Νόστιμο γκρατέν με σελινόριζα και γραβιέρα
Γκρατέν με σελινόριζα και γραβιέρα
ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ: Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και όπως και το σέλερι, διουρητικές ιδιότητες, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων οιδημάτων, τονώνει το πεπτικό σύστημα και το συκώτι και ωφελεί τους πάσχοντες από διαβήτη. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, C και Κ, φυλλικό οξύ και ασβέστιο, ενώ περιέχει και φλαβονοειδή, τα οποία επιτίθενται ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, δρώντας έτσι προστατευτικά απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου και συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Τόσο η βιταμίνη C όσο και τα φλαβονοειδή που εμπεριέχονται στη σελινόριζα βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες αποδίδουν στη σελινόριζα φαρμακευτικές ιδιότητες σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως, αλλά και σε περιπτώσεις αρθριτικών παθήσεων. Αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι μια χημική ουσία, η λουτεολίνη, που περιέχει η σελινόριζα μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά των εγκεφαλικών νόσων. Εκτός από της διουρητικές ιδιότητες που έχει, βοηθάει στην καταπολέμηση των οιδημάτων και δρα ευεργετικά σε περιπτώσεις δυσπεψίας. Τονώνει το συκώτι και το πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, η σελινόριζα ωφελεί και τους διαβητικούς, γιατί βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης στον οργανισμό.
ΤΥΡΙΑ: Τα τυριά αποτελούν άριστη πηγή ασβεστίου, γιατί είναι εύκολα αφομοιώσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεκτικότητα των τυριών σε ασβέστιο ποικίλει ανάλογα με την υγρασία που περιέχουν και τον τρόπο παρασκευής τους. Κατά την τυροκόμηση του γάλακτος τα συστατικά που πηγαίνουν στο τυρί είναι μέρος από το νερό και σχεδόν όλο το λίπος και η καζεΐνη του. Τα υπόλοιπα (υδατοδιαλυτά) απομακρύνονται με το τυρόγαλα. Όμως στο δίκτυο της καζεϊνης εγκλωβίζονται κι άλλα συστατικά. Έτσι στο τυρί παραμένουν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, το περισσότερο μέρος του ασβεστίου και αρκετή ποσότητα από τη βιταμίνη Β2.
ΣΚΟΡΔΟ: Το σκόρδο αποτελεί για τη λαϊκή ιατρική ένα πολυδύναμο φάρμακο με μεγάλη αξία. Περιέχει αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από αλλιίνη, αλλινάση, αλλικίνη, αχοένιο, σκορδινίνες, το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ιώδιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, θειάφι και βιταμίνες Α, Β, Β1, Β2, Β3, Β6, C, και Ε. Περιέχει, επίσης, πτητικό έλαιο, γλίσχρασμα, γλυκοκινίνες και γερμάνιο, καθώς και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες και κυτταρίνη.
Γκρατέν με σελινόριζα και γραβιέρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ
800 ml βιολογική πλήρης κρέμα γάλακτος
1 ματσάκι βιολογικό θυμάρι
3 σκελίδες βιολογικό σκόρδο, χτυπημένες
1 κιλό βιολογική σελινόριζα, ξεφλουδισμένη, κομμένη στη μέση
100 γραμμάρια βιολογικό τυρί γραβιέρα, χοντροτριμμένο
Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Βάζετε την κρέμα γάλακτος, το θυμάρι, το σκόρδο και 2 κουταλιές της σούπας νιφάδες αλατιού σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τα αφήνετε να βράσουν σε πιο σιγανή φωτιά. Σιγοβράζετε για 5 λεπτά για να εμποτιστεί και μετά αποσύρετε από τη φωτιά.
- Κόβετε σε λεπτές φέτες τη σελινόριζα και στρώνετε σε ένα ταψί 21 εκ. για γκρατέν. Περιχύνετε με το μείγμα της κρέμας και στρώνετε στο ταψί. Καλύψτε με χαρτί ψησίματος, στη συνέχεια αλουμινόχαρτο και ψήστε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει η σελινόριζα.
- Βγάζετε από το φούρνο, ξεσκεπάζετε και πασπαλίζετε με γραβιέρα.
- Επιστρέψτε στο φούρνο για άλλα 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να βράσει.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
by Savvi Diet
Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα
Διαβάστε, επίσης,
Πατάτες ψητές με τυρί ογκρατέν