Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Έσω επικονδυλίτιδα

Έσω επικονδυλίτιδα ή ο αγκώνας του γκολφ

Ο αγκώνας του γκολφ ή έσω επικονδυλίτιδα είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο εκεί που οι τένοντες των μυών του αντιβραχίου σας προσκολλώνται στο οστικό εξόγκωμα στο εσωτερικό του αγκώνα σας.

Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στο αντιβράχιο και τον καρπό σας.

Ο αγκώνας του γκολφ είναι παρόμοιος με τον αγκώνα του τένις, ο οποίος εμφανίζεται στο εξωτερικό του αγκώνα. Δεν περιορίζεται στους παίκτες του γκολφ. Οι παίκτες του τένις και άλλοι που χρησιμοποιούν επανειλημμένα τους καρπούς τους ή σφίγγουν τα δάχτυλά τους μπορεί επίσης να αναπτύξουν τον αγκώνα του γκολφ. Ο πόνος στον αγκώνα του παίκτη γκολφ δε χρειάζεται να σας κρατά μακριά από το γήπεδο ή μακριά από τις αγαπημένες σας δραστηριότητες. Η ξεκούραση είναι η κατάλληλη θεραπεία.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΣΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑΣ

Ο αγκώνας του γκολφ χαρακτηρίζεται από:

 • Πόνο και ευαισθησία. Συνήθως αισθητός στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα σας, ο πόνος μερικές φορές εκτείνεται κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς του αντιβραχίου σας. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται με ορισμένες κινήσεις.
 • Ακαμψία. Ο αγκώνας σας μπορεί να αισθάνεται δύσκαμπτος και το να κάνετε μια γροθιά μπορεί να πονάει.
 • Αδυναμία. Μπορεί να έχετε αδυναμία στα χέρια και τους καρπούς σας.
 • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα. Το μούδιασμα μπορεί να υπάρχει σε ένα ή περισσότερα δάχτυλα.

Ο πόνος στον αγκώνα του παίκτη γκολφ μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή σταδιακά. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί με ορισμένες κινήσεις, όπως το να κουνάτε ένα μπαστούνι του γκολφ. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν η ξεκούραση, ο πάγος και τα παυσίπονα ανακουφίζουν τον πόνο και την ευαισθησία στον αγκώνα σας.

Αναζητήστε άμεση φροντίδα εάν:

 • Ο αγκώνας σας είναι ζεστός και φλεγμονώδης και έχετε πυρετό
 • Δε μπορείτε να λυγίσετε τον αγκώνα σας
 • Ο αγκώνας σας φαίνεται παραμορφωμένος
 • Υποψιάζεστε ότι έχετε σπάσει ένα κόκαλο

ΑΙΤΙΑ ΕΣΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑΣ

Ο αγκώνας του γκολφ, επίσης γνωστός ως έσω επικονδυλίτιδα, προκαλείται από βλάβη στους μυς και τους τένοντες που ελέγχουν τον καρπό και τα δάχτυλά σας. Η ζημιά συνήθως σχετίζεται με υπερβολικό ή επαναλαμβανόμενο στρες, ιδιαίτερα έντονες κινήσεις του καρπού και των δακτύλων. Το ακατάλληλο σήκωμα, το πέταγμα ή το χτύπημα, καθώς και η πολύ μικρή προθέρμανση ή η κακή προετοιμασία, μπορούν επίσης να συμβάλουν στον αγκώνα του παίκτη γκολφ.

Εκτός από το γκολφ, πολλές δραστηριότητες και επαγγέλματα μπορεί να οδηγήσουν σε έσω επικονδυλίτιδα, όπως:

 • Αθλήματα ρακέτας. Η ακατάλληλη τεχνική κατά το τένις, ειδικά το μπακχάντ, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στον τένοντα. Η υπερβολική χρήση του topspin και η χρήση μιας ρακέτας που είναι πολύ μικρή ή βαριά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τραυματισμό.
 • Αθλητισμός ρίψεων. Η ακατάλληλη τεχνική ρίψης στο μπέιζμπολ ή στο σόφτμπολ μπορεί να είναι ένας άλλος ένοχος. Το ποδόσφαιρο, η τοξοβολία και το ακόντιο μπορούν επίσης να προκαλέσουν τον αγκώνα του παίκτη γκολφ.
 • Προπόνηση με βάρη. Η άρση βαρών χρησιμοποιώντας ακατάλληλη τεχνική, όπως το κύρτωμα των καρπών κατά τη διάρκεια μιας άσκησης δικεφάλου, μπορεί να υπερφορτώσει τους μυς και τους τένοντες του αγκώνα.
 • Βίαιες, επαναλαμβανόμενες επαγγελματικές κινήσεις. Αυτά συμβαίνουν σε τομείς όπως οι κατασκευές, τα υδραυλικά και η ξυλουργική. Για να προκαλέσει τον αγκώνα του παίκτη γκολφ, η δραστηριότητα γενικά πρέπει να γίνεται για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα πολλές ημέρες.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΣΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑΣ

Θα μπορούσατε να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε τον αγκώνα του παίκτη γκολφ εάν:

 • Έχετε ηλικία 40 ετών και άνω
 • Ασκείτε μια επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα
 • Είστε παχύσαρκος
 • Είστε καπνιστής

ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΣΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑΣ

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε την έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα:

 • Δυναμώστε τους μυς του αντιβραχίου σας. Χρησιμοποιήστε ελαφριά βάρη ή πιέστε μια μπάλα του τένις. Ακόμη και απλές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους μυς σας να απορροφήσουν την ενέργεια του ξαφνικού σωματικού στρες.
 • Εξασκηθείτε πριν από τη δραστηριότητά σας. Περπατήστε ή τρέξτε για λίγα λεπτά για να ζεστάνετε τους μυς σας. Στη συνέχεια, κάντε απαλές διατάσεις πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι σας.
 • Διορθώστε τη φόρμα σας. Όποιο και αν είναι το άθλημά σας, ζητήστε από έναν εκπαιδευτή να ελέγξει τη φόρμα σας για να αποφύγετε την υπερφόρτωση των μυών.
 • Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Εάν χρησιμοποιείτε παλαιότερα σίδερα γκολφ, εξετάστε το ενδεχόμενο αναβάθμισης σε ελαφρύτερα μπαστούνια γραφίτη. Εάν παίζετε τένις, φροντίστε να σας ταιριάζει η ρακέτα. Μια ρακέτα με μικρό κράτημα ή βαρύ κεφάλι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων στον αγκώνα.
 • Να σηκώνεστε σωστά. Όταν σηκώνετε οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων βαρών, κρατήστε τον καρπό σας άκαμπτο και σταθερό για να μειώσετε τη δύναμη στον αγκώνα σας.
 • Μάθετε πότε να ξεκουραστείτε. Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε υπερβολικά τον αγκώνα σας. Με το πρώτο σημείο πόνου στον αγκώνα, κάντε ένα διάλειμμα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΣΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑΣ

Ο αγκώνας του παίκτη γκολφ συνήθως διαγιγνώσκεται με βάση το ιατρικό ιστορικό σας και μια φυσική εξέταση. Για να αξιολογήσει τον πόνο και τη δυσκαμψία, ο γιατρός μπορεί να ασκήσει πίεση στην πληγείσα περιοχή ή να σας ζητήσει να μετακινήσετε τον αγκώνα, τον καρπό και τα δάχτυλά σας με διάφορους τρόπους. Μια ακτινογραφία μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να αποκλείσει άλλες αιτίες πόνου στον αγκώνα, όπως κάταγμα ή αρθρίτιδα. Σπάνια, πραγματοποιούνται πιο ολοκληρωμένες απεικονιστικές μελέτες, όπως η μαγνητική τομογραφία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΣΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑΣ

Η θεραπεία ξεκινά με την αποφυγή δραστηριότητας που προκαλεί πόνο. Για να ανακουφίσετε τον πόνο, χρησιμοποιήστε πάγο. Μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο. Δοκιμάστε ιβουπροφαίνη,  ή ακεταμινοφαίνη. Οι ενέσεις κορτικοστεροειδών δεν χορηγούνται συνήθως επειδή δεν έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα. Μια νεότερη θεραπεία που δοκιμάζεται είναι το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη μικρής ποσότητας αίματος και την έγχυση μιας συγκεντρωμένης ποσότητας αιμοπεταλίων και άλλων αντιφλεγμονωδών παραγόντων στην ευαίσθητη περιοχή. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας αυτής της θεραπείας.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

 • Ξεκουραστείτε. Αφήστε το παιχνίδι γκολφ σας ή άλλες επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες σε αναμονή μέχρι να φύγει ο πόνος. Εάν επιστρέψετε στη δραστηριότητα πολύ σύντομα, μπορεί να επιδεινώσετε την κατάστασή σας.
 • Πάγος στην πληγείσα περιοχή. Εφαρμόστε παγοκύστεις στον αγκώνα σας για 15 έως 20 λεπτά τη φορά, τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα για αρκετές ημέρες. Για να προστατέψετε το δέρμα σας, τυλίξτε τις παγοκύστε-ς σε μια λεπτή πετσέτα. Μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μασάζ στον εσωτερικό αγκώνα σας με πάγο για πέντε λεπτά τη φορά, δύο έως τρεις φορές την ημέρα.
 • Χρησιμοποιήστε ένα στήριγμα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να φοράτε ένα στήριγμα αντίθετης δύναμης στο προσβεβλημένο χέρι σας, το οποίο μπορεί να μειώσει την καταπόνηση των τενόντων και των μυών.
 • Τεντώστε και δυναμώστε την πληγείσα περιοχή. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ασκήσεις για διατάσεις και ενδυνάμωση. Η προοδευτική φόρτιση του τένοντα με συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική.
 • Άλλες πρακτικές φυσικοθεραπείας ή εργοθεραπείας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες. Σταδιακά επιστρέψτε στις συνηθισμένες σας δραστηριότητες. Όταν ο πόνος σας εξαφανιστεί, εξασκηθείτε στις κινήσεις των χεριών του αθλήματος ή της δραστηριότητάς σας. 
 • Χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση είναι σπάνια απαραίτητη. Αλλά εάν τα σημεία και τα συμπτώματά σας δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία σε έξι έως 12 μήνες, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή. Μια νέα προσέγγιση που ονομάζεται διαδικασία TENEX περιλαμβάνει μια ελάχιστα επεμβατική, καθοδηγούμενη από υπερήχους αφαίρεση ουλώδους ιστού στην περιοχή του πόνου του τένοντα. Η TENEX διαδικασία γίνεται με τον γιατρό να βάζει μια ειδική βελόνα κάτω από το δέρμα και φτάνει στον τένοντα που πονάει. Εκεί με πολύ γρήγορες κινήσεις της βελόνας ο κατεστραμμένος ιστός διαλύεται (υγροποιείται) και αποβάλλεται.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα γίνουν καλύτερα με ξεκούραση, πάγο και αναλγητικά. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας, ο πόνος μπορεί να παραμείνει για μήνες έως χρόνια, ακόμα κι αν το πάρετε χαλαρά και ακολουθήσετε τις οδηγίες για την άσκηση του χεριού σας. Μερικές φορές ο πόνος επανέρχεται ή γίνεται χρόνιος.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την έσω επικονδυλίτιδα 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την έσω επικονδυλίτιδα

golfers elbow 1

Διαβάστε, επίσης,

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες στην αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων

Θεραπεία με πλάσμα και αιμοπετάλια για τους μυοσκελετικούς πόνους

Τενοντίτιδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ