Νόστιμες γλυκοπατάτες με καπνιστό γκούντα και πιπεριές στο φούρνο
Γλυκοπατάτες με καπνιστό γκούντα και πιπεριές στο φούρνο
ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ: Πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε βήτα καροτίνη. Οι γλυκοπατάτες προκαλούν μείωση κατά 32% του κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα, σε άτομα που καταναλώνουν, τακτικά, ποικιλία τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών στο αίμα έχουν τη μικρότερη πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου. Απορροφώνται ευκολότερα όταν μαγειρευτούν. Οι γλυκοπατάτες τρώγονται βραστές, ψητές ή γίνονται πουρές. Είναι ιδανικές ως συνοδευτικό σε κρεατικά και ψάρια, ενώ ταιριάζουν σε σούπες και μαγειρευτά φαγητά. Μπαίνουν σε πίτες, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην υγιεινή ζαχαροπλαστική. Μην ξεφλουδίσετε την γλυκοπατάτα αν θέλετε να διατηρήσετε την υψηλή θρεπτική της αξία, αλλά και τις φυτικές της ίνες.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Οι πιπεριές έχουν αξιοσημείωτες ευεργετικές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις καταναλώνουμε συχνά. Η κατανάλωση της πιπεριάς μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων, οφθαλμολογικών παθήσεων και γενικότερα, βελτιώνει την υγεία και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι πιπεριές έχουν σημαντική θρεπτική αξία, γι’ αυτό αξίζει να τις καταναλώνουμε συχνά, καθώς εξασφαλίζουν στον οργανισμό μας υγεία και ευεξία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Η πιπεριά μπορεί να είναι γλυκιά ή καυτερή. Η πράσινη πιπεριά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και γενικότερα, των λοιμώξεων. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, κάλιο, φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, βιταμίνη Κ, Α, C. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.
Γλυκοπατάτες με καπνιστό γκούντα και πιπεριές στο φούρνο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
1 μεγάλη βιολογική γλυκοπατάτα
2 φλιτζάνια βιολογικό γάλα, πλήρες
3 κουταλιές της σούπας βιολογική καστανή ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό πιπέρι καγιέν
3/4 φλιτζάνι βιολογικό κίτρινο καλαμποκάλευρο
4 κουταλιές της σούπας βιολογικό ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
3 μεγάλα βιολογικά αυγά χωρισμένα
1/2 φλιτζάνι βιολογική πλήρης κρέμα γάλακτος
2/3 φλιτζανιού τριμμένο βιολογικό καπνιστό τυρί γκούντα
2/3 φλιτζάνι ψητές, καθαρισμένες, κομμένες σε κύβους βιολογικές πιπεριές Poblano
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ψήνετε τη γλυκοπατάτα σε ένα ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 1 ώρα, μέχρι να τρυπηθεί εύκολα με ένα μαχαίρι. Βγάζετε από το φούρνο, κρυώνετε και ξεφλουδίζετε. Το πολτοποείτε σε επεξεργαστή τροφίμων. Θα πρέπει να είναι περίπου 1 1/2 φλιτζάνι.
- Βουτυρώνετε γενναιόδωρα ένα ταψί 2 λίτρων με ίσιες πλευρές ή στρογγυλό. Τοποθετήστε μια σχάρα στο κέντρο του φούρνου και προθερμάνετε στους 190°C. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το καγιέν μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες γύρω από τις άκρες. Χτυπάτε το καλαμποκάλευρο και μαγειρεύετε για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει το μείγμα και να καλύψει μια λεπτή μεμβράνη τον πάτο του τηγανιού. Αφαιρέστε το παχύρρευστο μείγμα από τη φωτιά και ανακατεύετε το βούτυρο μια κουταλιά της σούπας. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί τους κρόκους αυγών και την παχύρρευστη κρέμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως οι κρόκοι και η κρέμα να γίνει ένα ομοιόμορφο απαλό κίτρινο.
- Στον κάδο του μίξερ σας, χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να σχηματίσουν μαλακές κορυφές. Μόλις κρυώσει το μείγμα καλαμποκάλευρου για τουλάχιστον 5 λεπτά, χτυπήστε το 1/3 του στους κρόκους των αυγών και την κρέμα. Συνεχίστε με το υπόλοιπο μείγμα καλαμποκάλευρου για να δημιουργήσετε ένα κουρκούτι που μπορεί να χυθεί.
- Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ανακατέψτε το τριμμένο τυρί, τον πουρέ γλυκοπατάτας και τις πιπεριές. Τέλος, προσθέστε τα μισά από τα χτυπημένα ασπράδια. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα ασπράδια. Ρίξτε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί και ψήστε για 35 έως 40 λεπτά.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Νόστιμο και υγιεινό σουφλέ λαχανικών στο φούρνο
Νόστιμη και υγιεινή πατατοσαλάτα με ρεβίθια
Τραγανές και νόστιμες πατάτες με σάλτσα
Σούπα γλυκοπατάτας με κανέλα και καρύδια
Νόστιμη και υγιεινή πατατόπιτα
Κοτόπουλο με κρέμα γλυκοπατάτας