Πρωτοπαθής χολική χολαγγειίτιδα ή πρωτοπαθής χολική κίρρωση
Πρωτοπαθής χολική χολαγγειίτιδα είναι η ίνωση του ήπατος, λόγω απόφραξης ή λοίμωξης των μεγάλων έξω- ή ενδοηπατικών χοληφόρων οδών.
Τα χαρακτηριστικά της νόσου περιλαμβάνουν ίκτερο, κοιλιακό άλγος, στεατόρροια και διόγκωση του ήπατος και του σπλήνα. Η πρωτοπαθής χολική χολαγγειίτιδα, που παλαιότερα ονομαζόταν πρωτοπαθής χολική κίρρωση, είναι μια χρόνια ασθένεια στην οποία οι χοληφόροι πόροι στο ήπαρ σας καταστρέφονται αργά.
Η χολή είναι ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι σας. Βοηθά στην πέψη και σας βοηθά να απορροφήσετε ορισμένες βιταμίνες. Βοηθά επίσης το σώμα σας να απαλλαγεί από τη χοληστερόλη, τις τοξίνες και τα φθαρμένα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Η χρόνια φλεγμονή στο ήπαρ μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του χοληδόχου πόρου, μη αναστρέψιμες ουλές του ηπατικού ιστού, κίρρωση και τελικά, ηπατική ανεπάρκεια.
Αν και επηρεάζει και τα δύο φύλα, η πρωτοπαθής χολαγγειίτιδα των χοληφόρων προσβάλλει κυρίως γυναίκες. Θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας επιτίθεται κατά λάθος σε υγιή κύτταρα και ιστούς. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων πυροδοτεί την ασθένεια. Συνήθως αναπτύσσεται αργά. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει θεραπεία για την πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων, αλλά η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει τη βλάβη του ήπατος, ειδικά εάν η θεραπεία ξεκινήσει νωρίς.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΧΟΛΙΚΗΣ ΧΟΛΑΓΓΕΙΙΤΙΔΑΣ
Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων δεν έχουν εμφανή συμπτώματα όταν διαγνωστούν. Η νόσος μπορεί να διαγνωστεί όταν γίνονται αιματολογικές εξετάσεις για άλλους λόγους, όπως εξετάσεις ρουτίνας. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται τελικά μέσα στα επόμενα 5 έως 20 χρόνια. Όσοι έχουν συμπτώματα κατά τη διάγνωση έχουν συνήθως χειρότερη έκβαση.
Τα συχνά πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Κούραση
- Φαγούρα στο δέρμα
Μεταγενέστερα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ξηρά μάτια και στόμα
- Πόνος στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα
- Οίδημα της σπλήνας
- Πόνος οστών, μυών ή αρθρώσεων
- Πρησμένα πόδια και αστραγάλους
- Συσσώρευση υγρού στην κοιλιά λόγω ηπατικής ανεπάρκειας, ασκίτης
- Λιπαρές εναποθέσεις στο δέρμα γύρω από τα μάτια, τα βλέφαρα ή στις πτυχές των παλάμες, τα πέλματα, τους αγκώνες ή τα γόνατα
- Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών
- Μελάγχρωση του δέρματος που δε σχετίζεται με την έκθεση στον ήλιο, υπερμελάγχρωση
- Αδύναμα και εύθραυστα οστά, οστεοπόρωση, που μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα
- Υψηλή χοληστερόλη
- Διάρροια, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει λιπαρά κόπρανα, στεατόρροια
- Υπολειτουργικός θυρεοειδής, υποθυρεοειδισμός
- Απώλεια βάρους
ΑΙΤΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΧΟΛΙΚΗΣ ΧΟΛΑΓΓΕΙΙΤΙΔΑΣ
- Αυτοάνοσα
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί την πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων. Πολλοί ειδικοί το θεωρούν αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο το σώμα στρέφεται ενάντια στα ίδια του τα κύτταρα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η αυτοάνοση απόκριση μπορεί να πυροδοτηθεί από περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες. Η φλεγμονή του ήπατος που παρατηρείται στην πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων ξεκινά όταν ορισμένοι τύποι λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται Τ-λεμφοκύτταρα αρχίζουν να συγκεντρώνονται στο ήπαρ. Κανονικά, αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ανιχνεύουν και βοηθούν στην άμυνα ενάντια σε μικρόβια, όπως βακτήρια και ιούς. Αλλά στην πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων, καταστρέφουν κατά λάθος τα υγιή κύτταρα που επενδύουν τους μικρούς χοληφόρους πόρους στο ήπαρ. Η φλεγμονή στους μικρότερους πόρους εξαπλώνεται και τελικά βλάπτει άλλα κύτταρα στο ήπαρ. Καθώς τα κύτταρα πεθαίνουν, αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση. Η κίρρωση είναι ουλή στον ηπατικό ιστό που δυσκολεύει τη σωστή λειτουργία του ήπατος.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΧΟΛΙΚΗΣ ΧΟΛΑΓΓΕΙΙΤΙΔΑΣ
Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρωτοπαθούς χολαγγειίτιδας των χοληφόρων:
- Φύλο. Τα περισσότερα άτομα με πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων είναι γυναίκες.
- Ηλικία. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα ηλικίας 30 έως 60 ετών.
- Γενετική. Είναι πιο πιθανό να πάθετε την πάθηση εάν έχετε ένα μέλος της οικογένειας που την έχει ή την είχε.
- Γεωγραφική κατανομή. Είναι πιο συχνή σε άτομα βορειοευρωπαϊκής καταγωγής, αλλά η πρωτοπαθής χολαγγειίτιδα των χοληφόρων επηρεάζει όλες τις φυλές. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι γενετικοί παράγοντες σε συνδυασμό με ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες πυροδοτούν την πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων.
Αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Λοιμώξεις, όπως ουρολοίμωξη
- Κάπνισμα
- Τοξικά
- Χημικά
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΧΟΛΙΚΗΣ ΧΟΛΑΓΓΕΙΙΤΙΔΑΣ
Καθώς η ηπατική βλάβη επιδεινώνεται, η πρωτοπαθής χολαγγειίτιδα των χοληφόρων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:
- Ηπατικές ουλές. Η κίρρωση δυσκολεύει τη λειτουργία του ήπατος και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια. Υποδεικνύει το μεταγενέστερο στάδιο της πρωτοπαθούς χολικής χολαγγειίτιδας. Τα άτομα με πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα και κίρρωση των χοληφόρων έχουν κακή πρόγνωση και υψηλότερο κίνδυνο για άλλες επιπλοκές.
- Διευρυμένες φλέβες. Όταν η ροή του αίματος μέσω της πυλαίας φλέβας επιβραδύνεται ή εμποδίζεται, το αίμα μπορεί να επανέλθει σε άλλες φλέβες – συνήθως σε αυτές στο στομάχι και τον οισοφάγο σας. Η αυξημένη πίεση μπορεί να προκαλέσει το άνοιγμα των λεπτών φλεβών και την αιμορραγία. Η αιμορραγία στο άνω μέρος του στομάχου ή του οισοφάγου είναι μια απειλητική για τη ζωή έκτακτη ανάγκη που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
- Αυξημένη πίεση στην πυλαία φλέβα. Το αίμα από το έντερο, τη σπλήνα και το πάγκρεας εισέρχεται στο συκώτι σας μέσω ενός μεγάλου αιμοφόρου αγγείου που ονομάζεται πυλαία φλέβα. Όταν ο ουλώδης ιστός από κίρρωση εμποδίζει την κανονική ροή του αίματος μέσω του ήπατος, το αίμα επανέρχεται πίσω. Αυτό προκαλεί αυξημένη πίεση μέσα στη φλέβα. Επίσης, επειδή το αίμα δεν ρέει κανονικά μέσω του συκωτιού σας, τα φάρμακα και άλλες τοξίνες δε φιλτράρονται σωστά από την κυκλοφορία του αίματός σας.
- Διόγκωση σπλήνα. Ο σπλήνας σας μπορεί να διογκωθεί με λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια, επειδή το σώμα σας δε φιλτράρει πλέον τις τοξίνες από την κυκλοφορία του αίματος όπως θα έπρεπε.
- Λίθοι στη χολή και πέτρες του χοληδόχου πόρου. Εάν η χολή δε μπορεί να ρέει μέσα από τους χοληφόρους πόρους, μπορεί να σκληρύνει σε πέτρες, προκαλώντας πόνο και μόλυνση.
- Καρκίνος στο συκώτι. Οι ουλές του ήπατος αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος. Εάν έχετε ουλές στο ήπαρ, θα χρειαστείτε τακτικό έλεγχο για τον καρκίνο.
- Αδύναμα οστά. Τα άτομα με πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων έχουν αυξημένο κίνδυνο για αδύναμα, εύθραυστα οστά που μπορεί να σπάσουν πιο εύκολα.
- Ελλείψεις βιταμινών. Η έλλειψη χολής επηρεάζει την ικανότητα του πεπτικού σας συστήματος να απορροφά λίπη και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, A, D, E και K. Εξαιτίας αυτού, ορισμένα άτομα με προχωρημένη πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα αυτών των βιταμινών. Αυτές οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νυχτερινής τύφλωσης και των αιμορραγικών διαταραχών.
- Υψηλή χοληστερόλη. Έως και το 80% των ατόμων με πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων έχουν υψηλή χοληστερόλη.
- Μειωμένη νοητική λειτουργία. Μερικά άτομα με προχωρημένη πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα και κίρρωση των χοληφόρων έχουν αλλαγές προσωπικότητας και προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
- Αυξημένος κίνδυνος άλλης ασθένειας. Η πρωτοπαθής χολαγγειίτιδα των χοληφόρων σχετίζεται με διαταραχές του μεταβολισμού ή του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων του θυρεοειδούς, σκληροδερμίας, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ξηροφθαλμίας και ξηροστομίας.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΧΟΛΙΚΗΣ ΧΟΛΑΓΓΕΙΙΤΙΔΑΣ
Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για το ιστορικό υγείας σας και το ιστορικό υγείας της οικογένειάς σας και θα κάνει μια φυσική εξέταση.
Οι ακόλουθες εξετάσεις και διαδικασίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της πρωτοπαθούς χολικής χολαγγειίτιδας.
Εξετάσεις αίματος:
- Ηπατικές εξετάσεις. Αυτές οι εξετάσεις αίματος ελέγχουν τα επίπεδα των ενζύμων που μπορεί να σηματοδοτούν ηπατική νόσο και τραυματισμό του χοληδόχου πόρου.
- Δοκιμές αντισωμάτων για σημεία αυτοάνοσης νόσου. Μπορούν να γίνουν εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των αντιμιτοχονδριακών αντισωμάτων. Αυτές οι ουσίες σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζονται σε άτομα χωρίς τη νόσο, ακόμη και αν έχουν άλλες ηπατικές διαταραχές. Επομένως, ένα θετικό τεστ AMA θεωρείται πολύ αξιόπιστο σημείο της νόσου. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός ατόμων με πρωτοπαθή χολική κίρρωση δεν έχουν AMA θετικά.
- Τεστ χοληστερίνης. Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων έχουν ακραίες αυξήσεις στα λίπη του αίματος, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου της ολικής χοληστερόλης. Μπορεί να μη χρειάζονται απεικονιστικές εξετάσεις. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσουν τον γιατρό σας να επιβεβαιώσει μια διάγνωση ή να αποκλείσει άλλες καταστάσεις με παρόμοια σημεία και συμπτώματα.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις που εξετάζουν το ήπαρ και τους χοληφόρους πόρους μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Υπέρηχος. Ο υπέρηχος χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για να παράγει εικόνες δομών μέσα στο σώμα σας.
- FibroScan ή ελαστογραφία ήπατος. Χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή παρόμοιο με υπερήχους, αυτή η εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει ουλές στο ήπαρ.
- Μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία. Αυτή η ειδική εξέταση μαγνητικής τομογραφίας (MRI) δημιουργεί λεπτομερείς εικόνες των οργάνων και των χοληφόρων αγωγών σας.
- Ελαστογραφία μαγνητικού συντονισμού. Η μαγνητική τομογραφία συνδυάζεται με ηχητικά κύματα για τη δημιουργία ενός οπτικού χάρτη των εσωτερικών οργάνων. Το τεστ χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της σκλήρυνσης του ήπατος που μπορεί να είναι σημάδι κίρρωσης.
- Εάν η διάγνωση εξακολουθεί να είναι αβέβαιη, ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει βιοψία ήπατος. Ένα μικρό δείγμα ηπατικού ιστού αφαιρείται μέσω μιας μικρής τομής χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα. Εξετάζεται εργαστηριακά, είτε για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση είτε για να προσδιοριστεί η έκταση (στάδιο) της νόσου. (καλύτερα να μη γίνεται)
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΧΟΛΙΚΗΣ ΧΟΛΑΓΓΕΙΙΤΙΔΑΣ
Δεν υπάρχει θεραπεία για την πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων, αλλά υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που βοηθούν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και στην πρόληψη των επιπλοκών.
Οι επιλογές περιλαμβάνουν:
- Ουρσοδεοξυχολικό οξύ. Αυτό το φάρμακο, χρησιμοποιείται συνήθως πρώτα. Βοηθά στη μετακίνηση της χολής μέσω του ήπατός σας. Το ουρσοδεοξυχολικό οξύδεν θεραπεύει την πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων, αλλά φαίνεται να βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και να μειώνει τις ηπατικές ουλές. Είναι λιγότερο πιθανό να βοηθήσει με τον κνησμό και την κούραση. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, απώλεια μαλλιών και διάρροια.
- Ομπετιχολικό οξύ. Το 2016, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε αυτό το φάρμακο για την πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων. Μελέτες δείχνουν ότι όταν χορηγείται μόνο του ή σε συνδυασμό με ουρσοδιόλη για 12 μήνες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας και στην επιβράδυνση της ηπατικής ίνωσης. Ωστόσο, η χρήση του είναι συχνά περιορισμένη γιατί μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κνησμό.
- Φιμπράτες. Όμως, όταν λαμβάνονται με ουρσοδεοξυχολικό οξύ, μειώνουν τη φλεγμονή του ήπατος και τον κνησμό σε μερικούς ανθρώπους.
- Βουδεσονίδη. Όταν συνδυάζεται με ουρσοδεοξυχολικό οξύ, το κορτικοστεροειδές βουδεσονίδη μπορεί να είναι δυνητικό όφελος για την πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων. Ωστόσο, αυτό το φάρμακο σχετίζεται με παρενέργειες που σχετίζονται με στεροειδή για άτομα με πιο προχωρημένη νόσο.
- Μεταμόσχευση ήπατος. Όταν τα φάρμακα δεν ελέγχουν πλέον την πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων και το ήπαρ αρχίζει να αποτυγχάνει, μια μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της ζωής. Μια μεταμόσχευση ήπατος αντικαθιστά το άρρωστο ήπαρ σας με ένα υγιές από δότη. Η μεταμόσχευση ήπατος σχετίζεται με πολύ καλά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για άτομα με πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων. Ωστόσο, μερικές φορές η ασθένεια επανέρχεται αρκετά χρόνια αργότερα στο μεταμοσχευμένο ήπαρ.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΧΟΛΙΚΗΣ ΧΟΛΑΓΓΕΙΙΤΙΔΑΣ
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπείες για τον έλεγχο των σημείων και των συμπτωμάτων της πρωτοπαθούς χολαγγειίτιδας των χοληφόρων και για να σας κάνει πιο άνετα.
- Θεραπεία για την κόπωση. Η πρωτοπαθής χολαγγειίτιδα των χοληφόρων προκαλεί κόπωση. Αλλά οι καθημερινές σας συνήθειες, η σωστή διατροφή και άσκηση, καθώς και άλλες καταστάσεις υγείας μπορεί να επηρεάσουν το πόσο κουρασμένοι αισθάνεστε. Είναι επίσης σημαντικό να υποβληθείτε σε εξετάσεις για τον αποκλεισμό της νόσου του θυρεοειδούς, καθώς είναι πιο συχνή σε άτομα με πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων.
- Θεραπεία για τον κνησμό. Αντιισταμινικά όπως η διφαινυδραμίνη, η υδροχλωρική υδροξυζίνη και η λοραταδίνη χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μείωση του κνησμού. Μπορεί να βοηθήσουν στον ύπνο, εάν ο κνησμός σας κρατά ξύπνιους. Η χολεστυραμίνη είναι μια σκόνη που πρέπει να αναμιγνύεται με τρόφιμα ή υγρά. Η ριφαμπικίνη είναι ένα αντιβιοτικό που μπορεί να σταματήσει τον κνησμό. Το πώς ακριβώς το κάνει αυτό είναι άγνωστο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να εμποδίσει την απόκριση του εγκεφάλου στις χημικές ουσίες που προκαλούν φαγούρα στο αίμα. Η σερτραλίνη είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του κνησμού. Οι ανταγωνιστές οπιοειδών όπως αυτοί που περιέχουν ναλοξόνη και ναλτρεξόνη μπορεί να βοηθήσουν τον κνησμό που σχετίζεται με ηπατική νόσο. Όπως η ριφαμπικίνη, αυτά τα φάρμακα φαίνεται να μειώνουν την αίσθηση κνησμού δρώντας στον εγκέφαλό σας.
- Θεραπεία για την ξηροστομία και την ξηροφθαλμία. Τα τεχνητά δάκρυα και τα υποκατάστατα σάλιου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ξηροφθαλμίας και της ξηροστομίας. Το μάσημα τσίχλας ή το πιπίλισμα σκληρής καραμέλας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κάνετε περισσότερο σάλιο και να ανακουφίσετε την ξηροστομία.
Ορισμένες επιπλοκές συνδέονται συνήθως με την πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων.
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:
- Συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων. Εάν το σώμα σας δεν απορροφά βιταμίνες ή άλλα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε βιταμίνες A, D, E και K, καθώς και συμπληρώματα ασβεστίου, φυλλικού οξέος ή σιδήρου.
- Φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης. Εάν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη λήψη ενός φαρμάκου που είναι γνωστό ως στατίνη (καλύτερα να μην τα παίρνετε).
- Φάρμακα για την αντιμετώπιση της οστικής απώλειας. Εάν έχετε αδύναμα ή αραιωμένα οστά (οστεοπόρωση), μπορεί να σας συνταγογραφηθούν φάρμακα ή συμπληρώματα, όπως ασβέστιο και βιταμίνη D, για τη μείωση της οστικής απώλειας και τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας. Η άσκηση όπως το περπάτημα και η χρήση ελαφρών βαρών τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας.
- Θεραπεία για αυξημένη πίεση στην πυλαία φλέβα. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας ελέγξει και να σας παρακολουθήσει για πυλαία υπέρταση και διευρυμένες φλέβες εάν έχετε πιο προχωρημένες ουλές από ηπατική νόσο. Η συσσώρευση υγρού στην κοιλιά σας είναι μια συχνή παρενέργεια της πυλαίας υπέρτασης. Για ήπια συσσώρευση υγρών, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μόνο περιορισμό του αλατιού στη διατροφή σας. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν φάρμακα γνωστά ως διουρητικά ή μια διαδικασία αποστράγγισης του υγρού.
Μπορεί να αισθάνεστε καλύτερα εάν φροντίζετε καλά τη γενική υγεία σας.
Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε ορισμένα συμπτώματα της πρωτοπαθούς χολαγγειίτιδας των χοληφόρων και, ενδεχομένως, να βοηθήσετε στην πρόληψη ορισμένων επιπλοκών:
- Επιλέξτε τρόφιμα με μειωμένο νάτριο. Επιλέξτε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή φυσικά τρόφιμα χωρίς νάτριο, καθώς το νάτριο συμβάλλει στο πρήξιμο των ιστών και στη συσσώρευση υγρού στην κοιλιακή σας κοιλότητα.
- Μην τρώτε ποτέ στρείδια ή άλλα ωμά οστρακοειδή. Τέτοια θαλασσινά μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια που προκαλούν μόλυνση, τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για άτομα με ηπατική νόσο.
- Ασκηθείτε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας οστικής μάζας.
- Αποφύγετε το αλκοόλ. Το συκώτι σας επεξεργάζεται το αλκοόλ που πίνετε και το πρόσθετο στρες μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη. Γενικά, τα άτομα με πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα των χοληφόρων πρέπει να απέχουν από το αλκοόλ.
- Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε νέα φάρμακα. Επειδή το συκώτι σας δε λειτουργεί κανονικά, πιθανότατα θα είστε πιο ευαίσθητοι στις επιπτώσεις των φαρμάκων. Γι’ αυτό συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε νέο φάρμακο.
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το συκώτι και τα χοληφόρα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το συκώτι και τα χοληφόρα
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης,
Ενδοηπατική χολόσταση της κύησης
Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο στο συκώτι
Τι λείπει απ΄τον οργανισμό αν έχετε φαγούρα
Τα αντιμιτοχονδριακά αντισώματα
Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα