Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιατροφήΚέικ με τζίντζερ

Κέικ με τζίντζερ

Print Friendly, PDF & Email

Σπιτικό πικάντικο κέικ με τζίντζερ

Πικάντικο κέικ με τζίντζερ

ΤΖΙΝΤΖΕΡ: Έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Επίσης, βοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Επιπλέον, έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων και είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

ΑΥΓΑ: Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα. Όχι μόνο τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, αλλά περιέχουν, επίσης, 11 βιταμίνες και μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλουν πολύτιμα στις καθημερινές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σε ένα αυγό βρίσκεται στο ασπράδι, ενώ ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

ΚΑΝΕΛΑ: Η κανέλα καταπολεμά τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, καθώς είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες. Η δράση της κανέλας απέναντι στις μολύνσεις του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τις καταπολεμά και επιδιορθώνει τον ιστό. Οι φλεγμονές ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στον οργανισμό όταν είναι χρόνιες αλλά και εδώ η κανέλα βοηθά χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Η καρδιοπάθεια, θεραπεύεται με την κανέλα. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ένα γραμμάριο κανέλας την ημέρα έχει αποδειχθεί πως έχει ευεργετικές ιδιότητες καθώς μειώνει τη χοληστερίνη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ η HDL αυξάνεται. Η κανέλα ρίχνει την πίεση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η κανέλα μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη επιτρέποντας στην ορμόνη να κάνει τη δουλειά της και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου. Μειώνει τη γλυκόζη μετά από κάθε γεύμα σε συνδυασμό με ένζυμα που βοηθούν στη χώνεψη, τα οποία μειώνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων. Στη συνέχεια, η κανέλα δρα στα κύτταρα ως μιμητής της ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την βελτιωμένη πρόσληψη γλυκόζης από τα κύτταρα παρόλο που δρα πολύ πιο αργά από την ίδια την ινσουλίνη. Οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες χαρακτηρίζονται από προοδευτική απώλεια της δομής ή της λειτουργίας των κυττάρων. Οι δύο πιο χαρακτηριστικές από αυτές είναι το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Δυο στοιχεία που έχουν βρεθεί στην κανέλα φαίνεται πως εμποδίζουν την ανάπτυξη της πρωτεΐνης Τ που ευθύνεται για το Αλτσχάιμερ. Σε πάρκινσον, η κανέλα, βοηθά στην προστασία νευρώνων και στη λειτουργία της κίνησης. Η κανέλα φρενάρει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και των αιμοφόρων αγγείων στους όγκους, προκαλώντας καταστροφή των κυττάρων αυτών. Η κανέλα μπορεί να ενεργοποιήσει αντιοξειδωτικά ένζυμα και να εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Η κινναμική αλδεϋδη, το βασικότερο συστατικό της κανέλας μπορεί να καταπολεμήσει διάφορα είδη μολύνσεων. Το έλαιο κανέλας μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις του αναπνευστικού, να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα ενώ έχει αποδειχθεί πως η κανέλα φροντίζει την στοματική υγιεινή και μας χαρίζει δροσερή αναπνοή. Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από ιό HIV.

ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ: Το μοσχοκάρυδο έχει αποδεδειγμένα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει παθογόνα βακτήρια του στομάχου, ενώ έχει και αντικαταθλιπτική δράση. Επιπλέον, το μοσχοκάρυδο συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης του αίματος και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Πικάντικο κέικ με τζίντζερ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 ΚΕΙΚ

3/4 φλιτζανιού βιολογική καστανή ζάχαρη, συσκευασμένη

1/4 φλιτζάνι βιολογική μελάσα

1/2 φλιτζάνι σιρόπι βιολογικό τζίντζερ, αγορασμένο ή σπιτικό

8 κουταλιές της σούπας ανάλατο βιολογικό βούτυρο, λιωμένο

1/4 φλιτζάνι βιολογικό ελαιόλαδο

2 μεγάλα βιολογικά αυγά

2 1/2 φλιτζάνια βιολογικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/4 κουταλάκι του γλυκού βιολογική μαγειρική σόδα

1 κουταλιά της σούπας βιολογικό τζίντζερ

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική κανέλα

1/2 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μοσχοκάρυδο

3/4 κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

2/3 φλιτζάνι κρυσταλλωμένο βιολογικό τζίντζερ, ψιλοκομμένο, προαιρετικά

1 φλιτζάνι βραστό νερό πηγής

Αν θέλετε σερβίρετε με βιολογική σαντιγί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψί 23χ33 εκατοστά.
  2. Για να φτιάξετε το κέικ: Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύετε τη μαύρη ζάχαρη, τη μελάσα, το σιρόπι, το λιωμένο βούτυρο, το λάδι και τα αυγά, χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το αλεύρι, τη σόδα, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το κρυσταλλωμένο τζίντζερ. Προσεκτικά και αργά ανακατεύετε με το νερό.
  3. Ξύστε τις πλευρές και τον πάτο του μπολ και ανακατέψτε οποιοδήποτε από τα κολλώδη υπολείμματα που έχουν μαζευτεί εκεί. Ρίξτε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί.
  4. Για να ψήσετε το κέικ: Ψήστε το κέικ για 30 έως 40 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και, όσο είναι ακόμα ζεστό, αλείφετε με επιπλέον σιρόπι τζίντζερ αν θέλετε. 
  5. Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς, στη συνέχεια καλύψτε και φυλάξτε το σε θερμοκρασία δωματίου για έως και τρεις ημέρες. Παγώστε για μεγαλύτερη αποθήκευση. Ξεπαγώστε το κατεψυγμένο κέικ σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα ή στο φούρνο για μερικά λεπτά, εάν θέλετε, πριν το σερβίρετε.
  6. Για να φτιάξετε το σιρόπι: Η παρακάτω συνταγή φτιάχνει περίπου 4 φλιτζάνια σιρόπι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βράστε τα παρακάτω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά: 4 φλιτζάνια φρέσκο ​​τζίντζερ, χωρίς τη φλούδα, κομμένο σε φέτες πάχους 0,50 εκατοστά, 3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη, 3 1/2 φλιτζάνια νερό. Σιγοβράστε το μείγμα για 45 λεπτά έως 1 ώρα,  το σιρόπι πρέπει να έχει σύσταση ελαφρώς πιο αραιή από τη μελάσα. Η χαμηλότερη θερμοκρασία θα σας δώσει ένα πιο αραιό σιρόπι, ένα που ανακατεύεται εύκολα σε ποτά. Η υψηλότερη θερμοκρασία θα δώσει κάτι πιο παχύρρευστο, περισσότερο σαν σιρόπι καλαμποκιού. Αφαιρέστε το τηγάνι και στραγγίστε προσεκτικά το σιρόπι σε ένα δοχείο. Φυλάσσετε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση. 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

by Savvi Diet

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά προϊόντα

Joy of Cooking Fresh Ginger Cake 800x800

Διαβάστε, επίσης,

Νόστιμη τάρτα γάλακτος

Νόστιμες σπιτικές μπάρες σοκολάτας

Επιδόρπιο με παγωτό καραμέλα

Καρυδόπιτα

Υγιεινό κέικ καρύδας με γιαούρτι

Υγιεινό κέικ λεμονιού

Σπιτικό παγωτό με μάνγκο

Νόστιμο και υγιεινό κέικ καρότου

Είναι υγιεινό γλυκό τα ξεροτήγανα;

Μήπως έχετε λιγούρες;

Φράουλα creme fraiche

Παγωτό για να χάσετε βάρος

Τα καλύτερα παγωτά

Σορμπέ φρούτων

Τα ιδανικά σνακ για όταν έχετε λιγούρα

Διατηρήστε τη σιλουέτα σας το καλοκαίρι

www.emedi.gr

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΑταξία Friedreich
Επόμενο άρθροΝόσος Hartnup
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών. Το νευρίνωμα Morton είναι μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ