Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΕπιληπτικές κρίσεις απουσίας

Επιληπτικές κρίσεις απουσίας

Print Friendly, PDF & Email

Επιληπτικές κρίσεις απουσίας ή επιληψία Petit Mal

Επιληψία Petit Mal, είναι η επιληψία κατά την οποία υπάρχει αιφνίδια απώλεια της συνείδησης με μικρές, μόνο, μυοκλονικές κινήσεις, και η οποία εμφανίζεται, κυρίως, σε παιδιά.

Τα επεισόδια συνοδεύονται από 3 c.p.s. κορυφές και κυματοειδείς εκκενώσεις στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Συνήθης πορεία, χρόνια, υποτροπιάζουσα, διαλείπουσα.

Μπορεί να υποστραφεί αυτόματα με την πάροδο της ηλικίας, οικογενής προδιάθεση. Οι κρίσεις απουσίας είναι σύντομες και ξαφνικές.

Είναι πιο συχνοί στα παιδιά παρά στους ενήλικες.

Κάποιος που έχει κρίση απουσίας μπορεί να μοιάζει σαν να κοιτάζει στο κενό για μερικά δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, υπάρχει μια γρήγορη επιστροφή σε ένα φυσιολογικό επίπεδο εγρήγορσης. Αυτός ο τύπος κρίσεων συνήθως δεν οδηγεί σε σωματικό τραυματισμό.

Οι επιληπτικές κρίσεις συνήθως μπορούν να ελεγχθούν με αντισπασμωδικά φάρμακα.

Μερικά παιδιά εμφανίζουν και άλλες κρίσεις. Πολλά παιδιά ξεπερνούν τις κρίσεις απουσίας στην εφηβεία τους.

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΑΠΟΥΣΙΑΣ

Μια ένδειξη απλής κρίσης απουσίας είναι ένα κενό βλέμμα, το οποίο μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως απώλεια προσοχής που διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα, αν και μπορεί να διαρκέσει έως και 20 δευτερόλεπτα, χωρίς καμία σύγχυση, πονοκέφαλο ή υπνηλία μετά.

Τα σημεία και τα συμπτώματα των επιληπτικών κρίσεων απουσίας περιλαμβάνουν:

 • Ξαφνική στάση σε κίνηση χωρίς πτώση
 • Χτύπημα χειλιών
 • Τα βλέφαρα φτερουγίζουν
 • Μασητικές κινήσεις
 • Τρίψιμο των δακτύλων
 • Μικρές κινήσεις και των δύο χεριών

Μετά, δεν υπάρχει ανάμνηση του περιστατικού. Μερικοί άνθρωποι έχουν πολλά επεισόδια καθημερινά, τα οποία παρεμποδίζουν το σχολείο ή τις καθημερινές δραστηριότητες. Ένα παιδί μπορεί να έχει κρίσεις απουσίας για κάποιο χρονικό διάστημα πριν κάποιος ενήλικας παρατηρήσει τις κρίσεις, επειδή είναι τόσο σύντομες. Η μείωση της μαθησιακής ικανότητας ενός παιδιού μπορεί να είναι το πρώτο σημείο αυτής της διαταραχής. Οι δάσκαλοι μπορεί να σχολιάσουν την αδυναμία ενός παιδιού να δώσει προσοχή ή ότι ένα παιδί ονειρεύεται συχνά. 

ΑΙΤΙΑ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΑΠΟΥΣΙΑΣ

 • Ιδιοπαθή

Πολλά παιδιά φαίνεται να έχουν γενετική προδιάθεση για επιληπτικές κρίσεις απουσίας. Γενικά, οι κρίσεις προκαλούνται από μη φυσιολογικές ηλεκτρικές ώσεις από νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο. Τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου συνήθως στέλνουν ηλεκτρικά και χημικά σήματα στις συνάψεις που τα συνδέουν. Σε άτομα που έχουν επιληπτικές κρίσεις, η συνήθης ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου μεταβάλλεται. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης απουσίας, αυτά τα ηλεκτρικά σήματα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά σε ένα μοτίβο τριών δευτερολέπτων. Τα άτομα που έχουν επιληπτικές κρίσεις μπορεί επίσης να έχουν αλλοιωμένα επίπεδα των χημικών αγγελιοφόρων που βοηθούν τα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους (νευροδιαβιβαστές).

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΑΠΟΥΣΙΑΣ

Ορισμένοι παράγοντες είναι κοινοί στα παιδιά που έχουν επιληπτικές κρίσεις απουσίας, όπως:

 • Ηλικία. Οι κρίσεις απουσίας είναι πιο συχνές σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 14 ετών.
 • Φύλο. Οι επιληπτικές κρίσεις είναι πιο συχνές στα κορίτσια.
 • Μέλη της οικογένειας που έχουν επιληπτικές κρίσεις. Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά με επιληπτικές κρίσεις απουσίας έχουν στενό συγγενή που έχει επιληπτικές κρίσεις.

ΠΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΑΠΟΥΣΙΑΣ

Ενώ τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν τις κρίσεις απουσίας, μερικά:

 • Πρέπει να λαμβάνουν αντισπασμωδικά φάρμακα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας για την πρόληψη των κρίσεων
 • Τελικά έχουν πλήρεις σπασμούς, όπως γενικευμένες τονικοκλονικές κρίσεις. 

Άλλες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μαθησιακές δυσκολίες
 • Προβλήματα συμπεριφοράς
 • Κοινωνική απομόνωση

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΑΠΟΥΣΙΑΣ

Ο γιατρός σας θα ζητήσει λεπτομερή περιγραφή των κρίσεων και θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση.

Οι δοκιμές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ηλεκτροεγκεφαλογραφία (ΗΕΓ). Αυτή η ανώδυνη διαδικασία μετρά τα κύματα ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Τα εγκεφαλικά κύματα μεταδίδονται στο μηχάνημα μέσω μικρών ηλεκτροδίων που συνδέονται στο τριχωτό της κεφαλής με πάστα ή ελαστικό καπάκι. Η γρήγορη αναπνοή κατά τη διάρκεια μιας μελέτης ΗΕΓ μπορεί να προκαλέσει μια κρίση απουσίας. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, το μοτίβο στο ΗΕΓ διαφέρει από το φυσιολογικό πρότυπο.
 • Σαρώσεις εγκεφάλου. Σε περίπτωση επιληπτικών κρίσεων απουσίας, οι μελέτες απεικόνισης εγκεφάλου, όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI), θα είναι φυσιολογικές. Ωστόσο, εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία μπορούν να παράγουν λεπτομερείς εικόνες του εγκεφάλου, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό άλλων προβλημάτων, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή έναν όγκο στον εγκέφαλο. Επειδή το παιδί σας θα χρειαστεί να παραμείνει ακίνητο για μεγάλες περιόδους, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την πιθανή χρήση καταστολής. 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΑΠΟΥΣΙΑΣ

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα ξεκινήσει με τη χαμηλότερη δυνατή δόση αντισπασμωδικού φαρμάκου και θα αυξήσει τη δόση όπως απαιτείται για τον έλεγχο των κρίσεων. Τα παιδιά μπορεί να μπορούν να μειώνουν τα αντισπασμωδικά φάρμακα, υπό την επίβλεψη γιατρού, αφού έχουν μείνει χωρίς κρίσεις για δύο χρόνια.

Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για επιληπτικές κρίσεις απουσίας περιλαμβάνουν:

 • Αιθοσουξιμίδιο. Αυτό είναι το φάρμακο με το οποίο ξεκινούν οι περισσότεροι γιατροί για επιληπτικές κρίσεις απουσίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κρίσεις ανταποκρίνονται καλά σε αυτό το φάρμακο. Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, υπνηλία, προβλήματα ύπνου, υπερκινητικότητα.
 • Βαλπροϊκό οξύ. Τα κορίτσια που συνεχίζουν να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή μέχρι την ενηλικίωση θα πρέπει να συζητήσουν τους πιθανούς κινδύνους του βαλπροϊκού οξέος με τους γιατρούς τους. Το βαλπροϊκό οξύ έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στα μωρά και οι γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες να μην το χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά την προσπάθεια σύλληψης. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν τη χρήση του βαλπροϊκού οξέος σε παιδιά που παρουσιάζουν κρίσεις απουσίας και τονικοκλονικές.
 • Λαμοτριγίνη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτό το φάρμακο είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το αιθοσουξιμίδιο ή το βαλπροϊκό οξύ, αλλά έχει λιγότερες παρενέργειες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν εξάνθημα και ναυτία.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

 • Δίαιτα. Ακολουθώντας μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες, γνωστή ως κετογονική δίαιτα, μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων. Αυτή η δίαιτα είναι επιτυχής στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων για μερικούς ανθρώπους. Παραλλαγές της δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες, όπως η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και οι τροποποιημένες δίαιτες Atkins μπορεί επίσης να προσφέρουν οφέλη.
 • Πάρτε σωστά φάρμακα. Μην προσαρμόζετε τη δόση πριν μιλήσετε με το γιατρό σας. Εάν πιστεύετε ότι το φάρμακό σας πρέπει να αλλάξει, συζητήστε το με το γιατρό σας.
 • Κοιμηθείτε αρκετά. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις. Φροντίστε να ξεκουράζεστε επαρκώς κάθε βράδυ.
 • Φορέστε ιατρικό βραχιόλι. Αυτό θα βοηθήσει το προσωπικό έκτακτης ανάγκης να γνωρίζει πώς να σας αντιμετωπίσει σωστά εάν έχετε άλλη κρίση.
 • Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τους περιορισμούς οδήγησης ή αναψυχής. Κάποιος με επιληπτική διαταραχή θα πρέπει να είναι ελεύθερος επιληπτικών κρίσεων για εύλογα χρονικά διαστήματα προτού μπορέσει να οδηγήσει.
 • Μην κάνετε μπάνιο ή κολύμπι εκτός εάν κάποιος άλλος είναι κοντά για να σας βοηθήσει αν χρειαστεί.
 • Εάν ζείτε με μια διαταραχή επιληπτικών κρίσεων, μπορεί να αισθάνεστε άγχος για το τι σας επιφυλάσσει το μέλλον. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για τα συναισθήματά σας και να αναζητήσετε πόρους για βοήθεια.
 • Τα μέλη της οικογένειάς σας μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη. Πείτε τους τι γνωρίζετε για τη διαταραχή των επιληπτικών κρίσεων. Ενημερώστε τους ότι μπορούν να σας κάνουν ερωτήσεις και να είστε ανοιχτοί σε συζητήσεις σχετικά με τις ανησυχίες τους. Βοηθήστε τους να κατανοήσουν την πάθηση κοινοποιώντας οποιοδήποτε εκπαιδευτικό υλικό ή άλλους πόρους που σας έχει δώσει ο γιατρός σας.
 • Μιλήστε με τους δασκάλους και τους προπονητές του παιδιού σας σχετικά με τη διαταραχή των επιληπτικών κρίσεων του παιδιού σας και πώς επηρεάζει το παιδί σας στο σχολείο. Συζητήστε τι μπορεί να χρειαστεί το παιδί σας από αυτά εάν συμβεί κρίση στο σχολείο.
 • Θυμηθείτε, δε χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας. Απευθυνθείτε στην οικογένεια και τους φίλους σας. Ρωτήστε το γιατρό σας για τοπικές ομάδες υποστήριξης ή εγγραφείτε σε μια διαδικτυακή κοινότητα υποστήριξης.
 • Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Το να έχετε ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης είναι σημαντικό για να ζείτε με οποιαδήποτε ιατρική πάθηση.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την επιληψία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την επιληψία

maxresdefault 73

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Η κανναβιδιόλη αναστέλλει την αναπαραγωγή του SARS-CoV-2

Εγκεφαλοπάθεια Wernicke

Σχιζοειδείς διαταραχές

Πυρετικοί σπασμοί

Χρήσιμες πληροφορίες για την υπαραχνοειδή αιμορραγία

Σύνδρομο καρωτιδικού κόλπου

Σχιζοφρένεια

Σταματήστε να παίρνετε χημικά φάρμακα για την υγεία του εγκεφάλου σας

Η φαινυτοΐνη

Χρήσιμες πληροφορίες για το υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Υποκαλιαιμική περιοδική παράλυση

Χρήσιμες πληροφορίες για τον αυτισμό

Χρήσιμες πληροφορίες για το άγχος

Διαταραχή μετατραυματικού stress

Εγκεφαλική παράλυση

Εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο

Επιληπτικές κρίσεις

Επιληπτική κατάσταση

Σύνδρομο Tourettte και κάνναβη

Κάνναβη και τραυματική βλάβη εγκεφάλου

Κάνναβη και επιληψία

Όταν υπάρχει ανισορροπία νευροδιαβιβαστών

Καρκίνος εγκεφάλου και κάνναβη

Ποιοι πρέπει να παίρνουν φαρμακευτική κάνναβη

Η κάνναβη μειώνει τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Θέλει προσοχή η χορήγηση φυλλικού οξέος στην επιληψία

Κετογενική δίαιτα

Θεραπεία ασθενειών με ζωικής προέλευσης προϊόντα

Βαρβιτουρικά

Αφιέρωμα για την παγκόσμια ημέρα επιληψίας

Ζαμπούκος ο μαύρος

Εγκεφαλικές μεταστάσεις

Μην κόβετε το αλκοόλ απότομα

Τι να κάνετε αν κάποιος κάνει σπασμούς

Κόλπα για να ρίξετε τον πυρετό

Φάρμακο για την επιληψία

To μαγνήσιο και τα οφέλη του

Επιληψία του κροταφικού λοβού

Κροταφική επιληψία

Εγκεφαλική αιμορραγία

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για το δεντρολίβανο

Βιοανάδραση

Ο γλυκάνισος

Ιατρικές συνταγές με το γκι

Φασκόμηλο

Προοδευτική ατροφία του προσώπου

Ο βασιλικός

Βαλεριάνα

Απήγανος

Αψιθιά

Σύνδρομο Cornelia de Lange

Μηνιγγίτιδα

Τρομώδες παραλήρημα

Το σύνδρομο Rett

Υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Υπαραχνοειδής αιμορραγία

Τι είναι η εκλαμψία

Σύνδρομο Angelman

Ρομποτική νευροχειρουργική

Πυρετικοί σπασμοί στα παιδιά

Πασιφλόρα

Μήπως έχετε συχνά ψευδαισθήσεις;

Νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά

Bupleurum kakiskalae

Θεραπεία για την δύσκολη επιληψία

Εμφυτεύματα εγκεφάλου για την θεραπεία της επιληψίας

Επιληπτικές κρίσεις στον ύπνο

Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ