώγεται και ωμή με λεμόνι. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των διαταραχών των νεφρών και του συκωτιού και για την αρτηριοσκλήρυνση. Έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την έκκριση χολής, υποβοηθώντας την ατελή πέψη και την τόνωση του οργανισμού σε περιπτώσεις ανεπαρκούς λειτουργίας του συκωτιού. Μέσω κλινικών ερευνών, έχει αποδειχθεί πως η κυναρίνη που περιέχει, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επίσης, μέσα από ιατρικά πειράματα έχει αποδειχθεί ότι το αφέψημα της ρίζας και των φύλων της αγκινάρας έχει ευεργετική επίδραση σε άτομα με υπακτικές παθήσεις (ίκτερο, κίρρωση, χολοκυστίτιδα, λιθίαση κλπ.). Λόγω των πολλών υδατανθράκων που περιέχει θεωρείται άριστη τροφή για διαβητικούς. Η αγκινάρα περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά όπως είναι το β – καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η κουερσετίνη, η κυναρίνη, η ρουτίνη η λουτεολίνη κ.ά. τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο, την καρδιά, τη δυσλειτουργία του συκωτιού, την υψηλή χοληστερίνη και τον διαβήτη τύπου 2. Τέλος, περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.

ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.

ΣΚΟΡΔΟ:  Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ: Ο βασιλικός έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και δυνητικές για χρήση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο βασιλικός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ύπαρξη συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων και  θρόμβων στα ποντίκια. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται στην Ινδία, ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη. Ο βασιλικός, καθώς και άλλα αρωματικά φυτά, όπως, ο μάραθος και το εστραγκόν, περιέχουν εστραγόλη.

Λαζάνια με κοτόπουλο και αγκινάρες

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12 ΑΤΟΜΑ

2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα μαγειρεμένα βιολογικά στήθη κοτόπουλου

1 κονσέρβα βιολογικές καρδιές αγκινάρας (400 γραμμάρια), στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

1 κιλό τριμμένο βιολογικό τυρί μοτσαρέλα, χωρισμένο

½ φλιτζάνι τυρί τριμμένη βιολογική παρμεζάνα

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένες βιολογικές λιαστές ντομάτες στραγγισμένες με λάδι

2 πακέτα βιολογικό τυρί κρέμα, μαλακωμένο

1 φλιτζάνι βιολογικό γάλα

½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη βιολογικού σκόρδου

¼ φλιτζάνι φρέσκος βιολογικός βασιλικός, ψιλοκομμένος και χωρισμένος

12 βιολογικά λαζάνια μαγειρεμένα

ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

βιολογικό μαύρο πιπέρι

βιολογικά λαχανικά της αρεσκείας στον ατμό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Θερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
  2. Συνδυάστε το κοτόπουλο, τις αγκινάρες, 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα, την παρμεζάνα και τις ντομάτες και αλατοπιπερώνετε. Χτυπάτε με το μίξερ το τυρί κρέμα, το γάλα και το σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι μέχρι να αναμειχθούν καλά. Ανακατεύετε 2 κουταλιές της σούπας βασιλικό. Ανακατεύετε το μισό με το μείγμα του κοτόπουλου.
  3. Απλώστε το μισό μείγμα του υπόλοιπου τυριού κρέμα στον πάτο του ταψιού 23χ33 εκατοστών. Σκεπάζετε με 3 λαζάνια και το 1/3 από το μείγμα κοτόπουλου. Επαναλάβετε δύο φορές τις στρώσεις με τα λαζάνια και το μείγμα κοτόπουλου. Συμπληρώστε με τα υπόλοιπα λαζάνια, το μείγμα τυριών κρέμας και τη μοτσαρέλα.
  4. Ψήστε για 25 λεπτά. ή μέχρι να θερμανθεί. Πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο βασιλικό. Αφήστε να σταθεί 5 λεπτά πριν κόψετε για να σερβίρετε. 
  5. Σερβίρετε με το αγαπημένο σας λαχανικό στον ατμό. 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Chicken Lasagna Green Chile Cheese 1

Διαβάστε, επίσης,

Κανελόνια με κολοκύθα, σπανάκι και ρικότα

Ζυμαρικά με λαχανικά στο φούρνο

Νόστιμες παπαρδέλες με μανιτάρια

Υγιεινά και σπιτικά λαζάνια με σπανάκι και κολοκύθα

Λαζάνια στο φούρνο με ντομάτες

Υγιεινά και νόστιμα λαζάνια με κολοκύθα

Λαζάνια με μελιτζάνες

Οι χρυσοί κανόνες για μια καλή μακαρονάδα

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ